Cartofii prăjiți, cel mai simplu și totuși cel mai versatil preparat culinar, se pot face într-o mulțime de feluri și există și mai multe moduri de a fi savurați.
Ca gustare, ca garnitură, ca fel de sine stătător, cu usturoi, cu sosuri, cu brânză rasă etc. Nu există om care să poată refuza o porție bună de cartofi prăjiți.
Dar, vă puteți bucura de gustul și textura cartofilor prăjiți și altfel decât îmbibați în ulei. Da, puteți face cartofii prăjiți la cuptor, cu o cantitate mică de ulei, dar cu același gust perfect.
Cartofii crocanți făcuți în cuptor sunt o alternativă excelentă și pentru cei care vor să mănânce mai sănătos, pentru copii și pentru a evita prăjelile.
Vă asigurăm că nu vă vor dezamăgi și, odată ce i-ați încercat o dată, nu îi veți mai face altfel!
Ingrediente
- 1/2 kg cartofi
- 2 linguri ulei
- 2 linguri pesmet
- sare
- piper
- rozmarin (opțional)
- 1 linguriță boia
- 3 căței de usturoi întregi
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.Curățați și spălați cartofii și tăiați-i în bastonașe groase. Puneți la fiert o oală cu apă și o lingură de sare. Când apa fierbe, puneți cartofii și fierbeți-i pentru 5 minute.
În acest fel, cartofii vor fi moi la interior, dar crocanți la exterior. Scoateți cartofii, scurgeți-i de apă și puneți-i într-o tavă cu hârtie de copt.
Stropiți cartofii cu ulei, condimentați cu care, piper, boia și adăugați pesmetul. Amestecați bine, astfel încât condimentele și pesmetul să ajungă pe toți cartofii.
Presărați o lingură de rozmarin peste cartofi și puneți cățeii de usturoi întregi. Dați la cuptor pentru 30-35 de minute, în funcție de cât de groși sunt tăiați cartofii.
Cartofii vor fi perfect crocanți la exterior și moi la interior, iar textura va fi exact ca a cartofilor prăjiți, doar că mult mai sănătoși, pentru că nu sunt prăjiți în baie de ulei.
Poftă bună!