Oțetul din cidru de mere este un tip de oțet obținut din mere fermentate zdrobite, drojdie și zahăr. Este folosit ca ingredient în alimente precum dressinguri pentru salate, murături și marinade.
Timp de mulți ani, oamenii l-au folosit, de asemenea, ca remediu pentru orice, de la combaterea germenilor până la prevenirea arsurilor la stomac. Mai recent, cercetările au arătat că oțetul din cidru de mere ar putea avea unele beneficii reale pentru sănătate, cum ar fi faptul că ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și ajută la pierderea în greutate.
În ciuda faptului că nu există multe dovezi referitoare la aceste beneficii, oțetul din cidru de mere este în general inofensiv - atât timp cât este folosit corect.
Tipuri de oțet de mere
Oțetul din cidru de mere se obține printr-un proces numit fermentare. Procesul are două etape. Mai întâi, merele sunt zdrobite și se adaugă drojdie pentru a accelera procesul de fermentare, astfel încât zahărul se transformă în alcool după câteva săptămâni. Apoi, bacteriile naturale descompun alcoolul în acid acetic, care dă oțetului gustul și mirosul său picant.
Cele mai multe variante de oțet din cidru de mere pe care le găsești în magazinul alimentar sunt de tip limpede, pasteurizate și filtrate. Însă, poți cumpăra și oțet din cidru de mere crud, nefiltrat, ce conține un sediment tulbure. Numită "mama", această substanță este formată din bacterii și drojdie sedimentate.
Unii oameni dau credit mamei pentru beneficiile oțetului din cidru de mere pentru sănătate. Și se crede că acesta ar conține cantități mici de probiotice (bacterii sănătoase) care sunt bune pentru sănătatea intestinelor. Însă, cercetările nu au arătat că mama oferă vreun beneficiu special pentru sănătate.
Se crede că acidul acetic din oțetul din cidru de mere este cel puțin parțial responsabil pentru orice beneficii pentru sănătate pe care acesta le are. Însă, și alte tipuri de oțet conțin acid acetic.
De asemenea, poți cumpăra pastile, pulberi sau gume cu oțet din cidru de mere. Însă, s-au făcut puține cercetări pentru a stabili dacă aceste suplimente au vreun efect. Pentru că Administrația Americană a Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) nu reglementează suplimentele alimentare, nu poți ști sigur ce anume conțin acestea.
Este oțetul bun pentru tine?
Oțetul este o sursă excelentă de:
Unele tipuri de oțet pot fi, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți. Cu cât oțetul este mai închis la culoare, cu atât mai mulți antioxidanți rămân în lichid. Oțeturile mai închise la culoare sunt, în general, mai puțin rafinate decât oțeturile mai deschise la culoare, compușii sănătoși din lichid afectând gustul și culoarea.
Beneficiile oțetului de mere
Cele mai multe studii care susțin efectele oțetului din cidru de mere asupra sănătății au fost de mică amploare, iar rezultatele nu au fost decisive. Este nevoie de studii mai multe și mai complexe cu privire la beneficiile sale.
Până acum, iată ce au descoperit cercetătorii despre oțetul din cidru de mere:
Poate ajuta la pierderea în greutate
Un studiu a arătat că administrarea de oțet din cidru de mere de două ori pe zi a ajutat persoanele care urmau o dietă cu conținut caloric redus să piardă câteva kilograme în plus. Însă, studiul a fost făcut pe un eșantion mic și pe un termen scurt, urmărind 39 de persoane timp de 12 săptămâni.
Unii cercetători au crezut că acidul acetic al oțetului ar putea accelera metabolismul, dar datele nu au confirmat acest lucru. S-ar putea ca oamenii să fi pierdut mai multă greutate din cauza efectului placebo. Sau poate că acidul acetic le-a provocat greață, ceea ce i-a determinat să mănânce mai puțin.
Este posibil să scadă glicemia
Mai multe studii mai mici au raportat că administrarea unei linguri sau două de oțet de mere ar putea scădea glicemia după mese. Efectul a fost moderat și avem nevoie de mai multe cercetări pentru a ști exact cum funcționează acest lucru.
Reține faptul că oțetul nu poate înlocui medicamentele pentru diabet și un stil de viață sănătos, dar ar trebui să fie sigur de adăugat la planul tău de tratament. Cel mai bine este să vorbești cu un medic despre includerea acestui produs în rutina ta alimentară.
