Prăjitura cu vișine și iaurt este genul acela de desert care nu are nevoie de prea multe explicații. Are blat moale, puțin umed, și merge excelent ca gustare sau desert de weekend.

Se face ușor și îți iese chiar și dacă nu ai prea multă experiență în bucătărie.

Prăjitură cu vișine și iaurt

Este o prăjitură potrivită pentru orice anotimp. Iarna poți folosi vișine din congelator sau din compot. Vara, vișinele proaspete adaugă un gust intens, ușor acrișor, care se potrivește perfect cu blatul moale și ușor umed.

Partea interesantă e că în aluat punem iaurt. Nu e doar așa, de umplutură. Iaurtul chiar are un rol important: face prăjitura mai fragedă și mai pufoasă. Iaurtul, prin aciditatea lui, activează mai bine praful de copt. Asta înseamnă că prăjitura va crește frumos, blatul nu se usucă, rămâne moale și a doua zi. Dacă ai un iaurt simplu în frigider, chiar și puțin mai acru, nu-l arunca – e perfect pentru genul ăsta de rețetă.

Poți să o faci dimineața, în timp ce-ți bei cafeaua, sau seara, înainte de culcare. Se taie ușor, se păstrează bine și e genul de prăjitură pe care o mănânci fără să-ți dai seama că ai ajuns la a treia felie.

Preparare 10 minute
Gătire 35 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 400 grame vișine fără sâmburi
  • 125 grame iaurt simplu
  • 300 grame făină
  • 2 ouă
  • 150 grame zahăr
  • 100 ml ulei
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • Zahăr pudră pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Pregătește o tavă (aproximativ 28x28 cm). Pune hârtie de copt în tavă și pornește cuptorul la 185 de grade, încălzire sus-jos.

Într-un bol mare, pune ouăle, zahărul, zahărul vanilat, uleiul și iaurtul. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.

În alt bol, cerne făina împreună cu praful de copt.

Adaugă amestecul de făină peste cel lichid. Amestecă doar cât să se încorporeze. Trebuie să obții un aluat cremos, nu foarte lichid.

Pune aluatul în tavă și nivelează ușor cu o spatulă.

Presară vișinele deasupra. Nu le amesteca în compoziție – vor coborî singure în timpul coacerii.

Dă tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, la 185 de grade. Verifică cu o scobitoare – dacă iese curată, prăjitura e gata.

După ce s-a răcit complet, taie prăjitura și, dacă vrei, presară puțin zahăr pudră deasupra.

Note

  • Dacă nu ai vișine proaspete, poți folosi vișine congelate sau din compot. Scurge-le bine înainte, ca să nu lase prea multă zeamă în prăjitură.
  • Poți înlocui vișinele cu alte fructe: caise, prune, cireșe, mere tăiate cuburi.