Cum se face aluatul fraged pentru plăcinta cu brânză, cu mere sau cu dovleac. Cum se obține o plăcintă cu aluat pufos.

Aluat fraged pentru plăcintă

Aluatul fraged pentru plăcintă se pregătește foarte ușor, din doar câteva ingrediente, printre care nu se numără ouăle, laptele sau untul, dar nici margarina – de care multe persoane se feresc. Astfel, acesta poate fi folosit atât pentru plăcinte cu brânză sau iaurt și stafide ori lămâie, cât și pentru unele de post, cu umplură de dovleac sau mere.

Această rețetă de aluat fraged pentru plăcintă include doar șase ingrediente foarte ieftine, pe care cei mai mulți români le au întotdeauna în casă. Respectarea câtorva ponturi simple asigură obținerea celui mai bun rezultat, pentru o plăcintă pe cinste, indiferent de umplutura preferată.

Rețeta de aluat fraged pentru plăcintă

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1,5 kg de făină albă de calitate
  • 300 de mililitri de apă plată sau filtrată călduță
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Două linguri de oțet
  • O linguriță de praf de copt
  • O linguriță de sare

Mod de preparare

Începeți prin a pune făina și praful de copt într-un bol mare. Apoi, adăugați sarea. Formați o groapă mică în mijlocul vasului și turnați acolo uleiul, oțetul și apa călduță. Amestecați bine toate aceste ingrediente, luând câte puțin din făină, până când se încorporează complet.

Atenție! Ca să obțineți un aluat fraged, trebuie să frământați foarte bine. Dacă aluatul devine prea tare, mai adăugați puțină apă călduță și frământați în continuare, până când obțineți un aluat de plăcintă cu o consistență potrivită.

Puneți aluatul obținut într-un alt bol mare, uns cu puțin ulei. Apoi, acoperiți-l cu folie alimentară. Dați-l la frigider pentru o jumătate de oră sau lăsați-l la temperatura camerei, dacă doriți să crească mai repede. În cele din urmă, împărțiți aluatul în bucăți, în funcție de câte foi de plăcintă doriți să obțineți.

Ponturi simple pentru a obține o plăcintă cu aluat pufos

aluat pufos pentru plăcintă

Ca să obțineți un aluat fraged și pufos cu ușurință și fără emoții, trebuie doar să țineți cont de câteva ponturi simple. În primul rând, aveți grijă ca ingredientele pe care le folosiți să fie de bună calitate.

Apoi, la fel de important este să frământați foarte bine aluatul, după cum am menționat mai sus. Cu cât frământați mai bine aluatul, cu atât acesta va deveni mai pufos. Apa călduță folosită la frământare îl va face să crească mai repede.

Pentru o creștere mai rapidă a aluatului fraged pentru plăcintă, acesta trebuie să fie lăsat într-un vas, la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină și de curenți de aer. Timpul de odihnă al aluatului trebuie să fie de o oră, astfel încât să se întindă ușor.