Această rețetă de mămăligă fiartă în lapte super simplă se prepară cu ingrediente de bază și este garnitura perfectă pentru cărnuri, legume și tocănițe la cuptor.

Mămăligă cremoasă fiartă în lapte

În general, mămăliga se face cu apă, dar noi suntem de părere că nu iese suficient gustoasă. Laptele va adăuga cremozitate și aromă.

De asemenea, gătită în lapte, mămăliga va fi bogată și cremoasă, dar și grea. Va avea un gust bun, dar vă poate lăsa și o senzație de greață după aceea.

Există diferite moduri de a servi mămăligă, iată care sunt principalele versiuni:

  • Netedă, cremoasă și destul de lejeră - ne place să o servim cu tocănițe și sufleuri cu carne
  • Super groasă, aproape de consistența unui piure de cartofi - este adesea servită pe un tocător de lemn și poate fi tăiată în felii, deși este încă moale și nu s-a închegat.

Fiecare are propriile preferințe în ceea ce privește consistența, dar mămăliga se poate face în texturi diferite în funcție de preparatele cu care este servită.

Cum se prepară mămăliga cremoasă

  1. Se pune laptele într-o cratiță și se dă în fiert.
  2. După ce a dat în clocot, turnați treptat mălaiul în lapte, amestecând constant pentru a evita formarea de cocoloașe.
  3. Continuați să amestecați mămăligă până când începe să se îngroașe, apoi reduceți focul și lăsați-o să se gătească în oală amestecând din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului.
  4. După 30 de minute adăugați untul, brânza, sarea și piperul și amestecați până când totul s-a topit și s-a amestecat.

Cum să evitați cocoloașele

Este important să turnați treptat mălaiul în lichidul fierbinte în timp ce amestecați pentru o consistență fină și cremoasă.

Dacă puneți mălaiul deodată, se va aduna și va fi dificil să scăpați de cocoloașe.

Ce trebuie să faceți dacă mămăligă este deja cu cocoloașe

Câțiva cocoloașe mici sunt în regulă și probabil că nici nu veți observa, dar dacă sunt o mulțime de cocoloașe, puteți amesteca mămăligă gătită într-un robot de bucătărie chiar înainte de a o servi.

Nu este chiar o metodă tradițională, dar funcționează!

Rețeta de mămăligă fiartă în lapte

Preparare 5 minute
Gătire 30 minute
Timp total 34 minute

Ingrediente

  • 150 de grame de mălai
  • 600 ml lapte
  • 2-4 linguri de unt
  • 80 de grame de parmezan sau brânză rasă la alegere
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Încălziți laptele într-o cratiță sau oală mare până la fierbere. După ce fierbe, turnați încet mălaiul în lichidul fierbinte, în timp ce amestecați pentru a evita formarea de cocoloașe. Se amestecă constant până când începe să se îngroașe, apoi se reduce focul.

Gătiți mămăligă la foc mic timp de cel puțin 30 de minute sau până când începe să se desprindă de marginea vasului, amestecând din când în când cu o lingură de lemn (în general 30 de minute sunt suficiente pentru un mălai măcinat mediu).

Adăugați untul, parmezanul (sau brânza la alegere), sare și piper după gust și amestecați până când se topesc și se combină.

Se servește imediat.

Tips & Tricks

Dacă preferați o consistență mai groasă, atunci micșorați cantitatea de lapte cu 100 ml sau gătiți-o mai mult timp (aproximativ 45 de minute).

Cum se păstrează resturile de mămăligă

Există atât de multe moduri de a folosi resturile de mămăligă, dar lucrul de care trebuie să țineți cont este că ea se va întări, așa că nu veți putea servi resturile în același mod cremos.

Dacă aveți resturi, este o idee bună să o puneți imediat într-o tavă sau într-o caserolă pentru că va începe să se întărească destul de repede.

După ce s-a răcit, acoperiți-o cu o folie de plastic și păstrați-o la frigider până la 4 zile.