Aluatul românesc de plăcintă este fraged, subțire și perfect pentru umpluturi dulci sau sărate. Se face din ingrediente simple, fără drojdie, iar frăgezimea lui vine din frământare și timpul de odihnă. Încearcă rețeta de mai jos pentru a obține un aluat reușit.

Pentru această plăcintă, am ales o umplutură clasică din brânză de vaci cu stafide, zahăr vanilat și coajă de lămâie. Totuși, acest aluat este extrem de versatil și poate fi folosit și pentru alte umpluturi cum ar fi mere cu scorțișoară, dovleac, carne picantă sau chiar varză. Poți experimenta și adapta plăcinta după gusturile tale.
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 600 grame făină
- 2 linguri ulei
- 1 lingură oțet
- 1 pahar (aprox. 200 ml) apă caldă
- 1 ou
- 1/2 linguriță sare
- 200 grame unt (pentru uns foile)
Ingrediente pentru umplutură
- 500 grame brânză de vaci
- 2-3 ouă
- 2 linguri zahăr cu vanilie
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 50 grame stafide
- 4 lingurițe griș
- 1 pahar (aprox. 200 ml) lapte
- Un praf de sare
Mod de preparare
Pregătirea aluatului
Cerne făina într-un castron mare. Fă o adâncitură în mijloc.
Adaugă uleiul, oțetul, apa caldă, oul și sarea.
Amestecă ingredientele treptat cu o lingură de lemn, aducând făina din margini spre centru.
Frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până devine elastic. Lovește-l de masă de câteva ori pentru a activa glutenul.
Când aluatul este gata (când tai o bucată, trebuie să apară bășicuțe de aer), împarte-l în 10 bile egale.
Unge fiecare bilă cu puțin ulei, acoperă-le cu un vas cald și lasă-le să se odihnească 30 de minute.
Întinderea foilor
Ia o bilă de aluat și întinde-o cu sucitorul.
Continuă să o întinzi cu mâinile, pe o suprafață presărată cu făină.
Așează foaia subțire în tava unsă bine cu unt.
Repetă procesul până obții 5 foi. Fiecare foaie trebuie unsă cu unt topit.
Pregătirea umpluturii
Trece brânza de vaci prin sită sau paseaz-o cu o lingură de lemn.
Adaugă ouăle, zahărul vanilat, stafidele, coaja de lămâie și un praf de sare.
Fierbe grișul în lapte până se îngroașă, apoi lasă-l să se răcească.
Amestecă grișul cu brânza până obții o compoziție omogenă.
Asamblarea și coacerea
Pune umplutura peste cele 5 foi din tavă, distribuind-o uniform.
Acoperă cu alte 5 foi subțiri, unse fiecare cu unt.
Taie marginile care depășesc tava și presează bine pentru a sigila plăcinta.
Unge ultima foaie cu unt topit
Coace încălzind cuptorul la 200 de grade timp de aproximativ 1 oră, până devine aurie.