Vă e poftă de o ciulama de ciuperci, cu mămăliguță? Atunci ați nimenit unde trebuie, pentru că rețeta aceasta este fix ce vă trebuie!
Ciulamaua de ciuperci se face foarte repede și simplu și poate fi servită pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine. Există și varianta cu carne de pui, dar astăzi vorbim despre ciulamaua de ciuperci simplă, tradițională, care să vă aducă minte de gustul din copilărie, din bucătăria mamei sau a bunicii.
Ciupercile sunt printre cele mai hrănitoare și gustoase legume, se găsesc într-o mulțime de sortimente pe piață, iar ciulamaua de ciuperci se poate face cam cu orice fel de ciuperci vă plac. Noi am ales ciupercile Champignon, pentru că sunt cele mai ieftine și cele mai comune, așa încât oricine se poate bucura de gustul lor și de această delicioasă ciulama de ciuperci.
Puteți folosi și ciuperci din conservă sau la borcan, dacă nu aveți la îndemână unele proaspete, dar ideal ar fi să optați, pe cât posibil, pentru ciuperci proaspete.
Ingrediente
- 500 g ciuperci (Champignon)
- 1 ceapă
- 50 g unt
- 50 g făină
- 4-5 linguri ulei
- 100 ml lapte
- 50 g smântână
- 2-3 căței de usturoi
- 1 legătură pătrunjel verde
- sare
- piper
Mod de preparare
Curățați ceapa și tăiați-o mărunt, la fel și usturoiul. Spălați și curățați ciupercile și tăiați-le felii sau în sferturi.Puneți uleiul și untul la încins și căliți ceapa și usturoiul până când devin aurii. Puneți ciupercile și lăsați pe foc până când s-au călit și a scăzut apa pe care o lasă în cratiță.
Într-un vas separat, amestecați laptele cu făină și încălziți, până când amestecul începe să se îngroașe, având grijă să amestecați, pentru a nu se lipi. Opriți focul și adăugați, treptat, smântâna. Amestecați și turnați totul peste ciuperci.
Mai lăsați să fiarbă totul împreună câteva minute, asezonați cu sare și piper, după care opriți focul.
Presărați pătrunjel proaspăt deasupra și serviți alături de mămăliguță sau în orice combinație vă place.
Poftă bună!