Gogoșarii în sos de muștar și bulion sunt o alternativă mai interesantă și deosebit de gustoasă la cei clasici, puși în oțet.

Gogoșari în sos de muștar și bulion

Modul de pregătire este extrem de ușor și nu presupune petrecerea unui timp îndelungat în bucătărie.

Pentru această rețetă este nevoie de doar câteva ingrediente ieftine, ce se găsesc cu ușurință în orice magazin alimentar. Este nevoie de o singură oală mare în care să fiarbă totul și să se întâmple magia, precum și de câteva borcane cu capace.

Dulci și cărnoși, acoperiți cu un sos fin și aromat, gogoșarii în muștar și bulion merg de minune lângă carne de porc, vită, miel sau pui, la cuptor sau pe grătar, lângă mâncăruri gătite, dar și pe platouri cu aperitive sau în sandviciuri ce altfel ar putea fi banale.

Cum alegi cei mai buni gogoșari

Alege gogoșari tari, sănătoși și fără pete sau lovituri. Culoarea lor ar trebui să fie strălucitoare și uniformă.

Încearcă să folosești gogoșari de dimensiuni similare pentru a obține o gătire uniformă în timpul procesului de fierbere.

Rețeta de gogoșari în sos de muștar și bulion

Preparare 30 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 4 kilograme de gogoșari cruzi tăiați felii de aproximativ un centimetru grosime sau după preferință
  • 250 de mililitri de oțet
  • 250 de mililitri de ulei
  • 250 de mililitri de apă
  • 250 de grame de zahăr
  • 400 de grame de bulion
  • 4 linguri mari de muștar
  • Două linguri mari de sare pentru murături
  • Aproximativ o lingură de boabe de piper
  • Trei sau patru foi de dafin

Mod de preparare

Mai întâi, se spală bine gogoșarii. Apoi, se lasă la uscat și li se îndepărtează cotoarele, semințele și nervurile. Gogoșarii se taie în felii de aproximativ un centimetru grosime sau mai mult sau mai puțin, după preferința fiecăruia.

Atenție! Este important ca gogoșarii folosiți în această rețetă să fie în stare bună pentru conservare. Aceștia trebuie să fie tari și impecabili. Altfel, toată munca ar putea fi în zadar.

În afară de gogoșari, se pun toate ingredientele de mai sus într-o oală mare – oțetul, uleiul, apa, zahprul, bulionul, muștarul, sarea pentru murături, boabele de piper și foile de dafin. Se fierbe compoziția timp de o jumătate de oră, amestecând adesea. După aceea, se adaugă gogoșarii, se lasă la fiert și se amestecă din cinci în cinci minute, până când sosul se ridică deasupra lor.

Pentru a sigila capacele borcanelor umplute cu gogoșarii în sos de muștar și bulion, se pun borcanele sub o pătură și se lasă acolo timp de două sau trei zile, cu capacele în jos. Cine dorește, le poate fierbe într-o oală mare.

Este recomandat ca borcanele cu gogoșari în sos de muștar și bulion să fie lăsate măcar două săptămâni în debara înainte de a le deschide, astfel încât gogoșarii să aibă timp să se mai înmoaie, înainte de a fi serviți.

Sfaturi și trucuri utile pentru conservare

Cu atenție și răbdare, această rețetă ar trebui să fie un succes delicios și satisfăcător!

  • Umple borcanele lăsând un spațiu liber de aproximativ 1-2 centimetri de la gura borcanului pentru a preveni expansiunea și formarea bulelor de aer.
  • Inspectează capacul și gura borcanului pentru crăpături sau deformări înainte de a-l sigila.
  • O dată ce borcanul este sigilat, apasă ușor pe centru. Dacă capacul nu se mișcă sau nu face clic, este etanș.
  • Depozitează borcanele într-un loc răcoros și întunecos, cum ar fi o debara sau un subsol, pentru a prelungi durata de valabilitate.

Cu ce se mănâncă gogoșarii în sos de muștar și bulion

Fie că la masă se servește un gulaș de vită, o iahnie de fasole, o friptură suculentă de porc, vită, miel sau pui, cu garnitură de piure de cartofi, cartofi prăjiți sau orez, sau un simplu sandvici ori diverse tipuri de aperitive, gogoșarii în sos de muștar și bulion vor face spectacol pentru papilele gustative ale fiecărei persoane care îi va încerca. Nici măcar copiii nu le vor putea rezista.

Gogoșarii în sos de muștar și bulion pot fi serviți la mesele de prânz sau cină din zilele obișnuite, cât și la mesele festive, cum ar fi cele de Crăciun și Revelion. Acest preparat va impresiona toți musafirii, de la mic la mare.

Variante și adapări ale rețetei

Tipuri de Oțet

  • Oțet de mere: Acesta oferă o notă ușor fructată și poate fi mai puțin ascuțit decât oțetul alb.
  • Oțet balsamic: Pentru o aromă mai bogată și mai complexă, încercați oțet balsamic. Acesta va adăuga un gust profund și dulceag.

Zahăr

  • Reducerea dulceții: Dacă preferi un gust mai puțin dulce, poți reduce cantitatea de zahăr sau înlocuiți-l cu un îndulcitor alternativ, cum ar fi mierea.
  • Zahăr brun: Folosirea zahărului brun poate oferi o notă de caramel și o adâncime de aromă.

Alte Legume

  • Poți adăuga și alte legume precum morcovi, ceapă sau castraveți în același sos pentru a varia textura și gustul.

Condimente

  • Ajustarea aromei: Dacă dorești o aromă diferită, poți experimenta cu condimente cum ar fi chimenul, coriandrul sau semințele de muștar.
  • Picant: Pentru un gust mai picant, adăugați câteva felii de ardei iute sau creșteți cantitatea de piper.

Tipul de muștar

  • Muștar Dijon: Dacă dorești un gust mai fin și mai cremos, poți utiliza muștar Dijon în locul muștarului tradițional.
  • Muștar cu semințe: Folosirea unui muștar cu semințe poate adăuga textură și o notă rustică la rețetă.