Aceasta este o prăjitură clasică cu vișine, pe care o poți face oricând, fără stres. E rapidă, gustoasă și merge perfect cu o cană de lapte sau cafea.

Prăjitură cu vișine - simplă, pufoasă și rapidă

Atunci când ai poftă de ceva dulce și bun, făcut în casă, prăjitura cu vișine te scoate din încurcătură. Se face ușor și este potrivită în orice perioadă a anului.

Multe gospodine păstrează la congelator vișine peste iarnă, așa că dacă ai o punguță cu vișine, le poți folosi pentru această prăjitură delicioasă.

De asemenea, poți folosi și vișine din vișinată, dar asigură-te că nu vor mânca și copiii din prăjitură, pentru că alcoolul persistă, în ciuda coacerii. Și dacă nu ai acasă vișine sub nicio formă, le găsești în orice supermarket la raionul cu produse congelate, ambalate sau vrac.

Poți s-o faci cu alte fructe: cireșe, caise, prune tăiate bucăți mici sau chiar mere. Dar cu vișine e cea mai bună, pentru că exact contrastul dintre dulce și acrișor o face să fie specială.

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 400 grame vișine fără sâmburi (proaspete sau congelate, bine scurse)
  • 180 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 5 ouă (la temperatura camerei)
  • 1 linguriță esență de rom
  • 5 linguri ulei (de floarea-soarelui)
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 170 de grade.

Separă ouăle. Albușurile se pun într-un bol curat, uscat. Adaugă un praf de sare și începe să le bați cu mixerul.

Când spuma începe să se formeze, adaugi treptat zahărul și zahărul vanilat. Continuă mixarea până obții o spumă tare, care nu curge.

Într-un alt bol, amestecă gălbenușurile cu cele 5 linguri de ulei și cu esența de rom. Amestecă bine, până se omogenizează.

Toarnă amestecul de gălbenușuri peste albușuri. Amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus, ca să nu scoți aerul din compoziție.

Încorporează făina, tot treptat, cu aceeași mișcare lentă, de jos în sus.

Tapetează o tavă (de aproximativ 30x20 cm) cu hârtie de copt sau unge-o cu puțin ulei și presară făină.

Toarnă compoziția în tavă. Nivelează ușor.

Așează vișinele deasupra. Nu le apăsa prea tare. Se vor afunda singure în timpul coacerii.

Dă tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 170 de grade. Sau până trece testul scobitorii (înfigi o scobitoare în mijloc – dacă iese curată, e gata).

Lasă prăjitura să se răcească complet. Apoi o poți tăia.

Note

  • Dacă folosești vișine congelate, e foarte important să le scurgi bine de tot. Altfel, lasă prea mult lichid în compoziție și riști să nu se coacă uniform. Unii presară un praf de griș sub ele, tocmai ca să absoarbă zeama în plus.
  • Albușurile bătute spumă dau textura pufoasă a prăjiturii. Asta e partea cea mai importantă. Dacă nu bați bine albușurile sau le amesteci agresiv când adaugi restul ingredientelor, riști să pierzi aerul și prăjitura iese plată. Nu e greu, doar că trebuie să ai puțină grijă la pași.
  • Dacă vrei să iasă mai aromată, poți adăuga puțină coajă rasă de lămâie sau un strop de vanilie lichidă în loc de zahăr vanilat. Sau ambele. Se simte diferența.