Chifteluțele din cartofi, aromate și delicioase, sunt ideale atunci când țineți post sau urmați un regim de viață vegetarian sau pur și simplu vreți o alternativă la chiftelele clasice.

Chifteluțe din cartofi (de post)

Chifteluțele din legume sunt ideale atunci când țineți post sau urmați un regim de viață vegetarian sau pur și simplu vreți o alternativă la chiftelele clasice. Le puteți face din cartofi, vinete, dovlecei, morcov și orice alte combinații de legume vă plac. 

Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una extrem de simplă, de chifteluțe din cartofi, aromate și delicioase. Puteți face varianta de post, fără ou, sau puteți opta pentru varianta clasică, cu ou care să lege compoziția. 

Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 1 legătură ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 morcov
  • mărar
  • pătrunjel
  • 200 g pesmet
  • 2 ouă (opțional, dacă faceți varianta de post le puteți omite)
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Spălați cartofii și morcovul. Puneți-i la fiert, întregi, într-o oală cu apă și sare. Lăsați să fiarbă până când intră furculița în ei.

După ce legumele au fiert, scurgeți apa și lăsați să se răcească. Curățați cartofii de coajă, la fel și morcovul. Pasați legumele cu ajutorul unei ustensile pentru piure sau le puteți da prin răzătoarea mică, ca la salata de boeuf.

Tucați mărunt ceapa, usturoiul, verdețurile și adăugați-le peste cartofi și morcov. Asezonați cu sare și piper și puneți ouăle, dacă folosiți. Dacă faceți chiftelele de post, le puteți înlocui cu 2 linguri de pesmet/griș.

Modelați chiftelele în mână. Le puteți face rotunde sau plate, după preferință. Tăvăliți chiftelele de cartofi prin pesmet sau făină, după care le puteți prăji în ulei încins, până când s-au rumenit pe toate părțile.

Dacă alegeți să le faceți la cuptor, puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și stropiți-le cu puțin ulei de măsline. Dați tava la cuptor până când chiftelele s-au rumenit, având grijă să le întoarceți după 15 minute.

Serviți chiftelele cu sosul sau salata preferată.

Poftă bună!