Cum se fierbe orezul. Trucul prin care îl faci pufos
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Orezul este gătit în milioane de case în fiecare zi și este unul dintre alimentele de bază din lume, dar este un fel de mâncare care, pentru unii oameni, pare imposibil de gătit corect.

Cu toate acestea, orezul se prepară ușor, cu condiția să respectați câteva reguli simple și să alegeți metoda potrivită pentru tipul de orez.

Dacă urmați instrucțiunile noastre, vă garantăm că nu veți mai face niciodată un orez lipicios sau plin de cocoloașe.

Există doar două reguli:

  • măsurarea orezului în funcție de volum vă ajută să vă dați seama câtă apă trebuie să adăugați
  • nu amestecați NICIODATĂ orezul în timp ce se fierbe, altfel se va sfărâma și va deveni lipicios

În unele rețete, se adaugă adesea, la început, o bucată de unt sau o lingură de ulei pentru a ajuta la separarea boabelor înainte de a se găti.

Câtă apă se pune la orez

Pentru orezul basmati și pentru toate tipurile de orez alb, recomandăm un raport de 1:2 atunci când îl gătiți pe aragaz.

Asta înseamnă că pentru fiecare cană de orez, se adaugă 2 căni de apă. Această cantitate poate fi cu ușurință dublată sau triplată pentru porții mai mari - asigurați-vă doar că folosiți un vas de gătit suficient de mare, deoarece orezul se mărește în volum.

Cât timp se fierbe orezul

Pentru fierberea orezului este recomandată utilizarea unei oale cu fundul gros sau dublu pentru ca temperatura să fie distribuită uniform.

  • orez alb – 20 de minute
  • orez prefiert – 30 de minute
  • orez brun – 30-40 de minute
  • orez sălbatic – 40-60 de minute

De câte ori trebuie spălat orezul?

Pentru mai puțin de patru căni de orez, spălați-l de două ori. Pentru o cantitate de orez cuprinsă între patru și șapte căni, spălați-l de trei ori, iar pentru mai mult de opt, spălați-l de patru ori.

Dacă apa rămâne tulbure, continuați să spălați și să clătiți până când boabele de orez sunt vizibile prin apă. Asigurați-vă că faceți acest lucru rapid, astfel încât fiecare spălare să dureze mai puțin de 15 secunde.

Cum se fierbe orezul alb

orez basmati fiert
Orezul basmati este un orez aromat, cu bob lung și subțire, având aromă delicată și textură ușoară care devine pufos atunci când este gătit

Ingrediente

  • 1 cană de orez basmati
  • 2 căni de apă

Orezul cu bobul lung, precum basmati, trebuie clătit înainte de preparare pentru a scăpa de excesul de amidon și apoi fiert sau gătit prin metoda absorbției.

Orezul cu bob rotund pentru risotto, paella și budinca de orez are nevoie de excesul de amidon pentru a face ca preparatul final să fie cremos, așa că nu-l clătiți. Pentru aceste feluri de mâncare, orezul se gătește împreună cu celelalte ingrediente.

Clătiți orezul. Durează 20 de secunde și scăpați de amidonul care, în timpul gătirii, va deveni lipicios. Doar puneți orezul într-o sită fină și clătiți-l sub un jet de apă rece până când apa curge limpede.

Scurgeți bine. Dacă aveți timp, înmuiați orezul în apă rece timp de cel puțin 30 de minute. Acest lucru va ajuta boabele să se gătească mai uniform.

Puneți orezul într-o cratiță la foc mic.

Adăugați o cantitate dublă de apă (2 căni) și puțină sare. Pentru majoritatea tipurilor de orez, veți folosi întotdeauna un raport de 1 cană de orez la 2 căni de apă, pe care îl puteți mări sau micșora. Nu ezitați să schimbați cu supă de pui sau de legume pentru mai multă aromă.

Dați în fiert. Amestecați pentru a vă asigura că este bine distribuit. Puteți să adăugați și o bucată de unt pentru un gust mai bun și o textură cremoasă.

Puneți un capac și reduceți focul la minim. Dacă focul este prea mare, orezul se va găti prea repede și ar putea să fie tare în centru.

Fierbeți ușor timp de 10 minute, fără a îndepărta capacul. Gustați orezul pentru a verifica dacă este fiert. O altă modalitate prin care vă dați seama că orezul este gata este apariția unor mici găuri la suprafață și prin faptul că toată apa a fost absorbită. Continuați să gătiți încă câteva minute dacă nu este încă gata, apoi opriți focul.

Se poate servi imediat, dacă doriți, într-un castron, dar dacă îl acoperiți cu un prosop de bucătărie timp de 10 minute, orice apă reziduală va fi absorbită. Puteți apoi să amestecați boabele pentru o textură și mai bună.

