Aceste paste cu legume și sos alb reprezintă un fel de mâncare delicios de cremos și gustos pe care familia dumneavoastră îl va adora. În plus, sunt foarte ușor de preparat!
Iar unul dintre acele lucruri foarte importante ce trebuie luat în calcul este că pot fi pregătite de oricine, chiar și de către începători!!! Mai exact, pastele sunt pregătite într-un sos alb delicios, făcut din lapte, unt și făină. Sosul alb, cunoscut și sub numele de sos Bechamel, își are originea din bucătăria franceză.
Rețeta de paste cu legume și sos alb
Ingrediente
- 1 cutie de paste Penne (puteți folosi orice tip de paste, după preferință)
- 1 ceapă de mărime medie, tocată
- 1 morcov, tocat
- 1 ardei gras mic, tocat
- 3-4 căței de usturoi, tocați fin sau zdrobiți
- 40 de grame de mazăre verde fiartă
- 40 de grame de roșii cherry tăiate în jumătăți
- 2-3 linguri de făină de grâu/făină universală
- 480 ml de lapte integral
- 1 linguriță de condimente italiane (oregano, cimbru și busuioc)
- 2-3 linguri de unt
- Sare, după gust
- 1-2 linguri de piper negru
- 2-3 linguri de frunze de busuioc proaspăt tocat
- 2-3 linguri de brânză Cheddar mărunțită sau brânză obișnuită (opțional)
Mod de preparare
Fierbeți suficientă apă într-o oală adâncă, cu sare. Adăugați pastele și fierbeți-le timp de 10 minute sau până când sunt complet fierte, amestecați-le continuu în timp ce se fierb pentru a evita să se lipească de fundul cratiței. Scurgeți-le si țineți-le deoparte.
Se încălzește untul într-o tigaie. Adăugați ceapa și căliți până când se înmoaie sau până își schimbă culoarea. Se adaugă morcovul tocat, ardeiul gras și se căleste totul timp de 3-4 minute.
Apoi, puneți usturoiul tocat, mazărea verde fiartă și amestecați bine.
Se adaugă făina și se amestecă din nou și se mai călește pentru câteva minute. Adăugați lapte, condimente italiene, sare și amestecați ușor.
Adăugați busuioc proaspăt tocat, aduceți la fiert, apoi puneți pastele fierte, piper negru, amestecați bine și fierbeți 2-3 minute.
Adăugați brânza și amestecați-o bine. Pastele cu legume și sos alb sunt gata.
Trucuri pentru cele mai bune paste cu legume și sos alb
- Puteți folosi orice legume după alegere, cum ar fi ciuperci, cartofi fierți etc...
- Puteți sări peste busuioc și brânză. Este un pas opțional.
- Puteți folosi oregano uscat și busuioc în loc de condimente italiene.
- Dacă sosul de paste este gros, puteți adăuga puțină apă fierbinte sau lapte pentru a regla densitatea.
- Pastele absorb sosul pe măsură ce se amestecă, așa că păstrați apa de la paste atunci când reîncălziți ce vă rămâne.
- După ce adăugați făina, trebuie să continuați să amestecați des, pentru a nu se forma cocoloașe. Amestecând frecvent făina, aceasta se gătește uniform. Veți observa că făina se spumează și clocotește când o sotați. Trebuie lăsată la foc până când obțineți o aromă plăcută de nucă și făina capătă o culoare aurie.
- Pentru a face un sos fără cocoloașe, folosiți lapte rece. Fierbinte, cald sau la temperatura camerei, laptele poate determina formarea cocoloașelor în sos.
Beneficiile pastelor albe
Pastele albe sunt bogate în fibre, vitamine B și fier. Și dacă doriți mai multe fibre, alegeți pastele din cereale integrale, ce conțin până la șapte grame de fibre per porție - asta reprezintă aproximativ o treime din ceea ce au nevoie femeile pentru întreaga zi.
Pastele au si un indice glicemic scăzut, acesta situându-se între 50-55 (considerat un aliment cu indice glicemic scăzut), față de 70 cât este cel pentru pâinea albă (considerat ridicat).