Sarmalele în vase de lut au mereu ceva în plus, o anumită frăgezime, suculență, o aromă mai adâncă și mai bine conturată.
Sarmalele în oală de lut necesită o mai mare atenție decât celelalte variante, dar efortul depus merită pe deplin!
Rețeta se începe prin a pregăti vasul de lut. În cazul în care nu l-ați mai folosit de mult timp sau deloc, turnați apă cu boabe de piper în el, cu foi de dafin și crenguțe de cimbru și lăsați-l la foc mic maxim o oră (în cuptor sau la foc mic pe o sită specială să nu fie direct pe foc fiindcă aromele se pot imprima în pereții vasului). Apoi, trebuie să îl spălați cu apă călduță și așa veți fi sigur că nu are niciun miros neplăcut.
De altfel, în cazul în care a fost folosit recent, trebuie doar să îl scufundați în apă rece și să îl țineți cu apa și cu un capac deasupra timp de o jumătate de oră, maximum o oră, timp în care pregătiți compoziția pentru sarmale, apoi poate fi folosit.
Rețeta de sarmale în oală de lut
Ingrediente
- 1kg carne tocata de porc (de preferabil ceafa)
- 300 grame carne de vita
- 1 varza murata mare
- 2 cepe mari
- 1 cana orez (nefiert)
- 200 grame costiță afumată / ceafă afumată / șunculiță afumată
- bulion
- sare
- piper macinat
- piper boabe
- foi de dafin
- cimbru
- condimente pentru sarmale
Mod de preparare
Se amesteca carnea de porc cu carnea de vita si cu o jumatate de cana de apa rece.Se adauga orezul, ceapa, sare, piper macinat, cimbru, condimente pentru sarmale si se amesteca.
Se taie foaia de varza in marimi potrivite (cat o palma).
Se impaturesc sarmalele.
Se aseaza sarmalele in oala de lut, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu varza murata tocata si costita afumata. In fuctie de preferinte se pot adauga foi de dafin si boabe de piper.
Ultimul rand trebuie sa fie de varza tocata peste care punem putin bulion si 3 cani de apa rece.
Se baga oala de lut in cuptorul care nu trebuie incalzit in prealabil. Oala va sta la cuptor aproximativ 2 ore si 30 minute acoperita si 1 ora fara capac.
In timpul celor 2 ore se mai verifica din cand in cand cantitatea de apa din oala si mai adaugam apa daca este necesar.
Oprim focul si lasam oala sa se raceasca 30 minute.
Sarmalele se servesc fierbinti cu paine sau mamaliga, smantana grasa si ardei iute.
Cum și cu ce servești sarmalele în oală de lut
În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.
Indiferent de modul de preparare, sarmalele în oală de lut merg de minune cu mămăligă, dar și cu ardei iuți, proaspeți sau murați, precum și vin roșu sec sau demisec.
Tot ca recomandare, sevește sarmalele fierbinți!