Grișul cu lapte și scorțișoară oferă o senzație de confort asemănătoare cu cea dată de îmbrățișarea unei persoane iubite.
Aproape că nu există desert mai simplu, mai accesibil și mai reconfortant decât acesta. Îl puteți pregăti în mai puțin de zece minute, din ingrediente ieftine, pe care cel mai probabil le aveți deja în casă.
Acest preparat poate fi servit atât ca desert, cât și ca o variantă ușoară și hrănitoare de mic dejun, în loc de popularul terci de ovăz. Grișul cu lapte este excelent atât atunci când este servit cald, cât și atunci când este servit rece.
Rețeta de griș cu lapte este alcătuită în principiu din două ingrediente: lapte și griș, dar puteți alege să o faceți cât de aromată și dulce doriți. În plus, puteți folosi lapte de cocos sau un alt lapte vegetal pe care îl preferați.
Tot ce trebuie să faceți este să aduceți laptele la punctul de fierbere, să adaugați treptat grișul și să continuați să bateți până când compoziția se îngroașă. Nu fiți tentați să mai adăugați griș, pentru că aceasta se va îngroșa și mai mult după ce se va răci.
Dacă preferați grișul cu lapte să fie un pic mai dulce, adăugați mai mult zahăr, deși nu este nevoie de prea mult zahăr în cazul în care folosiți esență de vanilie sau de lămâie, ce o va face foarte aromată. La fel, coaja rasă de lămâie poate duce preparatul la un cu totul alt nivel. Așadar, vă puteți juca cu această rețetă, adaptând-o la preferințele pe care le aveți.
Rețeta de griș cu lapte
Ingrediente
- 600 de mililitri de lapte
- 10 sau 12 lingurițe de griș
- O lingură de zahăr vanilat
- O jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată, opțional
Mod de preparare
Modul de preparare este extrem de simplu. Mai întâi, turnați cei 600 de mililitri de lapte într-o cratiță. Adăugați lingura de zahăr vanilat și o jumătate de linguriță de scorțișoară. Dacă nu vă place scorțișoara, o puteți omite.
Lăsați laptele la foc mediu până când ajunge la punctul de fierbere. Apoi, adăugați cele 10 sau 12 lingurițe de griș, amestecând încontinuu, timp de aproximativ două minute, până când grișul se îngroașă ușor și formează bule la suprafață. Luați cratița de pe foc și transferați grișul cu lapte într-un bol.
Atenție! După ce luați de pe foc, grișul cu lapte nu va fi foarte groas, dar nu este nevoie să adăugați mai mult griș. Când se răcește, se îngroașă mai mult.
Puteți servi grișul cu lapte ca atare sau presărând scorțișoară peste el. Altfel, îl puteți servi cu gemul favorit sau dulceața preferată ori cu fructe proaspete, stafide sau nuci, sau un amestec din acestea, după preferință.
Cum se prepară griș cu lapte pentru bebeluși sau copii mici
Dacă vreți să faceți griș cu lapte pentru bebeluși sau copii mici trebuie să procedați exact la fel. Însă, este important să nu adăugați zahăr.
În schimb, puteți pune coajă rasă de lămâie, cu condiția ca lămâia să fie netratată, și scorțișoară, în funcție de cum preferă copilul. Însă, chiar și simplu, aceast griș cu lapte este foarte gustoas.
O altă variantă este să pasați o banană cu ajutorul unei furculițe și să amestecați piureul obținut în grișul cu lapte, pentru a îl îndulci. Gustul este extraordinar.