Mămăliga pripită este mai moale decât mămăliga fiartă, se face foarte repede și trebuie să fie amestecată constant. 

Mămăligă pripită. Ce este și cum se prepară

Toată lumea știe ce este mămăliga și o savurează adesea cu brânză și smântână, pește, ciorbă, sarmale, tochitură sau alte feluri de mâncare, dar nu foarte multe persoane știu care este diferența dintre cea fiartă și cea pripită.

Mămăliga, ce mai este inclusă în meniurile unor restaurante și sub denumirea italienească de „polenta”, este un terci de făină de porumb. Cu multă vreme înainte ca porumbul să fie adus din Statele Unite ale Americii în Europa, mămăliga era deja un aliment de bază, doar că se făcea din mei.

De-a lungul timpului, terciul a fost cea mai populară formă în care oamenii au consumat cereale, cu mult înainte de apariția pâinii. Astfel, mămăliga nu este neapărat „românească”, deși se numără și astăzi printre preparatele pe care românii le apreciază cel mai mult.

Porumbul a fost adus în Spania de Hernán Cortés din Mexic în anul 1530 și s-a răspândit în Europa în secolul al XVI-lea. Pentru a crește, porumbul are nevoie de multă căldură și umiditate, iar Valea Dunării este una dintre regiunile europene ideale pentru cultivarea lui.

Cum se deosebește mămăliga „pripită” de cea fiartă

În România, dintotdeauna, mămăliga a fost consumată în loc de pâine sau chiar ca aliment de bază. În prezent, mulți români o preferă în locul pâinii lângă sarmale, pește, tochitură, ciorbă sau alte feluri de mâncare.

Mămăliga poate fi preparată în două moduri: fiartă sau pripită. Diferența dintre cele două este că pentru prima se adaugă toată făina de porumb dintr-o dată în apa cu sare și se lasă la fiert, iar în al doilea caz se adaugă treptat, în apa deja fierbinte. Cea din urmă versiune este gata mult mai repede față de prima.

Mămăliga pripită se face foarte repede, dar trebuie să fie amestecată constant. Ideal este să fie pregătită într-un ceaun de fontă. În lipsa acestuia, alegeți o oală cu fund dublu, din inox sau ceramică.

În mămăliga pripită puteți pune și puțin unt, după ce aceasta a fiert puțin. În acest fel, vă puteți asigura că mămăliga nu se lipește de cratiță. În plus, textura devine mai cremoasă, iar gustul mai bogat.

Rețeta de mămăligă pripită

Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 250 de grame de mălai
  • Un litru de apă
  • O linguriță de sare
  • 20 de grame de unt, opțional

Mod de preparare

Începeți prin a pune apa la fiert într-un ceaun sau într-o oală cu fund dublu. Apoi, adăugați o linguriță de sare și presărați puțin mălai, în ploaie. Când apa își atinge punctul de fierbere, adăugați restul de mălai și dați focul la minimum.

Amestecați fără oprire cu ajutorul unui tel sau a unei linguri de lemn, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. În cazul în care mămăliga pare destul de tare, nu mai adăugați mălai. Trebuie să țineți cont de faptul că mămăliga se mai îngroașă la fiert.

Mămăliga trebuie să fiarbă timp de 8 – 10 minute. Ulterior, adunați mămăliga de pe pereții vasului spre centru, cu ajutorul unei linguri umezite în apă rece. Dacă doriți, adăugați 20 de grame de unt. Mai lăsați mămăliga la fiert pentru cel mult cinci minute, după care răsturnați-o pe un tocător de lemn.

Mămăliga pripită este mai moale decât mămăliga fiartă. De aceea, merge de minune lângă ouă ochiuri, brânză și smântână, unt sau chiar și iaurt.