Cartofii la cuptor sunt o garnitură clasică, preferată de milioane de oameni. În combinație cu ierburi aromatice proaspete și unt, devin un preparat cu un gust și aromă irezistibile.

Cartofi la cuptor cu ierburi aromatice

Cartofii la cuptor cu ierburi aromatice sunt potriviți pentru a fi serviți ca fel principal de mâncare sau ca o garnitură perfectă pentru carne, pește, brânză sau salate.

Serviți acești cartofi cu ierburi și usturoi alături de pui la grătar sau somon. Este o potrivire perfectă! Noi am folosit rozmarin și cimbru, dar cu siguranță puteți folosi orice ierburi care vă plac.

Coacerea cartofilor

Iată câteva lucruri de reținut pentru a face legume la cuptor perfecte:

  • Folosiţi întotdeauna o temperatură ridicată a cuptorului: Puteți coace legumele la 220 de grade C pentru a obține culoarea aurie și crusta crocantă.
  • Separați legumele în funcție de timpul de gătire: Nu toate legumele au aceiași timpi de gătire. De exemplu, cartofii au nevoie de 25-40 de minute pentru a se coace, în timp ce dovleceii sunt gata în doar 10-15 minute.
  • Aceeași mărime: Tăierea legumelor la aceeași dimensiune asigură o gătire uniformă.
  • Utilizați cantitatea potrivită de ulei: Uleiul dă legumelor o culoare maro-aurie și le permite să se rumenească frumos. Folosiți ulei de măsline extravirgin pentru un plus de aromă!
  • Asezonați bine: Nu faceți economie la condimentele preferate atunci când gătiți legume la cuptor!
  • Nu supraaglomerați tava (CEL mai important pas!): Legumele au nevoie de spațiu în tavă! Dacă puneți prea multe, atunci ele se vor fierbe în loc să se coacă.
  • Amestecați-le: Ar trebui să amestecați întotdeauna legumele la jumătatea timpului de gătire pentru a se coace uniform și pentru a se rumeni pe toate părțile.

Cum se prepară cartofii la cuptor cu ierburi aromatice

Preparare 20 minute
Gătire 35 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 800 g cartofi
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 40 g unt
  • 1 cățel de usturoi
  • 3-4 crenguțe rozmarin
  • 3-4 frunze de salvie
  • 3-4 g cimbru
  • sare

Mod de preparare

Curățați, spălați și tăiați cartofii în sferturi.

Se toacă mărunt verdețurile proaspete (rozmarin, salvie, cimbru) și se amestecă împreună cu usturoiul tocat.

Topiți untul și adăugați uleiul de măsline.

Adăugați amestecul de unt și ulei peste cartofi, apoi ierburile și sare după gust.

Așezați cartofii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 200° C pentru aproximativ 30-35 de minute.

Puteți servi ca fel principal de mâncare sau ca garnitură.

Ce trebuie să mai știi despre prepararea cartofilor la cuptor cu ierburi aromatice

Pentru a prepara cartofi copți, folosiți cartofi cu coajă roșie: conțin mai puțin amidon.

Tăiați cartofii în felii sau cuburi de aceeași dimensiune, astfel încât să se asigure o gătire uniformă.

Pentru a obține cartofi copți perfect puteți folosi acest mic sfat: odată ce curățați și tăiați cartofii în jumătate, zgâriați-i cu o furculiță pe ambele părți, creând dungi. Se taie în bucăți și se pun la înmuiat în apă rece timp de 30 de minute. Apoi procedați conform rețetei.

Dacă doriți să gătiți cartofii în cuptorul static, creșteți temperatura cu 20° și continuați să gătiți timp de 10 minute sau până când cartofii sunt aurii.

Adăugați sare și piper la cartofi după ce i-ați scos din cuptor și serviți-i imediat fierbinți și crocanți, altfel se pot înmuia.

Cei care preferă pot adăuga, în tavă, bacon tăiat cubulețe sau ceapă roșie.