Cuișoarele - Beneficii și contraindicații

Cuișoarele sunt un condiment puternic aromat obținut din florile uscate ale arborelui de cuișoare. În trecut, condimentele valorau greutatea lor în aur, iar cuișoarele nu făceau excepție.

Originare din Insulele Spice de lângă China, cuișoarele s-au răspândit în Europa și Asia în timpul Evului Mediu târziu, fiind o parte esențială a bucătăriei locale. Astăzi, cuișoarele rămân un condiment popular ce conferă multor mâncăruri o căldură subtilă și dulce.

Cum se folosesc cuișoarele măcinate

Cuișoarele pot fi folosite întregi sau măcinate. Ai putea include cuișoarele măcinate în amestecuri de condimente și cuișoarele întregi în rețete pentru a adăuga profunzime și aromă la o mare varietate de alimente. 

Aceste păstăi mici de culoare maro închis sunt folosite în curry, carne condimentată, sos Worcestershire, produse de patiserie și amestecuri chinezești de cinci condimente. Ele oferă, de asemenea, unele beneficii pentru sănătate.

Valori nutriționale

Cuișoarele conțin mult mangan, un mineral care ajută organismul să gestioneze enzimele ce ajută la repararea oaselor și la producerea de hormoni. Manganul poate acționa, de asemenea, ca un antioxidant ce îți protejează organismul de radicalii liberi dăunători (atomi instabili care provoacă deteriorarea celulelor).

Cuișoarele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de: vitamina K, potasiu, beta-caroten și eugenol. O linguriță de cuișoare are:

  • Calorii: 6
  • Proteine: Mai puțin de 1 gram
  • Grăsimi: Mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 1 gram
  • Fibre: 1 gram
  • Zahăr: Mai puțin de 1 gram

Cuișoarele sunt o sursă excelentă de beta-caroten. Carotenii, o familie de pigmenți, acționează ca antioxidanți și provitamine importante. Pigmenții de caroten se pot transforma în vitamina A, un nutrient important pentru menținerea sănătății ochilor.

Beneficiile cuișoarelor

Printre beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor se numără:

Reducerea inflamației

Cuișoarele conțin mulți compuși cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii, eugenolul fiind cel mai important dintre aceștia. S-a demonstrat că eugenolul reduce răspunsul inflamator al organismului, ceea ce poate reduce riscul de probleme de sănătate, cum ar fi artrita, și poate ajuta la gestionarea simptomelor.

Mai puțini radicali liberi

Cuișoarele sunt pline de antioxidanți, inclusiv eugenol. Antioxidanții îți ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care îți deteriorează celulele. Prin eliminarea radicalilor liberi din organismul tău, antioxidanții găsiți în cuișoare pot ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.

Reducerea ulcerelor

Conform unor studii, cuișoarele pot ajuta la protejarea stomacului împotriva ulcerelor. Cele mai multe ulcere sunt cauzate de subțierea straturilor de mucus ce protejează mucoasa stomacului. Primele cercetări arată că atunci când consumi cuișoare în cantități mari poți îngroșa acest mucus, reducând riscul de a face ulcer și ajutând la vindecarea ulcerelor pe care le ai deja.

Îmbunătățirea funcției hepatice

Cuișoarele îți pot ajuta, de asemenea, ficatul să funcționeze mai bine. Unele studii au arătat că eugenolul găsit în cuișoare poate ajuta, de asemenea, la reducerea semnelor de ciroză hepatică și a bolii ficatului gras.

Beneficiile uleiului de cuișoare

De-a lungul istoriei, oamenii au folosit uleiul de cuișoare pentru a calma durerile de dinți. Unele produse cosmetice și medicamente folosesc eugenolul pentru abilitățile sale antibacteriene, antifungice și antivirale.

Cuișoare pentru durerile de dinți

Uleiul de cuișoare a fost folosit pentru a calma durerile de dinți încă din anul 1649. Acesta este încă un tratament popular, datorită eugenolului. Eugenolul este un anestezic natural (agent amorțitor). Deși uleiul esențial de cuișoare este bun pentru tratarea durerii, nu există suficiente dovezi că acesta ucide și bacteriile ce cauzează problema.

Tratarea eroziunii dentare

Unele alimente și băuturi foarte acide pot distruge smalțul dentar (stratul dur, exterior al dinților). Un studiu a constatat că eugenolul din uleiul de cuișoare, atunci când este aplicat pe dinți, poate inversa sau diminua aceste efecte. Însă, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora pe deplin uleiul de cuișoare ca tratament sau modalitate de a preveni eroziunea smalțului dentar.

Efectele secundare ale cuișoarelor

Cuișoarele au o aromă puternică. În general, sunt sigure pentru a fi folosite ca și condiment, dar este posibil să vrei să ții cont de următoarele lucruri:

Interacțiuni medicamentoase

Eugenolul poate interacționa uneori cu anumite medicamente, cum ar fi warfarina, un anticoagulant. Dacă iei acest medicament, cel mai bine este să eviți uleiul de cuișoare și ceaiul de cuișoare. Cantități mici de cuișoare drept condiment ar trebui să fie sigure.

