Pastele Primavera nu sunt doar pentru primăvară și vară, sunt un preparat plin de legume, perfect pe tot parcursul anului!

Paste Primavera. Ce sunt și cum le poți prepara

Rețeta de paste Primavera este o rețetă atât de versatilă încât puteți adăuga diferite tipuri de legume pe care poate le aveți deja la îndemână.

Ce sunt pastele Primavera?

Pastele Primavera sunt un fel de mâncare simplu, făcut din paste și legume proaspete. Mulți oameni cred că este un preparat italian, dar de fapt este un fel de mâncare american care a fost creat de bucătarul Sirio Maccioni. A fost servit pentru prima dată la un restaurant din New York City, apoi o rețetă a fost publicată câțiva ani mai târziu în New York Times, contribuind la popularizarea preparatului.

Se face cu paste și legume proaspete ușor fierte. În loc să se folosească un sos cremos, se amestecă cu un sos ușor de usturoi și lămâie. Pastele sunt adesea numite paste de vară sau de primăvară, datorită aromei proaspete.

Veți îndrăgi aceste paste Primavera pentru că:

  • sunt o modalitate foarte bună de a adăuga multe legume în dietă
  • sunt o modalitate inteligentă de a folosi toate acele legume din frigider care sunt pe cale să se strice
  • sunt foarte sățioase și au o aromă atât de satisfăcătoare
  • sunt o modalitate bună de a-i face pe copii să mănânce legume
  • un fel principal potrivit pentru cină sau funcționează bine și ca garnitură pentru petreceri

De ce ingrediente aveți nevoie pentru Pasta Primavera?

  • paste penne
  • sare
  • ulei de măsline
  • legume proaspete, inclusiv ceapă roșie, morcov, broccoli, ardei gras, dovleac galben, dovlecei, roșii și usturoi
  • condimente italiene uscate
  • suc de lămâie
  • pătrunjel proaspăt
  • parmezan

Aceasta este o rețetă versatilă și puteți folosi diferite tipuri de legume în funcție de ce aveți la îndemână. Mazărea, sparanghelul, vinetele, conopida, spanacul sau fasolea verde sunt alte alegeri bune. Puteți chiar să preparați o versiune de toamnă cu diferite legume de sezon.

Iar dacă vreți să adăugați o proteină, pieptul de pui la grătar, puiul la rotisor, sau creveții sotați sunt opțiuni excelente.

Ce fel de paste sunt potrivite pentru Primavera?

Rețeta originală de paste Primavera a fost făcută cu spaghete, dar nouă ne plac pastele mai scurte, care au aproximativ aceeași dimensiune ca și legumele. Pennele sunt preferatele noastre, dar pastele Farfalle, Rigatoni, Orecchiette și Fusilli sunt opțiuni bune. Și, bineînțeles, puteți folosi spaghete sau Fettuccine.

Puteți folosi paste obișnuite, paste integrale sau paste fără gluten!

Rețeta de paste Primavera

Preparare 18 minute
Gătire 12 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 125 grame de Penne
  • 60 ml ulei de măsline
  • 1/2 ceapă roșie medie, tăiată în felii
  • 1 morcov mare, decojit și tăiat în bastonașe potrivite
  • 140 grame de buchețele de broccoli, tăiate în bastonașe potrivite
  • 1 ardei gras roșu mediu, tăiat în bastonașe potrivite
  • 1 dovleac galben mediu, tăiat în sferturi
  • 1 dovlecel mediu, tăiat în sferturi
  • 3 - 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 180 de grame de roșii cherry, tăiate pe jumătate pe lungime
  • 2 lingurițe de condimente italiene uscate
  • 120 ml de apă în care au fiert pastele
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 40 de grame de parmezan ras
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • Sare, după gust

Pentru condimentele italiene

  • 2 linguri de busuioc
  • 2 linguri de oregano
  • 1 lingură de rozmarin
  • 1/2 lingură de măghiran
  • 1/2 lingură de cimbru

Mod de preparare

Dați o oală mare cu apă în fiert. Gătiți pastele în apă sărată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Păstrați 120 ml din apa în care au fiert pastele înainte de a le scurge.

Între timp, încălziți uleiul de măsline într-o tigaie adâncă la foc mediu.

Adăugați ceapa roșie și morcovul și căliți 2 minute.

Adăugați broccoli și ardeiul gras, apoi sotați 2 minute.

Adăugați dovleacul și dovleceii apoi sotați 2 - 3 minute sau până când legumele aproape s-au înmuiat.

Adăugați usturoiul, roșiile și condimentele italiene și mai sotați 2 minute.

Turnați legumele într-un castron, adăugați pastele scurse, stropiți cu suc de lămâie, asezonați cu puțină sare, dacă este necesar, și amestecați în timp ce adăugați apa în care au fiert pastele, dacă doriți.

Se adaugă 20 de grame de parmezan și pătrunjel, apoi se servește cu restul de parmezan deasupra.

Păstrați pastele rămase la frigider într-un recipient etanș timp de 3-4 zile. Pentru a le reîncălzi, adăugați-le într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline și gătiți-le până se încălzesc. Nu vă recomandăm să congelați acest fel de mâncare deoarece legumele devin moi și terne atunci când sunt decongelate.

Sfaturi pentru cele mai bune paste Primavera

  • Aveți grijă să nu fierbeți prea mult pastele, cel mai important pas pentru orice fel de mâncare cu paste.
  • Asezonați apa de gătit pastele cu sare, este una dintre puținele modalități de a da mai multă savoare pastelor în timp ce se gătesc.
  • Tăiați legumele la o grosime aproximativ egală, astfel încât să aibă un aspect uniform și să se gătească în același ritm.
  • Gătiți legumele la o textură fragedă, ușor crocantă, nu moale.
  • Nu omiteți ardeiul gras și ceapa, ambele adaugă o aromă deosebită aici.
  • Adăugați mult parmezan! Nu trebuie să vă opriți la 40 de grame, aceasta este cantitatea minimă.

Garnituri pentru pastele Primavera

Această rețetă de paste este o masă în sine și nu prea are nevoie de nimic. Totuși, dacă vă place o garnitură bună, iată câteva opțiuni excelente:

Calorii și valori nutriționale

O porție de paste Primavera are 415 kcal.

  • Calorii

    415kcal

  • Proteine

    10g

  • Carbohidrați

    57g

  • Zaharuri

    9g

  • Fibre

    6g

  • Grăsimi

    14g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    6mg

  • Sodiu

    199mg

  • Potasiu

    845mg

  • Vitamina A

    4600IU

  • Vitamina C

    112mg

  • Calciu

    197mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.