Îți place plăcinta cu mere? Dar cea cu brânză? Ce-ai spune de o combinație între cele două? Plăcinta cu mere și brânză e simplă, gustoasă și se face rapid. Merele călite, brânza dulce și foile crocante de plăcintă se potrivesc perfect împreună.

Pentru rețetă folosești foi de plăcintă din comerț, așa că nu pierzi timp pregătind aluat. Merele trebuie călite înainte, ca să nu lase lichid în plăcintă, iar brânza se îndulcește după gust. Dacă vrei, poți adăuga puțină coajă rasă de lămâie pentru un plus de aromă.
Plăcinta e bună atât caldă, cât și rece, iar în aproximativ o oră e gata de servit.
Ingrediente
- 1 pachet foi de plăcintă (400 grame)
- 500 grame brânză de vaci dulce
- 500 grame mere rase
- 100 grame unt cu 65% grăsime
- 6 linguri zahăr (sau după gust)
- 1 ou
- 1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare
Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare.
Pune 50 grame de unt într-o tigaie, adaugă merele rase, 3 linguri de zahăr și scorțișoara. Călește merele la foc mic până când se înmoaie ușor și lichidul se evaporă.
Lasă compoziția să se răcească înainte de asamblare.
Pune brânza de vaci într-un bol și zdrobește-o cu furculița. Adaugă 3 linguri de zahăr și oul. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă. Gustă și ajustează zahărul, dacă este nevoie.
Topește restul de unt (50 grame). Unge fiecare foaie de plăcintă cu unt topit și așează-le una peste alta într-o tavă rotundă cu margini detașabile (sau o tavă obișnuită), astfel încât să acopere și pereții tăvii. Lasă marginile foilor să atârne în afara tăvii.
Păstrează 4 foi de plăcintă pentru stratul superior.
Pune brânza de vaci în tavă, peste foile pregătite, și niveleaz-o cu o spatulă.
Adaugă stratul de mere călite și răcite, distribuindu-l uniform.
Așează pe deasupra foile de plăcintă păstrate, unse cu unt, întorcând colțurile foilor de jos peste umplutură.
Îndeasă marginile în interiorul tăvii și unge bine foile de deasupra cu unt.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Coace plăcinta timp de 20-25 de minute, până când devine aurie și crocantă.
Lasă plăcinta să se răcească înainte de a o tăia, pentru a păstra umplutura intactă. Se poate servi atât rece, cât și caldă.
Sfaturi și sugestii
- Dacă merele sunt foarte dulci, poți reduce cantitatea de zahăr.
- Pentru un gust mai intens, poți adăuga coajă rasă de lămâie sau portocală în umplutura de brânză.
- Plăcinta se păstrează bine la frigider timp de 2-3 zile, acoperită cu folie alimentară.