Hipoglicemie

Aceasta apare atunci când nivelul de zahăr din sânge scade prea mult. Dacă ai diabet, eugenolul din cuișoare poate ajuta la scăderea glicemiei la niveluri sigure. Însă, o cantitate prea mare de cuișoare poate provoca hipoglicemie (glicemie scăzută) care poate fi dăunătoare.

Toxicitatea uleiului esențial

Uleiul esențial de cuișoare are mult mai mult eugenol decât au cuișoarele întregi sau măcinate. Înghițirea uleiului pur de cuișoare poate fi toxică și te poate face să amețești sau să te confrunți cu alte simptome. Rareori, acesta poate duce la comă.

Efectele secundare ale uleiului de cuișoare

Eugenolul în doze mari poate afecta ficatul sau poate declanșa reacții alergice la unele persoane. Așadar, este important să iei ulei de cuișoare doar în doze sigure și să îl ții departe de bebeluși și copii.

Efecte toxice asupra ficatului

Uleiul de cuișoare poate fi toxic atunci când îl consumi în cantitate prea mare (de obicei 10 - 30 de mililitri sau aproximativ 2 - 6 lingurițe). Simptomele pot include agitație, senzație de iritare, încordare sau confuzie, scăderea vigilenței și comă.

Este posibil ca aceste simptome să apară la câteva ore după ce ai înghițit uleiul esențial. Semnele de leziuni hepatice, inclusiv icterul (îngălbenirea pielii sau a ochilor), pot apărea între 12 și 24 de ore după ce a fost consumat acest ulei. Bebelușii sunt cei mai susceptibili de a suferi leziuni hepatice.

Reacții alergice

Chiar și atunci când este folosit pe piele sau pe gură, eugenolul poate provoca reacții alergice. Timp de peste 100 de ani, dentiștii au folosit eugenolul amestecat cu diferiți compuși pentru multe proceduri, cum ar fi realizarea de mulaje ale dinților.

S-a demonstrat că eugenolul provoacă simptome de alergie de la ușoare până la severe la unele persoane. Semnele unei reacții alergice la eugenolul dentar pot include roșeață și durere acolo unde acesta a fost aplicat pe gingii. Unii oameni se confruntă cu o erupție cutanată sau cu vergeturi pe alte părți ale corpului.

Utilizări ale cuișoarelor

Cuișoarele sunt flori uscate, așa că pot fi găsite pe tot parcursul anului în magazinele de condimente, în magazinele alimentare și în magazinele de produse naturiste.

Acestea își pot pierde rapid puterea odată ce au fost măcinate, așa că cel mai bine este să cumperi cuișoare întregi și să le păstrezi într-un recipient ce se închide etanș. Dacă ai nevoie de cuișoare măcinate, le poți măcina cu o râșniță sau le poți zdrobi într-un mojar chiar înainte de a le folosi.

Cum poți include cuișoarele în regimul tău alimentar

Adăugarea cuișoarelor în regimul tău alimentar ar putea fi benefică. Iată câteva moduri de a folosi acest condiment aromat:

  • Adaugă cuișoare măcinate la plăcinta de dovleac
  • Adaugă cuișoare în chai latte
  • Folosește cuișoare întregi într-un amestec de murături pentru murături picante
  • Include cuișoare într-un curry
  • Pregătește un vin fiert cu un strop de cuișoare
  • Folosește cuișoare pentru a condimenta carnea
  • Fă-ți apă cu acest condiment

Unii oameni înmoaie cuișoarele în apă pentru a crea ceai de cuișoare sau apă de cuișoare. Însă, nu există nicio dovadă că acest lucru oferă beneficii pentru sănătate. Și cum nu există nicio modalitate de a spune cât eugenol poți obține în acest mod, există posibilitatea ca astfel să ajungi să consumi o cantitate prea mare. 

De reținut

Cuișoarele sunt un condiment puternic aromat, care poate fi adăugat atât la mâncăruri sărate (cum ar fi curry), cât și la deserturi dulci (cum ar fi plăcinta de dovleac). Sunt pline de nutrienți puternici ce ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării.

Unii compuși naturali din cuișoare interferează cu medicamentele sau provoacă efecte secundare care pot pune în pericol viața. Așadar, cel mai sigur este să ceri sfatul unui medic înainte de a le folosi.

Ce trebuie să mai știi despre cuișoare

Ce boli poate vindeca cuișoarele?

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) nu a aprobat extractul de cuișoare ca tratament pentru nicio afecțiune medicală. Sunt necesare mult mai multe studii în acest sens înainte de a înțelege toate beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor. 

Astfel, cel mai bine este să vorbești cu un medic înainte de a folosi cuișoare sub orice formă. Acest condiment poate interfera cu alte medicamente pe care le iei, poate provoca o reacție alergică sau poate duce la efecte secundare severe.

Cine nu ar trebui să bea apă de cuișoare?

Prea mult eugenol poate fi dăunător, în special pentru copii, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu probleme de coagulare a sângelui, diabet sau cele care se află la două săptămâni după o intervenție chirurgicală.

Care sunt beneficiile consumului de cuișoare noaptea?

Unele site-uri web sugerează că mâncatul cuișoarelor pe timp de noapte poate ajuta în mai multe probleme, printre care se numără stomacul deranjat, diareea și tusea. Însă, nu există date care să susțină aceste afirmații.