Sarmalele tradiționale de porc în foi de varză acră sunt unul dintre cele mai preferate feluri de mâncare din bucătăria românească.
Cine nu a mâncat, măcar o dată, o porție delicioasă de sarmale, cu puțină mămăligă și smântână? Vorbim despre un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării. Cu toate astea, nu își are rădicinile în România, ci tocmai în Imperiul Otoman.
De fapt, cuvântul „sarma” vine din limba turcă – „sarmak” – și înseamnă „a înfășura”, „a înveli”. Oamenii mănâncă sarmale din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală, fiecare zonă venind cu propria variantă de rețetă. Preparate similare sunt gołąbki sau holishkes. In meniuri in restaurantele internaționale le găsim sub numele de „cabbage rolls”.
Nu există zonă de la noi din țară în care oamenii să nu le pună pe masă, la fiecare sărbătoare, având o simbolistică specială pentru poporul român. De fapt, în cele mai multe bucătării există un vas de lut folosit doar pentru prepararea lor.
Rețeta tradițională de sarmale de porc în foi de varză acră
Ingrediente
Ingredientele necesare pentru aproximativ 40 de sarmale
- 700 de grame de carne tocată de porc
- O ceapă medie
- O sută de grame de orez – adică o ceașcă plină
- Trei linguri de pastă de roșii sau 150 de mililitri de suc de roșii
- O legătură de mărar
- Două verze acre
- Piper măcinat și piper boabe
- Boia dulce de ardei
- Frunze de dafin
- Două linguri de ulei
Mod de preparare
Prima etapă este pregătirea verzei. Aceasta se desface foaie cu foaie. Dacă este prea acră, pune foile într-un bol plin cu apă. După un sfert de oră, se îndepărtează cotoarele, iar foile de varză se așează pe o farfurie întinsă.
Apoi ne vom ocupa de umplutura pentru sarmale. Spală bine orezul și lasă-l în apă timp de trei minute. Se curăță apoi ceapa, se toacă mărunt și se călește în puțin ulei încins. Așteaptă câteva secunde și adaugă orezul.
Călește ingredientele timp de două minute, având grijă să amesteci în mod constant, și adaugă o lingură de pastă de roșii. Amestecă din nou și stinge totul cu un pahar de apă.
Se lasă toate ingredientele la fiert. În momentul în care orezul începe să se umfle, iar sosul, să scadă, trebuie să oprești focul. Se lasă să se răcească și apoi se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper și boia dulce.
Pe fundul oalei în care vei face sarmelele, se pun o lingură de ulei, două sau trei frunse de varză și un strat subțire de varză tocată mărunt. Sarmalele împachetate se așează cu grijă în vas, în formă circulară. Nu uita ca după fiecare strat să presari câteva bucăți de afumătură și o lingură de bulion diluat într-o ceșcuță mică de apă.
După ultimul strat de sarmale, acoperă-le cu un strat de varză tocată mărunt și o lingură diluată de bulion. Umple oala cu apă astfel încât lichidul să depășească cu doi centimetri sarmalele. Pune deasupra o farfurie, acoperă oala cu un capac pornește aragazul la foc mediu pentru 30-40 de minute.
Completează cu apă, dacă va fi nevoie. După cele 30 sau 40 de minute, oala se mută în cuptor la temperatură mică și se mai lasă două, până la trei ore. După primele două ore, poți scoate o sarma, să testezi dacă este preparată. Dacă vei observa că orezul este încă tare, înseamnă că mai trebuie să fiarbă. Dacă nu, înseamna că sarmalele sunt gata.
Cum se mănâncă sarmalele
În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.
La fel de importantă este și cantitatea. O porție nu trebuie să aibă mai mult de cinci sarmale. Potrivit nutriționiștilor, sarmalele din carne de porc în foi de varză acră ar trebui fierte în zeamă de varză, borș sau suc de roșii, fără a se adăuga ulei. În ceea ce privește smântâna, aceasta ar trebui să fie doar de decor. Se poate opta chiar pentru un iaurt grecesc sau unul cu 2% grăsime.