Mămăliga cu unt și brânză este una dintre mâncărurile preferate de români. Și mai mult decât atât, se face foarte simplu, se potrivește de minune cu sarmale sau chiar cu varză.

Mămăligă cu unt și brânză

Cu toate că este considerată un tip de mâncare tradițională românească, trebuie să știți că mămăliga provine din Italia anilor 1700, fiind cunoscută sub denumirea de POLENTA. În țara noastră, a apărut în momentul când a început să fie cultivat porumbul. Până atunci, materia primă a mămăligii era meiul.

Dacă o pregătiți „ca la carte”, mămăliga este și gustoasă și sănătoasă. Și vă oferim un pont, ingredientul secret ce dă gust și savoare: untul. Adăugat în mămăligă, o va transforma în deliciul pe care toată lumea îl aștepta.

Rețeta de mămăligă cu unt și brânză

Timp total 30 minute

Ingrediente

Pentru 4-5 porții:

  • 400g de mălai
  • 1l de apă
  • 100g de unt
  • 50g de telemea rasă (sau parmezan)
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

În primul rând, trebuie să puneți apa la fiert cu o linguriță de sare, iar atunci când dă în clocot, puneți mălaiul, treptat, amestecând continuu cu un tel până când devine totul omogen.

După ce s-a fiert, dar este încă moale, o luați de pe foc și adăugați untul. Amestecați din nou bine până când acesta se topește, apoi adăugați și brânza rasă. Încercați să folosiți un sortiment de brânză mai uscată și amestecați-o bine.

Ultimul pas este să așezați din nou ceaunul sau cratița pe foc pentru încă 2-3 minute, apoi să o răsturnați pe un platou sau într-un bol încăpător și să o serviți fierbinte.

Trucuri pentru o mămăligă perfectă

În general, pentru a obține o mămăligă perfectă, trucrurile pe care trebuie să le aplicați sunt simple și puține la număr. Este important ca imediat ce puneți apa la fiert să adăugați și un praf de sare și puțin mălai.

Apoi, turnați și restul de mălai, treptat, în ploaie, amestecând încontinuu. Nu așteptați până când aceasta clocotește, astfel încât să evitați formarea cocoloașelor. Amestecați pe tot parcursul fierberii. În acest fel, mămăliga se gătește uniform și nu se lipește de ceaun sau oală.

Un alt truc referitor la prepararea mămăligii este ca imediat ce aceasta a fiert să o scoateți pe un tocător de lemn. Acesta absoarbe excesul de apă și împiedică ridicarea aburilor din mămăligă.