Orezul cu lapte în stil turcesc, cunoscut cu denumirea de „sutlac”, este un desert delicios și cremos, ce se pregătește ușor, pe aragaz și apoi la cuptor, doar din orez, lapte, zahăr și alte câteva ingrediente.

Orez cu lapte în stil turcesc

Această rețetă necesită ceva timp petrecut în bucătărie, dar gustul nemaipomenit și textura cremoasă a desertului fac să merite din plin efortul.

Cheia pentru o budincă de orez turcească uimitoare este folosirea unui lapte proaspăt, dar și amestecarea constantă, precum și multă răbdare.

Ce fel de orez este recomandat pentru sutlac

Pentru a face cea mai bună rețetă de orez cu lapte turcesc / sutlac, este recomandat să folosiți orez cu bob scurt. Baldo și Osmancik sunt tipuri populare de orez cu bob scurt pe care le puteți alege. În plus, puteți folosi Arborio și, dacă nu aveți încotro, puteți folosi orez Jasmine.

Cu toate acestea, nu este recomandat să folosiți orez cu bob lung, cum ar fi Basmati. Pur și simplu acest desert nu iese la fel de bine ca atunci când este folosit oricare dintre tipurile de orez menționate mai sus.

Ce tip de lapte este recomandat pentru sutlac

Laptele integral este cel ce funcționează cel mai bine pentru sutlac. Datorită acestuia se obține textura cremoasă a desertului, precum și aroma bogată a acestuia.

Pe de altă parte, dacă este nevoie, puteți folosi lapte cu 2% grăsime. Însă, trebuie să țineți cont de faptul că desertul nu va mai fi la fel de cremos ca atunci când folosiți lapte integral.

Pentru că doriți orezul cu lapte în stil turcesc trebuie să fie cremos, nu este recomandat să folosiți un lapte cu conținut scăzut de grăsime sau degresat. Acestea vor schimba cu siguranță textura și aroma.

Dacă doriți să faceți această rețetă fără lapte de vacă, trebuie să știți că puteți folosi lapte de cocos în locul acestuia. Orice variantă ați alege, este important să nu clătiți amidonul de pe orez, pentru că acest ingredient va ajuta la îngroșarea desertului.

Rețeta de orez cu lapte în stil turcesc

Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 1 litru + 2 linguri de lapte
  • 80 de grame de orez
  • 40 de grame de amidon de porumb
  • 200 de grame de zahăr alb
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 120 de mililitri de smântână groasă

Mod de preparare

Înainte de a face orice altceva, turnați un litru de lapte și orezul într-o cratiță adâncă, aducând la punctul de fierbere și amestecând din când în când, la temperatură mică spre medie.

Continuați să fierbeți timp de o oră sau o oră și jumătate, amestecând din când în când, pentru ca laptele să nu dea în foc și pentru ca orezul să nu se lipească de fundul cratiței. Gătiți până când laptele scade și orezul fierbe complet.

Ulterior, amestecați celelalte două linguri de lapte și amidonul de grâu, turnați amestecul în cratiță și gătiți pentru încă două sau trei minute, amestecând continuu. Apoi, adăugați zahărul, sarea și smântâna groasă și amestecați în timp ce gătiți pentru încă cinci minute. Compoziția ar trebui să fie încă ușor lichidă. Opriți aragazul.

Turnați orezul cu lapte în boluri rezistente la cuptor, având grijă să amestecați în fiecare vas, astfel încât compoziția să se distribuie uniform.

Porniți funcția grill a cuptorului, astfel încât căldura să vină din partea de sus a acestuia. Puneți bolurile cu orez cu lapte într-o tavă de copt adâncă și umpleți-o cu apă clocotită până la jumătatea vasului.

Puneți vasul de copt cu bolurile de orez cu lapte în cuptor pe grătarul din mijloc și coaceți până când desertul capătă o culoare maro-aurie la suprafață.

Scoateți desertul din cuptor și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, puneți-l în frigider și ulterior serviți-l ca atare sau cu alune sau fistic mărunțit ori cu dulceața preferată, dacă doriți.

Cum se servește orezul cu lapte în stil turcesc

Puteți servi orezul cu lapte în stil turcesc la sfârșitul mesei, ca desert. Acesta se potrivește de minune cu o ceașcă de ceai turcesc fierbinte sau cu orice ceai negru.

Orezul cu lapte în stil turcesc poate fi servit cu puțină scorțișoară, orice tip de nuci, fistic, stafide sau alune de pădure.

Cât rezistă orezul cu lapte în stil turcesc în frigider

Dacă doriți să păstrați orezul cu lapte în stil turcesc în frigider, trebuie să acoperiți vasul cu folie de plastic. Desertul astfel ambalat rezistă timp de până la cinci zile.

În cazul în care vreți să păstrați desertul pentru mai târziu, aveți grijă să nu acoperiți prea strâns vasul cu folie de plastic înainte de a-l da la frigider. Altfel, textura orezului cu lapte în stil turcesc s-ar putea schimba.

Puteți încerca să congelați orezul cu lapte în stil turcesc, depozitându-l în boluri individuale, învelite mai întâi cu folie plastic și apoi cu folie de aluminiu. În acest fel, desertul rezistă timp de până la două luni. Lăsați-l să se decongeleze în frigider înainte de a-l servi.

Cu toate acestea, congelarea poate schimba textura orezului cu lapte în stil turcesc după dezghețare. Țineți cont de acest lucru înainte de a alege să congelați acest preparat.