Dacă vrei să îți impresionezi musafirii, merită să încerci rețeta de salată boeuf cu carne de porc pe care o vom explica, pas cu pas, în rândurile de mai jos.

Salată boeuf cu carne de porc

Fie că vorbim despre Crăciun, Revelion sau oricare alt eveniment important pentru familiile din toate colțurile țării, de pe masă cu poate lipsi cel puțin un platou frumos decorat cu acest preparat tradițional și care, pentru români, este aproape sinonim cu cuvântul „sărbătoare”.

Dacă vrei să îți impresionezi musafirii, merită să încerci rețeta de salată boeuf cu carne de porc pe care o vom explica, pas cu pas, în rândurile de mai jos.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum și-a primit numele inedit, acesta provine din limba franceză, „boeuf” însemnând „vită”. Cu toate astea, de când a fost „adoptată” de români, rețeta a suferit unele modificări, unele înlocuind carnea de vită cu cea de pui sau de porc. Există chiar și o variantă fără carne.

Salata boeuf cu carne de porc poate fi servită ori ca aperitiv, ori ca garnitură pentru anumite fripturi. Nu uita să ții cont de un aspect foarte important: maioneza din salată trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere aromele.

Preparare 1 oră
Gătire 2 ore
Timp total 3 ore

Ingrediente

  • Un kilogram de pulpă de porc
  • 125 de grame de mazăre
  • Cinci castraveți murați în saramură
  • Patru cartofi albi, de dimensiuni medii
  • Trei morcovi de dimensiuni medii
  • Doi dovlecei
  • O țelină medie
  • Două bucăți medii de sfeclă roșie (opțional)

Pentru a face maioneza, vei avea nevoie de:

  • 2 gălbenușuri fierte sau 1 gălbenuș fiert și unul crud
  • 200 ml ulei
  • un praf de sare
  • o linguriță zeamă de lămâie
  • o linguriță muștar

Mod de preparare

Taie pulpa de porc cum ai face-o când prepari o friptură și opărește carnea în apă sărată. După doar două minute, scoate bucățile de carne din apa fierbinte și trece-le printr-un jet de apă rece. Se pun apoi din nou la fiert, într-un vas cu apă rece cu cimbru, frunze de dafin și piper boabe și se lasă la fiert, la foc mic, în jur de două ore.

În acest timp, se taie legumele cuburi, la aceeași dimensiune, și se pun și ele la fiert, separat, fiecare ingredient în propriul vas cu apă sărată. Se lasă la răcit și se țin la frigider.

Maioneza sa face din două ouă și se pune și ea la frigider.

Taie carnea de porc în cuburi de dimensiunea legumelor și apoi se pune într-un bol suficient de mare în care vei mai pune maioneza, legumele tăiate, mai puțin sfecla, amestecând cu grijă, până se obține o compoziție omogenă. Dacă optați și pentru sfeclă, aceasta se adaugă la final, deasupra, pentru a nu colora întregul preparat.

Cum prepari maionea pentru salata boeuf cu carne de porc

Rețeta de maioneză clasică, naturală, făcută în casă, este o rețetă simplă și cu care nu aveți cum să dați greș.

Pune gălbenușurile într-un bol și adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie. În cazul în care folosești gălbenuș fiert, amestecă până se sfărâmă și nu rămân cocoloașe.

Adaugă uleiul treptat la început, eventual câte o lingură, și amestecă până când îl încorporezi bine. E important să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei a fost încorporată. Odată ce maioneza începe să devină consistentă, poți să adaugi mai mult ulei.

La nevoie, dacă vreți mai multă maioneză, puteți pune mai mult ulei. Maioneza va crește în volum și se va deschide la culoare.

Amestecă până când maioneza devine cremoasă și adaugă sare după gust.

Dacă maioneza dă semne că se taie, stropiți-o cu apă foarte rece. Păstrați la îndemână un bol cu apă și gheață. La nevoie, puteți adăuga mai multă zeamă de lămâie sau mai mult muștar, în funcție de preferințe.

Sfaturi și trucuri pentru salata boeuf

Dacă vrei să pregătești cea mai bună salată boeuf din carne de porc, ține cont de sfaturile și trucurile de mai jos:

  • Fierbe ingredientele în apă sărată, ca să aibă gust
  • Ingredientele trebuie lăsate să se răcească înainte de a fi amestecate în salată
  • Dacă vrei ca maioneza să aibă un gust special, folosește ulei de măsline când o prepari
  • Înainte de servire, salata boeuf trebuie să stea câteva ore la rece, în frigider de preferabil, pentru ca aromele să se întrepătrundă
  • Fierbe legumele puțin peste nivelul al dente pentru că în acest mod își vor păstra forma în momentul în care sunt amestecate cu maioneza.
  • Fierbe fiecare ingredient separat, pentru a-i menține savoarea și aroma
  • Legumele se pun în aceeași cantitate
  • Cât stă în frigider, acoperă mereu salata de boeuf
  • Trebuie consumată în cel mult 48-72 de ore. În momentul în care prinde o crustă deasupra, nu mai poate fi mâncată.