Consumul de murături, între beneficii și contraindicații
Principalul beneficiu al consumului de murături este că unele dintre ele conțin bacterii benefice. Murăturile în saramură acționează ca niște probiotice, protejând microbiomul organismului și susținând creșterea bacteriilor sănătoase din intestine.
Stomacul conține milioane de bacterii ce ajută organismul să digere și să absoarbă nutrienții din alimente. Aceste bacterii pot preveni infecțiile cu drojdie, pot ajuta în cazul diareei și al constipației și pot ajuta, eventual, la tratarea problemelor cronice de sănătate ale stomacului, cum ar fi boala Crohn.
Murăturile fermentate sunt bogate în probiotice, așa că pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea problemelor minore ale stomacului.
Unele cercetări au sugerat că probioticele pot oferi și alte beneficii pentru sănătate, printre care se numără:
- Combaterea depresiei și anxietății
- Tratarea cariilor și a gingivitei
- Gestionarea diabetului
- Prevenirea sau tratarea alergiilor
- Reducerea infecțiilor tractului urinar
- Reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon
Studiile referitoare la beneficiile consumului de murături sunt încă în stadii incipiente. Cercetătorii trebuie să efectueze mai multe astfel de analize, de mai mare amploare, înainte de a exista certitudini cu privire la efectele pe termen lung ale probioticelor asupra sănătății.
Pe de altă parte, deși nu conțin grăsimi și sunt sărace în calorii, murăturile sunt de asemenea sărace în majoritatea celorlalte substanțe nutritive, cu excepția sodiului. O porție de 100 de grame de murături conține 457 miligrame de sodiu, adică aproape 20% din limita zilnică recomandată. De aceea, este recomandat consumul cu moderație.
Totodată, din aceeași cauză, persoanele cu tensiune arterială ridicată sau cu probleme cardiovasculare ar trebui să evite consumul de murături.
Alte beneficii ale consumului de murături
Pe lângă faptul că murăturile fermentate conțin probiotice, murăturile pot oferi și alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, acestea ajută la restabilirea echilibrului electrolitic. Electroliții sunt săruri de care organismul are nevoie pentru a funcționa bine. Atunci când o persoană se confruntă cu deshidratarea, poate pierde și electroliți.
Murăturile sunt bogate în sodiu și, prin urmare, sunt și bogate în electroliți. Teoretic, acest lucru sugerează că sucul de murături ar putea fi o opțiune pentru restabilirea electroliților la persoanele care au febră, stări vomitive sau care pur și simplu sunt deshidratate.
De asemenea, murăturile ajută la tratarea crampelor musculare. Studii mai vechi, din anul 2010, au arătat că murăturile pot ajuta în cazul crampele musculare. Atunci, cercetătorii au indus electric crampe musculare la bărbați bine hidratați, de două ori, la o săptămână distanță. Aceștia au constatat că participanții care au băut suc de murături au simțit repede o ameliorare a crampelor.
Murăturile puse în oțet ajută la controlul glicemiei. Nivelurile stabile de glucoză din sânge pot ajuta la prevenirea senzației de foame intensă. Prevenirea vârfurilor de glicemie este, de asemenea, esențială pentru sănătatea persoanelor cu diabet.
Mai mult, la fel ca toate fructele și legumele, murăturile conțin antioxidanți. Studiile din laboratoare au arătat că antioxidanții pot contracara efectele radicalilor liberi - substanțe chimice din organism ce pot juca un rol important în dezvoltarea mai multor probleme de sănătate. Printre aceste probleme se numără cancerul, inflamația, bolile de inimă și diverse boli cronice. Radicalii liberi pot contribui și la îmbătrânire.