Cum se fierbe orezul brun

oreb brun fiert
Orezul brun este extrem de hrănitor și de sănătos. Bobul de orez brun conține mai multe vitamine, minerale, fibre și aminoacizi esențiali decăt orezul alb.

Orezul brun este la fel ca orezul alb, cu excepția faptului că tărâțele și germenii boabelor sunt încă atașate. Cu acest strat exterior rămas pe bob, orezul brun este mai nutritiv și mai bogat în fibre.

Orezul alb are o aromă mai fină și mai delicată, iar cel brun are un gust mai pronunțat de nucă și se potrivește perfect cu arome mai puternice, cum ar fi peștele afumat, ghimbirul și sosul de soia.

Cheia succesului este să folosiți cantitatea potrivită de apă - pentru orezul brun veți avea nevoie de o cantitate dublă de lichid. De asemenea, trebuie să îi acordați suficient timp pentru a absorbi apa.

Cele mai multe indicații vor spune să îl fierbeți mai mult timp decât orezul alb, deci în jur de 30-35 de minute. Este important ca orezul să fie fiert la foc mic cea mai mare parte a timpului, apoi, în ultimele 5-10 minute, lăsați-l bine acoperit pentru a absorbi apa – În acest fel, boabele vor fi ușoare și fragede de fiecare dată.

Mod de preparare

  1. Puneți orezul brun într-o cratiță și turnați apa. Dați în fiert și apoi reduceți focul.
  2. Se fierbe timp de 30 de minute, apoi se oprește focul.
  3. Se acoperă rapid cu un capac și se lasă încă 5-10 minute pentru a absorbi apa rămasă.
  4. Serviți imediat cu o tocană, pește, pui sau tofu.

Cum se fierbe orezul negru

orez negru fiert
Orezul negru are mult mai multe beneficii pentru sănătate decât orezul alb. Consumat regulat, acesta previne atacul de cord și reduce nivelul de lipide şi trigliceride din organism.

Orezul negru este un orez integral originar din China. Este numit uneori orez violet sau orez interzis, deoarece culoarea sa unică îl făcea rar și potrivit doar pentru regalitate. Acum poate fi ușor de găsit și savurat în întreaga lume.

Compusul care dă acestui orez culoarea sa frumoasă negru-violet se numește antocianină, care acționează ca un antioxidant și protejează organismul împotriva stresului oxidativ, care poate provoca inflamații și boli cronice.

Orezul negru este, de asemenea, mai bogat în nutrienți decât cel obișnuit. Este o cereală integrală, deci este mai bogat în fibre decât orezul alb.

De asemenea, are 4 grame proteine pe porție, mai mult decât orice alt tip de orez. Și este și o sursă bună de fier.

În afară de beneficiile pentru sănătate, orezul negru arată foarte bine în farfurie, are o ușoară aromă de nucă și o textură delicioasă!

Ingrediente

  • 1 cană de orez negru
  • 2 căni de apă
  • 1/4 linguriță de sare

Mod de preparare

  1. Clătiți bine orezul într-o sită fină. Scurgeți-l și adăugați-l într-o cratiță medie.
  2. Adăugați apă și sare. Se amestecă. Dați-l în fiert la foc mediu.
  3. Reduceți focul, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 45 de minute, până când tot lichidul este absorbit.
  4. Se ia de pe foc și se lasă să stea 5-10 minute cu capacul pus.
  5. Se amestecă cu o furculiță și se servește.

Cum se păstrează orezul fiert

Tot orezul ar trebui consumat în ziua în care este gătit. Dacă totuși vă rămâne, trebuie răcit rapid (în decurs de o oră) și pus în frigider – nu se lasă la temperatura camerei.

Odată depozitat, se consumă în termen de 24 de ore, iar dacă îl reîncălziți trebuie să o faceți o singură dată.

De ce nu fierbe orezul? Greșeli pe care le faci

  • Orezul trebuie spălat înainte de a-l fierbe
  • Anumite sortimente de orez trebuie lăsate în apă înainte de fierbere. Orezul basmati și cel sălbatic trebuie întotdeauna lăsate în apă cam 30-60 de minute înainte de a le fierbe.
  • Orezul se fierbe până devine al dente. Cele mai multe sortimente de orez nu trebuie lăsate la fiert până se înmoaie foarte mult sau încep să se sfărâme.
  • Nu se adaugă sare în apă când fierbi orezul, pentru că boabele se vor mărunți, iar orezul va deveni lipicios și cu o textură nu tocmai apetisantă. Același lucru se întâmplă dacă amesteci în orez în timp ce fierbe.
  • Folosește un vas suficient de mare când fierbi orezul. Orezul se lipește de cratiță și se arde tocmai pentru că nu are suficient loc să se umfle.