Cât orez se pune la sarmale

Indiferent dacă folosiți foi de viță sau frunze de varză proaspătă ori murată, regula este aceeași.

Cât orez se pune la un kilogram de carne tocată

Cele mai bune sarmale ies atunci când la un kilogram de carne tocată se folosesc 100 de grame de orez. Bucătarii numesc această proporție „regula lui 10%”.

Prin urmare, dacă vreți să gătiți o cantitate mai mare de sarmale, tot ce vă rămâne de făcut este să dublați sau să triplați cantitățile de carne și orez, respectând această regulă.

Astfel, dacă vreți să faceți sarmale din două kilograme de carne tocată, folosiți 200 de grame de orez. Dacă doriți sarmale din trei kilograme de carne tocată, adăugați 300 de grame de orez și tot așa.

Ingrediente pentru sarmale de varză, dintr-un kilogram de carne

  • Un kilogram de carne tocată de porc și de vită
  • 100 de grame de orez
  • 3-4 kilograme de varză acră
  • 300 – 400 de mililitri de suc de roșii
  • Ceapă
  • Costiță afumată
  • Ulei pentru prăjit
  • Câteva frunze de dafin
  • Cimbru uscat
  • Mărar proaspăt, tocat
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare. Truc pentru frăgezirea cărnii

Mai întâi, îndepărtați frunzele de varză exterioare și cotoarele. Alegeți frunzele în care veți pune carnea și întindeți-le într-o farfurie adâncă sau într-un alt vas de unde să vă fie ușor să le luați pe rând.

Atenție!

Dacă varza murată este prea acră sau prea sărată, spălați frunzele într-una sau mai multe ape. Puteți folosi apă călduță.

Când frunzele de varză sunt pregătite, curățați ceapa, spălați-o și tocați-o mărunt, după care puneți-o la călit în puțin ulei, la foc mic, până când capătă un aspect sticlos. Apoi, adăugați orezul, spălat înainte. Lăsați amestecul la foc mic pentru două minute, amestecând încontinuu, ca să nu se prindă.

Puneți carnea tocată într-o oală mare. Adăugați ceapa și orezul călite, piperul măcinat, cimbrul uscat și mărarul tocat. Trucul pentru a frăgezi carnea este să adăugați o ceașcă de apă rece.

Cum se pun sarmalele în oală

Este recomandat să puneți sarmalele într-o oală de lut, pe al cărei fund să așezați mai întâi niște frunze de varză, astfel încât cel din urmă rând de sarmale să nu se ardă.

Așezați-le în cerc, cu capătul răsucit în jos, ca să nu se desfacă la fiert. Puneți câteva bucăți de costiță afumată printre ele și câteva frunze de dafin, pentru un gust mai bun, precum și încă un rând de frunze de varză.

Apoi, turnați sucul de roșii și completați cu apă până când acoperiți sarmalele. În cele din urmă, acoperiți oala cu capacul ei, astfel încât toate sarmalele să fiarbă bine, în același timp.

Cât timp se lasă sarmalele la fiert

Oala de lut cu sarmale se dă la cuptor la foc mare, pentru aproximativ 20 de minute. Apoi, reduceți focul la mic și mai lăsați sarmalele la cuptor pentru aproximativ trei – patru ore. Completați cu apă, din când în când, dacă este nevoie, și învârtiți oala, ca să nu se lipească sarmalele.

Timpul de fierbere poate să difere de la un cuptor la altul, precum și de la o oală la alta. De aceea, cel mai bine este să gustați sarmalele ca să verificați dacă s-au fiert sau dacă mai trebuie să le lăsați.

În cele din urmă, serviți sarmalele cu mămăligă și smântână, simple sau cu pâine ori cu ardei iuți, după preferința fiecăruia.