Toamna este sezonul dovleacului plăcintar, dar și al conservelor pentru iarnă, așa că este un moment numai bun să preparăm o dulceață fină și aromată de dovleac. Dacă nu ați încercat-o până acum, merită să o încercați și vă promitem că gustul nu vă va dezamăgi. 

Rețeta de dulceață de dovleac plăcintar s-a născut la mânăstire. La fel ca multe feluri de mâncare tradiționale, și dulceața de dovleac a fost ideea unui stareț care s-a gândit să transforme dovlecii pe care îi avea în beci într-o dulceață aromată. 

Dulceață de dovleac plăcintar
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 3 kg miez de dovleac
  • 2 kg zahăr
  • 1 litru apă
  • zeama de la 2 lămâi

Mod de preparare

Curățați dovleacul de coajă și de semințe și tăiați-l cubulețe. Folosiți doar miezul tare și îndepărtați porțiunile cu miez moale.

Puneți apa cu zahărul la fiert într-o oală pe foc. După ce zahărul s-a topit, lăsați siropul să fiarbă 10-15 minute, cât să se lege puțin. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață.

După ce siropul a fiert, adăugați bucățelele de dovleac și zeama de lămâie. Lăsați dulceața să fiarbă la foc mic, până când dovleacul devine moale și capătă un aspect lucios.

Siropul trebuie să fie bine legat. Pentru a-l testa, puneți câteva picături de dulceață într-un pahar cu apă rece. Dacă picăturile se duc la fund și nu se dizolvă imediat, înseamnă că dulceața este gata.

Lăsați dulceața să se răcească 10 minute, după care o puteți pune în borcane sterilizate. Închideți borcanele etanș și întoarceți-le cu capacul în jos pentru a se vida.

Păstrați dulceața într-un loc ferit de căldură.