Cum se calcuelază raportul talie - șold
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Raportul talie – șolduri sau WHR este o măsurătoare rapidă și ușoară ce evaluează distribuția grăsimii, ceea ce poate ajuta la determinarea riscului general al unei persoane de a dezvolta anumite probleme de sănătate.

Măsurarea WHR presupune folosirea unei benzi de măsurat pentru a verifica dimensiunea taliei și a șoldurilor. WHR se află prin împărțirea circumferinței taliei la circumferința șoldurilor. Acest calcul este ușor, rapid și nu costă nimic dacă aveți deja o bandă de măsură.

Ce importanță are raportul talie - șolduri

Este posibil să fi auzit de indicele de masă corporală (IMC), care calculează raportul dintre greutate și înălțime. Mulți cercetători consideră că IMC are o valoare prea mică drept indice al stării generale de sănătate, pentru că nu ajută la determinarea cantității de grăsime stocată pe talie, șolduri și fese.

Nu toate excesele de greutate sunt la fel atunci când vine vorba despre riscurile pentru sănătate. WHR este la îndemână, pentru că analizează în mod specific cantitatea de grăsime de pe talie, șolduri și fese.

Studiile au arătat că excesul de greutate în jurul mijlocului și taliei (grăsime viscerală) este mai puternic legat de bolile cronice în comparație cu excesul de greutate din jurul șoldurilor sau feselor.

Printre afecțiunile ce sunt legate de excesul de grăsime din secțiunea mediană sau viscerală se numără colesterolul ridicat, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și apneea.

Cum se calculează raportul dintre talie și șolduri

Un profesionist din domeniul sănătății poate calcula WHR la o programare, dar îl puteți măsura și dumneavoastră acasă. Veți avea nevoie de un calculator și de o bandă de măsură flexibilă care să se poată înfășura în jurul corpului. Iată cum să măsurați WHR:

Luați o măsurătoare a circumferinței taliei: Înfășurați banda de măsură în jurul celei mai înguste părți a abdomenului, lângă sau chiar deasupra buricului. Banda de măsură trebuie să se sprijine ușor pe piele, nu să fie strânsă. Odată ce banda de măsurare este poziționată corect, inspirați ușor, apoi luați măsurarea pe expirație. Notați măsura în centimetri.

Măsurați și șoldurile: Stați cu picioarele direct sub șolduri și înfășurați banda în jurul celei mai late părți a șoldurilor și a feselor. Notați măsura în centimetri.

Calculați-vă WHR: După ce aveți cele două măsurători nu vă mai rămâne decât să împărțiți dimensiunea taliei la cea a șoldurilor pentru a obține WHR.

Pentru a vă măsura corect WHR-ul, trebuie să vă dezbrăcați de orice îmbrăcăminte voluminoasă ce poate adăuga centimetri în jurul abdomenului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acuratețea măsurătorilor WHR depinde de strângerea benzii de măsurare. Aceasta ar trebui să fie strânsă în jurul corpului, dar nu atât de strânsă încât să fie constrângătoare.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit linii directoare atunci când evaluează WHR și susține că un nivel WHR sănătos este de 0,9 sau mai puțin la bărbați și de 0,85 sau mai puțin pentru femei.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea raportului talie - șold sub 1 pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme de sănătate. Riscul este diferit în funcție de gen și variază de la scăzut la ridicat.

Utilizarea WHR pentru a vă îmbunătăți sănătatea

Deși WHR este doar un indiciu al stării generale de sănătate, există câteva modalități de a folosi această măsură.

Verificați dacă există afecțiuni subiacente

Înainte de a începe să faceți schimbări ale stilului de viață, consultați un medic pentru a vă evalua tensiunea arterială, nivelul colesterolului și al glicemiei și pentru a verifica dacă există deficiențe de vitamine sau minerale.

Acestea pot avea, de asemenea, un impact asupra schimbărilor pe care ar trebui să le faceți pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală.

Schimbați-vă dieta

Dacă obiceiurile alimentare pe care le aveți includ mese pline de alimente ultraprocesate și de tip fast-food, ce sunt bogate în calorii, grăsimi, sare și zahăr, probabil că este loc de îmbunătățiri.

Începeți prin a adăuga mai multe legume și fructe la mesele și gustările zilnice. Un studiu a arătat că o dietă bogată în fructe și săracă în pâine albă, carne procesată, margarină și băuturi răcoritoare poate ajuta la prevenirea acumulării de grăsime abdominală.

Potrivit nutrițooniștilor, o farfurie echilibrată este compusă din 50% legume și fructe, 25% cereale și 25% surse de proteine, cum ar fi pește, leguminoase, carne de pasăre sau ouă.

Măriți activitatea fizică

Medicii recomandă ca adulții să aibă grijă să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, împărțite în cel puțin cinci zile.

Alegeți să faceți atât un antrenament cardio, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă și înotul, cât și antrenamente de forță, cum ar fi ridicarea de greutăți.

Concluzii

Rețineți, WHR este doar un indiciu pentru riscul de apariție a unor probleme de sănătate, dar cu siguranță nu este singurul. Cel mai bine este să consultați un medic sau un nutriționist pentru o evaluare a sănătății.