Hrisca cu lapte este alegerea perfectă pentru mic dejun nutritiv și delicios. Vezi ingredientele și pașii de preparare.
Iată cum puteți prepara un mic dejun nutritiv și delicios folosind doar două ingrediente principale: hrișcă și lapte. Iar terciul cremos de hrișcă este, în general, unul dintre preparatele preferate ale copiilor.
Există multe moduri de a face hrișcă cu lapte iar această rețetă nu numai că este grozavă ca atare, dar o puteți face și cu resturi de hrișcă gătită de la o cină anterioară.
Care este raportul de lapte și hrișcă
Pentru această rețetă, vom folosi un raport de 4:1. 4 unități de lichid pentru o unitate de hrișcă: două unități de apă pentru a găti hrișca și apoi încă două unități de lapte.
Cu toate acestea, atunci când adăugați laptele, puteți ajusta cantitatea în funcție de preferințe. Folosiți mai mult, dacă doriți un terci mai lichid.
Cum prepari hrișca cu lapte
Ingrediente
- 150 de grame de hrișcă
- 300 ml de apă
- 300 ml lapte
- 30 g unt
- un vârf de cuțit de sare
- 1 lingură de miere sau zahăr
Mod de preparare
- Clătiți hrișca sub jet de apă rece
- Puneți 300 ml de apă la fiert într-o oală la foc mare.
- Adăugați hrișca clătită și așteptați până când apa începe să fiarbă.
- Apoi, reduceți focul la mediu. Terciul trebuie să fiarbă constant.
- De regulă, este nevoie de 15 - 20 de minute pentru ca hrișca să fie gătită.
- Într-o cratiță separată încălziți laptele, (nu-l lăsați să fiarbă!).
- Turnați laptele cald în cratița cu hrișcă fiartă și lăsați-o pe foc mediu.
- Adăugați un vârf de cuțit de sare și o lingură de zahăr. Cantitatea de zahăr pe care o adăugați depinde de gust.
- Nu uitați să adăugați și untul.
- Când laptele începe să fiarbă, luați vasul de pe foc și acoperiți-l cu un capac. Lasă terciul să stea 10 minute înainte de a-l servi!
Ce beneficii are hrișca
Hrișca nu conține gluten și este compusă în principal din carbohidrați, dar este o sursă bună de fibre și este bogată în minerale și diverși compuși vegetali, în special rutină (un compus al vitaminei P). Prin urmare, consumul de hrișcă are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reglarea glicemiei și de sănătatea inimii.
Studiile indică faptul că persoanele care consumă în mod regulat produse din hrișcă au niveluri mai scăzute de colesterol, trigliceride și glicemie. Cu alte cuvinte, o dietă bogată în hrișcă ajută la reducerea factorilor de risc care contribuie la apariţia bolilor cardiovasculare.
Hrișca este mai bogată în minerale decât multe cereale cum ar fi orezul, grâul și porumbul. Cu toate acestea, hrișca nu este prea bogată în vitamine.