O rețetă clasică de mămăligă fiartă cu care nu aveți cum să dați greș. Dacă este prima dată când faceți mămăligă, urmați pașii de mai jos și nu aveți cum să greșiți.

Mămăligă fiartă - rețeta tradițională

Mămăliga poate fi preparată în mai multe forme și texturi, mai fermă sau mai moale, în funcție de cum vă place. Pentru o mămăligă moale, raportul de mălai/apă trebuie să fie 1/4 - 1/5, în timp ce pentru o mămăligă mai tare aveți nevoie de un raport 1/4 sau chiar 1/3, în funcție și de textura mălaiului.

Rețeta tradițională de mămăligă fiartă

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1,2 litri de apă
  • 140 de grame de mălai
  • Sare

Mod de preparare

Mai întâi, turnați apa într-un ceaun sau într-o oală cu pereți groși și puneți-o la fiert, la foc mare. Turnați mălaiul în ploaie, amestecând încontinuu. Apa nu trebuie să fiarbă în acest moment. Amestecați frecvent până când mămăliga începe să fiarbă.

Lăsați mămăliga să fiarbă, amestecând des, până când aceasta se îngroașă suficient de mult. Apoi, reduceți focul, astfel încât să nu sară și amestecați din când în când cu o lingură sau o spatulă din silicon, având grijă să răzuiți fundul oalei, ca să preveniți arderea.

În cazul în care mămăliga are cocoloașe, tot ce trebuie să faceți este să o bateți cu un tel tare până când acestea dispar. Dacă mămăliga devine prea tare, adăugați puțină apă sau un pic de lapte și devine prea fermă sau începe să se întărească, adăugați o cantitate mică de apă sau lapte și bateți cu un tel până când lichidul este complet încorporat și nu mai rămân cocoloașe.

Mămăliga este gata după aproximativ 40 – 50 de minute, după ce devine groasă și se desprinde ușor de pereții oalei. La final, dacă doriți, puteți adăuga unt sau ulei de măsline, folosind o lingură, o spatulă din silicon sau un tel, după preferință. În acest fel, mămăliga devine mai cremoasă și capătă un gust mai bun.

Cum poate fi servită mămăliga

Mămăliga pregătită în acest fel este perfectă pentru a o servi cu brânză și smântână sau într-un bol cu lapte. De asemenea, o puteți tăia în felii, astfel încât să le prăjiți într-o tigaie cu ulei sau în untură.

Totodată, mămăliga pregătită după această rețetă merge de minune lângă sarmale, tochitură sau fripturi de porc, vită sau pui ori pește, împreună cu mujdei de usturoi.

De asemenea, mămăliga este un ingredient de bază pentru un alt preparat autohton: bulz - adică mămăligă cu brânză și unt gătită la cuptor. În plus, „polenta” stă la baza unui alt fel de mâncare românesc, ce era făcut de obicei de ciobanii din România – balmoș. Pentru acesta, făina se fierbe în lapte de oaie. Din lista de ingrediente mai fac parte: unt, smântână, telemea, caș, urdă etc.

Cât de sănătoasă este mămăliga

Mămăliga reprezintă o sursă de proteine vegetale ce poate fi servită adesea de persoanele care vor să își țină greutatea sub control.

Mămăliga simplă, fără brânză sau smântână, este destul de săracă în calorii și conține cantități neglijabile de diverse vitamine și minerale. În plus, ca și alte cereale, este o sursă bună de carbohidrați.

În cazul în care mămăliga este gătită în lapte în loc de apă, mămăliga devine mai bogată în nutrienți, dar și în calorii.