Orezul în stil marocan este un preparat savuros și aromatic, inspirat de bucătăria tradițională marocană. Combinația de condimente exotice, fructe uscate și legume transformă acest orez într-o experiență culinară delicioasă, perfectă pentru a fi servită alături de carne sau pește.

Orez în stil marocan

Dacă vă place orezul și vreți un gust inedit, trebuie să încercați această rețetă în stil marocan. O porție de orez aromat cu condimente și pregătit la cuptor, îndulcit cu stafide.

Situat în nord-vestul Africii, Marocul este o țară africană cu multe influențe europene și din Orientul Mijlociu. Printre altele, aceste influențe au format și bucătăria marocană, cunoscută mai ales pentru utilizarea condimentelor, cușcușului, fructelor și nucilor.

Spre exemplu, această rețetă de orez conține toate aceste ingrediente parfumate și exotice, creând o garnitură aromată ce poate însoți perfect orice fel de mâncare principal sau pe cele cu carne la grătar. De asemenea, este vegan și fără gluten!

Ce este orezul în stil marocan

Bucătăria orientală este una extrem de ofertantă atunci când vine vorba atât despre cărnuri, cât și despre garnituri. Orezul în stil marocan nu se compară cu niciun alt fel de a găti orezul. Combinația de condimente și stafide este una inedită și poate părea ciudată dacă nu vă place ideea de mâncare dulce.

Puteți renunța la stafide, dacă doriți, și să păstrați doar condimentele și migdalele din rețetă. Dacă, dimpotrivă, vă place ideea de mâncare combinată cu fructe dulci, mai puteți adăuga și smochine, caise confiate sau curmale. Rețeta de orez în stil marocan este una bazată pe coacerea orezului, nu pe fierberea lui, cum se obișnuiește în bucătăria autohtonă.

Rețeta de orez în stil marocan

Preparare 15 minute
Gătire 20 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 1/4 linguriță de ienibahar
  • 2-3 cuișoare întregi
  • 1/4 linguriță de cardamom (sau 5-6 păstăi de cardamom)
  • 1 baton de scorțișoară
  • 2 foi de dafin
  • sare și piper după gust
  • 200 de grame de orez Basmati
  • 750 ml supă de legume sau apă (puteți folosi și supă de pui dacă nu sunteți vegan)
  • 1/4 linguriță de șofran
  • 3 curmale, tocate mărunt
  • 3 caise uscate, tocate mărunt
  • 40 de grame de stafide, tocate
  • 30 de grame migdale prăjite, tocate

Mod de preparare

Puneți uleiul de măsline și ceapa într-o oală mare și căliți la foc mediu 2-3 minute. Adăugați chimenul, ienibaharul, cuișoarele, cardamomul, batonul de scorțișoară, foile de dafin, piperul și orezul și amestecați până când orezul capătă o culoare albă, aproximativ 2-3 minute.

Se adaugă supa (sau apa), sarea și șofranul, se acoperă oala și se asteaptă până începe sa fiarbă. Reduceți focul la minimum și gătiți acoperit până când aproape toată apa este absorbită, aproximativ 5 – 10 minute.

După aceea, opriți focul, adăugați fructele uscate și migdalele și amestecați ușor cu o furculiță sau cu o lingură de lemn. Acoperiți oala și lăsați orezul să se odihnească timp de 15-20 de minute.

Tips & tricks

  • O oală cu capac de sticlă este cea mai indicată pentru această rețetă, deoarece puteți oricând să verificați ce se întâmplă înăuntru.
  • Așteptați până când aproape toată apa este absorbită, stingeți focul, aranjați orezul, puneți capacul și lăsați-l să se odihnească 5-10 minute.
  • Adăugați fructele uscate în acest fel de mâncare, dar nu exagerați pentru că poate deveni prea dulce.

Ce trebuie să mai știi despre orezul în stil marocan

Orez în stil marocan cu pui și curry

  • Bucătăria marocană este cunoscută pentru utilizarea unei varietăți de condimente pentru a obține arome bogate și complexe. Orezul în stil marocan poate include condimente precum coriandru, cumin, ghimbir, scorțișoară, curcuma și paprika.
  • Pentru a adăuga o notă dulce și textură, bucătăria marocană folosește adesea fructe uscate, precum caise, smochine, stafide și curmale. Acestea pot fi adăugate în orezul marocan pentru a crea un echilibru între aromele dulci și sărate.
  • Orezul în stil marocan este adesea gătit prin metoda "absorbției", în care orezul este parțial prăjit în ulei și apoi gătit cu lichid până când acesta este absorbit complet. Acest proces ajută la obținerea unui orez aromat și puțin lipicios.
  • Legumele precum morcovi, dovlecei, ardei și mazăre pot fi adăugate în orezul marocan pentru a-l face mai sănătos și a adăuga culoare și textură.
  • Deși nu este obligatoriu, orezul marocan poate fi preparat și într-un vas tradițional numit "tagine". Acest vas conic din lut permite ca aburii să circule în interior, menținând ingredientele umede și aromate.
  • Deși acest tip de preparat este cunoscut sub numele de "orez în stil marocan", uneori poate fi înlocuit cu cuscus, un alt aliment de bază în bucătăria marocană.
  • Orezul în stil marocan este adesea servit ca o garnitură pentru diferite tipuri de carne, precum pui, miel sau pește, și poate fi însoțit de sosuri aromate precum harissa, chermoula sau ras el hanout.
  • Migdalele prăjite și tocate pot fi adăugate în orezul marocan pentru a-i conferi un gust deosebit și o textură crocantă.