Poate scădea colesterolul
Același mic studiu ce a raportat că oțetul din cidru de mere a stimulat pierderea în greutate a constatat, de asemenea, că acesta a redus nivelul total de colesterol al subiecților care au luat ACV.
De asemenea, le-a crescut colesterolul „bun" și a scăzut nivelul trigliceridelor (grăsimi din sânge). Alte studii au avut constatări similare. Experții avertizează că avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin această legătură.
Care sunt alte utilizări ale oțetului din cidru de mere?
Oamenii folosesc oțetul din cidru de mere și în scopuri care nu au fost cercetate prea mult sau care nu s-au dovedit a fi eficiente. Unele dintre aceste utilizări includ:
Scăderea tensiunii arteriale
Un studiu efectuat pe șobolani sugerează că oțetul din cidru de mere ar putea ajuta la tensiunea arterială ridicată, dar niciun studiu efectuat la oameni nu susține acest lucru. Tensiunea arterială ridicată poate fi o afecțiune gravă, așa că tratamentul medical și un stil de viață sănătos sunt esențiale.
Ușurarea refluxului gastroesofagian
Mulți oameni pariază pe oțetul din cidru de mere ca remediu pentru arsurile la stomac și refluxul gastroesofagian. Însă, nu există cercetări care să dovedească eficiența sa. Întreabă-ți medicul dacă ai putea să-l încerci pentru a-ți ușura disconfortul. Începe cu cantități mici, diluate în apă.
Ameliorează eczemele
Unele persoane cu eczeme folosesc oțetul de mere pentru a le ușura simptomele. Însă, unele studii au raportat că acesta a avut un efect redus și că în cazul unor persoane a provocat iritații. Cel mai bine este să îți întrebi dermatologul dacă este în regulă să îl încerci.
Distruge germenii
Deși există unele dovezi că oțetul din cidru de mere împreună cu sucul de lămâie poate împiedica bacteriile, cum ar fi Salmonella, să se dezvolte pe salata verde, acesta nu protejează rănile împotriva infecțiilor.
Îmbunătățește sănătatea părului. Unii oameni folosesc oțetul din cidru de mere pentru a-și clăti părul, astfel încât să scape de mătreață sau pentru a îndepărta acumulările de produse. Totuși, nu există nicio dovadă că acest tip de oțet ar funcționa pentru aceste lucruri. Însă, acesta conține lucruri care luptă împotriva bacteriilor și ciupercilor, ceea ce ar putea promova sănătatea părului.
În cazul în care ai apă dură în locuința ta, oțetul din cidru de mere poate atenua unele dintre efectele acestui tip de apă. Apa dură este bogată în minerale precum calciu, bicarbonat de magneziu și sulfați. Se crede că oțetul de mere ajută la eliminarea acumulărilor de calciu și lasă părul mai strălucitor atunci când îl folosești după un șampon.
Cum poți folosi oțetul din cidru de mere
Este sigur și gustos să folosești oțet din cidru de mere pentru a adăuga ceva savoare meselor tale. Folosește-l pentru a îmbunătăți sosurile și tocănițele, precum și dressingurile tradiționale pentru salate și marinadele pentru carne.
De asemenea, îl poți bea, diluat în apă caldă sau rece, după preferință. Unele persoane îl beau înainte sau după mese sau înainte de a merge la culcare.
În cazul în care iei o pastilă, o pulbere sau o gumă de oțet de mere, întreabă un medic despre doza ce ți-ar fi recomandată. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj, pentru că dozele pot varia în funcție de marcă. Cel mai sigur este să cauți mărci cu o ștampilă de la Banned Substances Control Group, Informed Choice, ConsumerLab, United States Pharmacopeia, NSF Certified for Sport sau NSF International.
Dacă medicul tău îți spune că este în regulă să încerci oțet din cidru de mere împotriva eczemelor, este bine să faci un test pe un segment mic de piele. Aplică oțetul pe o mică suprafață de piele, apoi așteaptă câteva zile pentru a vedea dacă apare sau nu vreo iritație.
Ai putea apoi să încerci oțetul din cidru de mere astfel:
Într-o baie
Toarnă aproximativ 200 de mililitri de oțet din cidru de mere la o cadă plină de apă călduță. Relaxează-te în cadă timp de 15 - 20 de minute. Clătește-te bine cu apă rece și hidrateaă-ți piele cu o loțiune fără parfum.
