Orezul sârbesc este o mâncare ușoară și reprezintă o garnitură sănătoasă sau o cină vegetariană, ce se prepară rapid și folosește alimente pe care cel mai probabil le aveți deja prin casă!

Orez sârbesc cu legume

Orezul sârbesc este făcut cu legume precum ceapa, morcovii, roșiile, ardeii, usturoiul și mazărea, toate gătite într-o singură tigaie.

Acest fel de mâncare ușor este tocmai bun pentru copii, deoarece are multe legume amestecate, dar care devin insesizabile dacă sunt tocate mărunt! Este un fel de mâncare destul de versatil, iar dacă doriți, puteți înlocui ingredientele, chiar dacă este delicios și așa!

De asemenea, orezul sârbesc este vegan și fără gluten, ceea ce înseamnă că este perfect pentru a fi servit ca garnitură sau ca fel principal la petreceri, grătare și alte evenimente.

Ce este orezul sârbesc?

Orezul sârbesc este un fel de mâncare cu extrem de multe variații! De altfel, de obicei, este servit ca garnitură, dar atunci când adăugați multe legume se transformă într-un fel de mâncare principal, vegetarian și rapid!

Lângă, puteți adăuga o proteină la alegere pentru o cină savuroasă, reconfortantă, ce este rapidă, ușoară și poate alimenta chiar și o armată întreagă! Încercați să adăugați cubulețe de pui, însă puteți opta și pentru carne de vită sau de vițel.

Dacă ați fost vreodată în vacanță în Bosnia (în special lângă coastă) sau în Croația, probabil vi s-a servit acest tip de orez ca garnitură pentru carnea la grătar.

Ingrediente folosite pentru orezul sârbesc

Probabil că le aveți deja la îndemână deoarece sunt destul de comune!

  • Orez - se gătește împreună cu legumele în amestecul de bulion și condimente. Se poate folosi Basmati, dar și orezul Jasmine reprezintă o opțiune bună.
  • Supă de legume - pentru a găti orezul, deoarece este mai aromată decât apa. Cu toate acestea, puteți folosi și apă cu o lingură de vegeta. Sau, dacă nu sunteți vegetarian, atunci supa concentrată de pui este foarte bună!
  • Ceapă tocată - pentru că ceapa din orez este pur și simplu delicioasă! În principal, deoarece se gătește odată cu orezul, astfel încât devine dulce și moale. Și aproape se topește în orez!
  • Ardei gras tocat – puteți folosi roșu sau verde, dar orice culoare este potrivită, așa că alegeți culorea preferată sau chiar mai multe.
  • Morcov tocat – va oferi o dulceață aparte orezului.
  • Usturoi tocat – aroma sa se va face ușor simțită în acest fel de mâncare.
  • Roșii mari - aveți nevoie doar de câteva și merită să vă asigurați că sunt roșii de bună calitate, coapte, cărnoase, bogate în aromă.
  • Mazăre proaspătă sau congelată – cea congelată este mereu la îndemână. Nici măcar nu trebuie să vă faceți griji cu privire la dezghețarea sa. Pur și simplu adăugați boabele direct în tigaie și, în momentul în care sunt gătite, vor deveni fragede.
  • Boia de ardei – aceasta face ca orezul să aibă culoarea roșiatică, superbă.
  • Pudră de chili - pentru un pic de gust picant. Acest fel de mâncare nu este prea picant, dar dacă nu vă plac condimentele, puteți să folosiți mai puține sau chiar deloc.
  • Ulei - pentru a găti ceapa și legumele chiar de la început.
  • Sare și piper după gust - nu uitați că bulionul în general este îndeajuns de sărat, așa că nu ar trebui să aveți nevoie de mai mult decât dacă ați folosi apă în loc.

Cum se prepară orezul sârbesc cu legume

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 180 g de orez nefiert
  • 500 ml de bulion de legume
  • 80 g de ceapă de tocată
  • 70 g de ardei gras tocat
  • 1 morcov mediu tocat
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 roșii
  • 145 g de mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță boia
  • 1/2 linguriță de pudră de chili (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper după gust
  • Frunze de pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-o tigaie de fontă de dimensiune medie, încălziți uleiul la foc mediu-mare. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Adăugați apoi usturoiul și roșiile tocate, gătiți încă 5 minute amestecând frecvent.

Urmează și orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili, în cazul în care alegeți să folosiți. După aceea, adăugați supa de legume (sau apa cu puțină vegeta sau un cub de knorr) și puneți din nou la fiert. Reduceți focul, acoperiți și gătiți până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 până la 15 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă sare și piper după gust. Se presară frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.

Trucuri pentru cel mai bun orez sârbesc

  • Înlocuiți supa de legume cu apă și o lingură de vegeta. Vegeta este un condiment popular pe bază de legume și ierburi.
  • Acest fel de mâncare se poate personaliza destul de ușor. Simțiți-vă liber să amestecați legumele pe care le folosiți în funcție de ceea ce aveți prin casă și de perioada anului. Puteți adăuga vinete, dovlecei, fasole verde, ciuperci, broccoli etc.

Cum se păstrează

Orez sârbesc cu mici și salată
Orez sârbesc servit cu mici și salată

Păstrați restul de orez sârbesc într-un recipient ermetic, la frigider, până la 5 zile. Alternativ, îl puteți congela timp de până la două luni.

Pentru a reîncălzi orezul, puteți face acest lucru în cuptorul cu microunde, cuptorul normal sau pe aragaz. Adăugați un strop de apă sau de bulion de legume dacă este necesar.

Beneficiile principale ale orezului

Orezul este bogat în carbohidrați, principala sursă de energie a organismului. Orezul este bogat și în fibre datorită cărora este redus riscul de accident vascular cerebral și boli. De asemenea, ajută la reglarea diabetului. Și nu în ultimul rând, orezul diminuează riscul de cancer.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 4 porții. O porție de orez sârbesc cu legume are 275 calorii.

  • Calorii

    275kcal

  • Proteine

    5g

  • Carbohidrați

    47g

  • Zaharuri

    5g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    7g

  • Sodiu

    490mg

  • Potasiu

    225mg

  • Vitamina A

    3840IU

  • Vitamina C

    34mg

  • Calciu

    30mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.