Aluatul dospit pentru plăcintă se pregătește extrem de ușor și repede, din câteva ingrediente ce sunt ieftine și se găsesc deja în aproape orice bucătărie.
Gătit corect, respectând doar câțiva pași simpli, acesta se potrivește cu fel și fel de umpluturi.
Deși multe persoane ar putea crede că umplutura este „vedeta” din orice plăcintă, de fapt, fără un aluat gustos, cu o textură plăcută, desertul este compromis. Această rețetă de aluat dospit este perfectă fie cu umplutură de dovleac, de mere sau alte fructe sau brânză sărată ori brânză dulce și stafide.
Ingredientul ce face ca aluatul dospit pentru plăcinte să iasă pufos și gustos este grăsimea. Pentru cel mai bun rezultat, este recomandat să folosiți unt de înaltă calitate, foarte gras, eventual unul franțuzesc.
Rețeta de aluat dospit pentru plăcintă
Ingrediente
- 500 de grame de făină
- 10 grame de drojdie uscată
- Un ou, la temperatura camerei
- 80 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- 220 de mililitri de apă plată sau filtrată
- O jumătate de linguriță de sare
- O linguriță de zahăr pudră
Mod de preparare
Mai întâi, dizolvați drojdia proaspătă în apă călduță, într-un bol. Adăugați lingurița de zahăr pudră și o lingură cu vârf de făină. Acoperiți bolul și lăsați-l deoparte timp de 10 – 15 minute, până când se umflă și formează bule deasupra. Bulele indică faptul că drojdia este activă.
Separat, într-un castron încăpător, amestecați făina rămasă cu sarea. Formați o adâncitură în mijloc și turnați în ea uleiul de floarea-soarelui. Apoi, puneți și oul și drojdia activată. Atenție! Este foarte important ca oul folosit să fie la temperatura camerei. Amestecați toate ingredientele până se formează un aluat.
Apoi, scoateți aluatul pe un blat de lucru curat. Pudrați-o cu făină și frământați-o energic pentru aproximativ 10 minute. Când este gata, coca trebuie să fie pufoasă și să nu se mai lipească deloc de mâini.
În cele din urmă, lăsați aluatul la crescut într-un castron tapetat cu făină și acoperiți-l cu folie alimentară de plastic. După o oră, acesta își va dubla volumul și va fi gata de folosire în preparatele preferate.
Ce puteți pregăti din aluat dospit
Din aluatul dospit ce iese impecabil atunci când este pregătit după această rețetă puteți pregăti fel și fel de pateuri, învârtite, cornuri, poale-n brâu, brânzoaice sau plăcinte, modelate în formele preferate, cu umpluturi sărate, precum: carne, ciuperci, varză, brânză simplă ori cu verdeață, șuncă și cașcaval ori o combinația preferată de ingrediente.
De asemenea, aluatul dospit se potrivește de minune pentru orice tip de învârtite sau plăcinte dulci: cu brânză dulce și stafide, ciocolată, cu mere simple ori cu scorțișoară, cu umplutură de dovleac copt, dar și cu gem de căpșuni, caise, prune, gutui ori una și mai simplă, făcută doar din unt și zahăr cu scorțișoară.
Tot din aluat dospit pot fi preparați și covrigi polonezi de casă. În acest caz, aluatul poate conține și esență de vanilie, coajă de lămâie și mai mult zahăr. Aluatul trebuie întins și acoperit cu unt moale, lăsând marginile descoperite. Marginile trebuie aduse spre interior, astfel încât să nu iasă untul, până se formează un pătrat.
Abia după ce stă la congelator timp de 30 de minute, în folie de plastic, aluatul dospit poate fi întins pentru a modela covrigii. Siropul se poate face cu miere de albine sau zahăr și aromele preferate – vanilie, rom sau coajă de lămâie.