Dovleac copt este o rețetă ușoară și versatilă, ce poate fi pusă la masă ca o gustare simplă sau ca garnitură delicioasă.

Dovleac copt - reteță și trucuri utile

Această rețetă de dovleac la cuptor este ideală pentru zilele răcoroase de toamnă. Ca să nu mai punem la socoteală și parfumul pe care îl lasă în bucătărie atunci când îl pregătiți.

De ce să alegeți această rețetă de dovleac copt?

  • este crocantă la exterior și fragedă la mijloc
  • este perfectă de făcut toamna
  • este perfectă și ca o gustare dar și ca o garnitură
  • puteți păstra semințele pentru copt

Cea mai bună rețetă pentru care puteți opta dacă aveți în față un dovleac proaspăt este să îl băgați la cuptor. Și asta deoarece, pregătit în tavă, dovleacul capătă o aromă deosebită.

Dar și o consistentă moale, cremoasă, ce nu va fi obținută în niciun alt mod de gătit, cu atât mai puțin dacă îl puneți la făcut, la foc, pe aragaz. Iar scorțișoara, cuișoarele și nucșoara completează într-un mod aparte savoarea dulce și cremoasă a dovleacului făcut la cuptor!

Rețeta de dovleac copt

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • Un dovleac (plăcintar), tăiat felii
  • Ulei de măsline
  • Cuișoare măcinate, scorțișoară, nucșoară, zahăr brun, sare de mare, după gust

Mod de preparare

În primul rând, încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius. Folosind o lingură mare de metal, scoateți semințele și interiorul dovleacului. Păstrați deoparte semințele pentru a le coace. Folosiți un cuțit mare, ascuțit, pentru a tăia felii de dovleac, de 2-3 cm grosime.

Puneți-le apoi pe tava de copt (o puteți tapeta cu hârtie de copt).

Stropiți cu ulei de măsline și frecați ambele părți ale dovleacului. Se condimentează cu sare, condimente și zahăr brun.

Se lasă la copt timp de 18-20 de minute, în funcție de grosimea feliilor de dovleac (se verifică la 15 minute, iar dacă furculița străpunge pulpa, atunci este făcut).

Cum faci cel mai bun dovleac copt - trucuri și sfaturi utile

Cum faci cel mai bun dovleac copt

  • Pentru a îndepărta coaja dură a dovleacului, folosiți vârful unui cuțit ascuțit pentru a străpunge mai întâi locul în care doriți să tăiați. Asta vă oferă un punct de plecare pentru ca lama cuțitului să înceapă. Apoi împingeți lama fix în acel loc și balansați ușor înainte și înapoi. Nu încercați să forțați! Cuțitul poate aluneca pe suprafața ceroasă a dovleacului și vă puteți tăia!
  • Puteți alege și un alt soi de dovleac pentru această rețetă însă, este esențial să îi îndepărtați coaja.
  • De altfel, cel mai bine este să folosiți un cuptor preîncălzit. Chiar și în acest context, timpii de gătire vor varia ușor, în funcție de grosimea dovleacului, dar și în funcție de cât este de crud, așa că verificați după 15 minute.

Beneficii ale consumului de dovleac copt

Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, dovleacul este extrem de sănătos. În plus, conținutul său scăzut de calorii îl face un aliment numai bun dacă vreți să pierdeți în greutate.

Nutrienții și antioxidanții săi vă pot întări sistemul imunitar, vă pot proteja vederea, vă pot reduce riscul de anumite tipuri de cancer și mai mult decât atât, susțin sănătatea inimii și a pielii.

Totodată, dovleacul este foarte versatil și ușor de adăugat în dieta dumneavoastră atât în ​​preparate dulci, cât și în cele sărate. Încercați această rețetă chiar astăzi pentru a vă bucura de beneficiile sale pentru sănătate.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 100 de grame de dovleac copt are 20 calorii.

  • Calorii

    20kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    5g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    0.1g

  • Sodiu

    127mg

  • Potasiu

    336mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.