Rețeta de gogoșari umpluți cu varză albă și roșie nu este deloc complicată, nu cere ingrediente sofisticate sau greu de găsit și se face rapid.
Murăturile au fost, sunt și vor fi preferatele românilor în timpul sezonului rece, fie că vorbim despre castraveți, varză, gogonele, iar lista poate continua. Dar ce se întâmplă când îmbini două dintre cele mai iubite variante? Obții savoare la dublu. Gogoșarii umpluți cu varză sunt delicioși și merg de minune cu o gamă variată de preparate culinare, mai ales lângă o friptură de porc.
În plus, rețeta nu este deloc complicată, nu cere ingrediente sofisticate sau greu de găsit și se face rapid. Cu alte cuvinte, cei care nu au mai pus până acum murături, dar ar vrea să înceapă, o pot încerca fără emoții.
În rândurile de mai jos, vei vedea că s-a folosit și varză albă și varză rosie, pentru un aspect mai intersant, însă poți folosi fără nicio problemă doar un singur tip, în funcție de preferințele personale sau de ceea ce găsești la piață sau în magazin.
Rețeta de gogoșari umpluți cu varză albă și roșie
Ingrediente
Pentru a pregăti un borcan de patru litri, vei avea nevoie de:
- Două kilograme de gogoșari
- Un kilogram de varză albă
- Un kilogram de varză roșie
- 300 de grame de morcovi – în jur de patru bucăți
- O rădăcină de țelină și frunzele ei
- O conopidă de dimensiuni mici
- Hrean
- O jumătate de linguriță de sare
- Pentru saramură, vei avea nevoie de:
- O jumătate de litru de oțet
- Un litru de apă
- Două linguri de sare pentru murături – echivalentul a 50 de grame
- Un plic de condimente pentru murături
- Două sau trei foi de dafin
- 100 de grame de zahăr
Mod de preparare
Se spală gogoșarii cu simț de răspundere. Apoi, folosind un cuțit cu vârf ascuțit, se decupează câte un căpăcel în jurul cotorului pe care îl vom îndepărta cu grijă. Se curăță cu atenție și nervurile albe din interior (poți folosi o lingură sau o linguriță pentru asta) și se scutură toți sâmburii.
Separat, într-un vas suficient de mare se pune varza tăiată fâșii subțiri. Peste ea se presară sare și se amestecă bine, astfel încât să se distribuie uniform. Morcovii și țelina se dau prin răzătoare, folosind ochiurile mari, se pun peste varză și se amestecă din nou.
Lăsam câteva minute, în jur de zece sau 15, și scurgem cu grijă zeama lăsată. Cu varza se vor umple gogoșarii.
La baza unui borcan de patru litri se așează frunzele de țelină și câteva felii de hrean. Urmează gogoșarii umpluți cu varză și apăsăm cu grijă, astfel încât să încapă toți. Printre ei se strecoară buchețele de conopidă, frunzele de țelină și, din nou, felii de hrean.
Apoi, într-un vas, se pun la fiert oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele pentru murături. Se lasă pe foc până când se topesc complet zahărul și sarea.
Se pune lama unui cuțit sub borcan. Peste gogoșarii atent aranjați se toarnă lichidul obținut după strecurarea compoziției abia luate de pe foc. Borcanul se închide imediat cu un capac. Agită bine recipientul, astfel încât lichidul să pătrundă bine printre gogoșari. Dacă este nevoie, mai adăugăm compoziție lichidă.
Borcanul se acoperă cu un prosop mare sau cu o pătură și se lasă până când se răcește. După ce ajunge la temperatura camerei, poate fi mutat în cămară.
Dacă preferi ca gustul predominant să fie acreala, poți micșora cantitatea de zahăr folosit.