Dovleacul plăcintar răzuit, pus la borcan, este excelent pentru pregătirea rapidă și ușoară a plăcintelor și prăjiturilor ce au la bază acest ingredient delicios.

Dovleac plăcintar răzuit, la borcan, pentru deserturi

Cei mai pricepuți bucătari susțin că acesta este de preferat pentru deserturi față de cel proaspăt, spre deosebire de alte legume și fructe, ce dau mai multă savoare preparatelor atunci când sunt abia culese, nu conservate.

Pentru zilele în care apare pofta de ceva dulce, aromat și bun, ce poate da senzația de confort, dovleacul plăcintar răzuit, la borcan, este excelent. Acesta salvează mult timp ce altfel ar trebui să fie petrecut în bucătărie.

Poate dura până la două ore până la obținerea umpluturii de dovleac pentru plăcinte și prăjituri. De aceea, este de preferat pregătirea acesteia din timp, la borcane, astfel încât să fie gata de folosit imediat în rețeta preferată.

Cum folosim dovleacul plăcintar în deserturi

Dovlecii plăcintari au o mulțime de întrebuințări în bucătărie. Pot fi serviți simplu, copți, presărați cu scorțișoară și glazurați cu miere de albine. Altfel, pot fi folosiți în fel și fel de deserturi, atât în creme, cât și în blaturi de prăjituri sau torturi, clătite ori vafe, pentru mai mult gust și mai multă culoare.

Rețeta de dovleac plăcintar răzuit, la borcan

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 5 kilograme de dovleac plăcintar dat pe răzătoare
  • Un kilogram de zahăr tos

Mod de preparare

Înainte de orice altceva, se pregătesc borcanele și capacele. Se spală bine borcanele și capacele cu apă caldă și detergent de vase, după care se clătesc foarte, foarte bine și se lasă la scurs.

După aceea, se pun borcanele și capacele într-o tavă metalică și se sterilizează la cuptor timp de un sfert de oră sau chiar 20 de minute, la 170 de grade Celsius. În acest interval de timp, se poate pregăti și dovleacul plăcintar.

Mai întâi, se taie dovleacul plăcintar în jumătăți și se scot semințele. Cu o lingură, se răzuiesc bine părțile cu semințe și nervuri. Apoi, se taie dovleacul în mai multe felii, astfel încât să poată fi curățat mai ușor de coajă.

Atenție! Pentru a îndepărta coaja dovleacului plăcintar este nevoie de un cuțit cu lamă mai groasă și foarte bine ascuțit, deoarece coaja este destul de tare.

După ce dovleacul plăcintar a fost curățat de semințe și coajă, poate fi dat pe răzătoarea mare direct într-o cratiță cu fundul gros. Peste dovleacul ras se adaugă kilogramul de zahăr tos. Cele două ingrediente se amestecă bine și se așază cratița pe flacăra aragazului.

Amestecul de dovleac plăcintar răzuit și zahăr tos se lasă la fiert până când dovleacul se înmoaie bine și se absoarbe tot siropul format în cratiță, datorită zahărului ce a fost adăugat.

Atenție! Este important ca dovleacul plăcintar răzuit să fie fiert bine pentru a rezista peste iarnă. La fel de important este să se amestece constant, astfel încât dovleacul răzuit să nu se ardă.

În cele din urmă, se scoate tava cu borcane din cuptor. Se umple fiecare borcan cu dovleacul răzuit și îndulcit. Se închid bine borcanele cu capacele lor și se pun înapoi în tavă. Se dă tava la cuptorul cald, însă fără a mai aprinde focul.

Borcanele cu dovleac plăcintar se lasă în cuptor până când acestea se răcesc complet. În final, se pun etichete pe fiecare borcan, cu numele preparatului și data la care a fost făcut, și se depozitează în cămară sau într-un alt loc răcoros.