Într-o împachetare
Fă-ți o soluție cu 250 de mililitri de apă caldă și o lingură de oțet din cidru de mere. Înmoaie o dischetă din bumbac sau o bucată de tifon în soluție. Aplică aceste comprese pe piele, apoi acoperă-te cu o țesătură de bumbac curată și uscată. Lasă compresele să acționeze timp de trei ore sau chiar peste noapte.
Pentru a folosi oțet din cidru de mere în clătirea părului, folosește-l abia după ce ți-ai spălat părul cu șampon. Lasă-l să acționeze timp de cinci minute și apoi clătește-l. Nu îl folosi mai mult de o dată pe săptămână, pentru că utilizarea lui zilnică ți-ar putea usca părul.
Diluarea oțetului din cidru de mere îl face mai puțin iritant pentru scalp și piele. Unele site-uri de frumusețe sugerează amestecarea acestuia cu părți egale de apă. Altele recomandă adăugarea a două până la patru linguri la 500 de mililitri de apă. Este probabil cel mai sigur să începi cu o soluție mai slabă.
Care sunt dozele corecte pentru oțetul de mere
Întrucât că avem încă multe de învățat despre oțetul din cidru de mere nu există sugestii oficiale de dozare corectă. Însă, unele studii au dat indicii despre cantitatea ce poate ajuta în cazul anumitor afecțiuni de sănătate. De exemplu:
Pentru controlul greutății. În studiul care a raportat beneficii pentru pierderea în greutate, oamenii au băut aproximativ două linguri de oțet din cidru de mere pe zi - una înainte de prânz și cealaltă înainte de cină. Experții susțin că această cantitate ar trebui să fie sigură pentru cei mai mulți oameni.
Controlul glicemiei și al colesterolului. Persoanele din studiu au observat îmbunătățiri atunci când au luat aproximativ o linguriță și jumătate din cidru de mere după masă.
Refluxul gastroesofagian. O linguriță sau două de oțet din cidru de mere diluate într-o cană de apă caldă după masă te poate ajuta în lupta cu refluxul gastroesofagian. Este puțin probabil să îți înrăutățească starea.
Contraindicațiile oțetului de mere
Întrucât are un conținut ridicat de acid, oțetul din cidru de mere ar putea să îți irite esofagul (tubul care face legătura între gât și stomac) dacă îl bei direct sau dacă bei prea mult. În plus, nediluat, acesta poate distruge smalțul dinților, astfel că unii recomandă să îl bei cu ajutorul unui pai.
Prin urmare, pentru a evita toate aceste probleme, diluează întotdeauna oțetul din cidru de mere și bea-l printr-un pai pentru a-ți proteja dinții. În general, oțetul din cidru de mere folosit în alimente nu are aceste efecte.
Oțetul din cidru de mere poate provoca indigestie sau le poate provoca greață unor persoane. Nu este recomandat să îl bei pe stomacul gol și, dacă te simți rău sau ai stări vomitive după ce îl consumi, cel mai bine ar fi să nu îl mai folosești.
Totodată, acest tip de oțet poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi diureticele, laxativele și insulina. Întreabă-ți întotdeauna medicul dacă este sigur să îl folosești cu medicamentele pe care le iei în prezent.
În cazul în care ai un nivel scăzut de potasiu (hipokaliemie), prea mult oțet de mere ar putea să-ți agraveze starea. Asta deoarece cantitățile mari pot reduce nivelul de potasiu din organism. Evită să folosești acest oțet în exces dacă ai o boală de rinichi, deoarece rinichii tăi ar putea să nu fie capabili să facă față unor niveluri ridicate de acid.
Perioada de valabilitate
Întrucât este foarte acid, acest oțet rămâne sigur de utilizat pentru o perioadă foarte lungă de timp. Însă, gustul și aspectul acestuia se pot schimba în timp, așa că cel mai bine este să îl folosești în termen de doi sau trei ani de la cumpărare.
Nu trebuie să păstrezi la frigider oțetul din cidru de mere odată ce l-ai deschis. În schimb, depozitează-l într-o cămară sau într-un dulap, departe de lumina directă a soarelui.
Pentru a păstra aspectul și gustul său optim, depozitează-l într-un recipient de sticlă sau de plastic. Ține capacul pus atunci când nu îl folosești și evită să lași umezeala să pătrundă în recipient.