Salata de boeuf clasică, pregătită cu carne de vită fiartă, se numără printre cele mai populare feluri de mâncare din România, mai ales în perioada Sărbătorilor.

Salată boeuf cu carne de vită - rețeta clasică a unui preparat tradițional

Preparatul ar fi fost reinventat de bucătari, de-a lungul timpului, după o salată ce ar fi fost servită pentru prima dată cu peste 160 de ani în urmă de un bucătar belgian.

Astfel, versiunea originală a salatei boeuf, inventată de bucătarul belgian Lucien Olivier, ar fi fost servită prima dată în anul 1860, sub denumirea franceză de „salade de gibier”, la Ermitaj, unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova.

Rețeta originală, ce ar fi cuprins ingrediente scumpe, precum carne de vânat și raci, dar și mazăre, ar fi fost păstrată secretă și s-ar fi pierdut în anul 1905, când s-a închis restaurantul Ermitaj din Moscova.

În prezent, în România, salata boeuf clasică se pregătește din carne de vită, morcovi, cartofi, mazăre, castraveți sau gogoșari murați și maioneză.

Ce carne de vită alegem pentru salata boeuf?

Ideal ar fi să fie rasol de vită cu os, genunchi de vită, rondele de rasol cu tot cu os. Dacă nu găsim putem opta pentru carne de vită pentru ciorbă.

Rețeta clasică de salată boeuf, cu carne de vită

Timp total 2 ore

Ingrediente

Pentru salată

  • 500-600 grame carne de vită
  • 8 morcovi
  • 3 cartofi
  • O țelină mică
  • 6 castraveți murați în saramură
  • 4 rădăcini de pătrunjel
  • 150 de grame de mazăre
  • Sare, opțional, după gust

Pentru maioneză

  • Două gălbenușuri fierte tari
  • Două gălbenușuri crude
  • Două linguri de muștar clasic
  • 200 de mililitri de ulei de floarea-soarelui

Pentru ornarea salatei

  • Albuș de ou fiert
  • Măsline
  • Felii de gogoșari murați în oțet
  • Morcovi fierți
  • Castraveți murați
  • Frunze de mărar sau pătrunjel

Mod de preparare

Modul de preparare este foarte simplu. Mai întâi, spălați carnea de vită și curățați-o de orice pieliță nedorită. Apoi, puneți apă la fiert, la foc tare, într-o oală mare. Aruncați spuma atunci când este cazul și adăugați apă caldă, în cazul în care lichidul din oală scade prea mult.

Verificați dacă a fiert carnea folosind o furculiță. Strecurați zeama din oală, lăsați-o să se răcească, după care tocați-o foarte mărunt, având grijă să îndepărtați zgărciurile, dacă acestea există.

Separat, curățați morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel. Apoi, puneți aceste ingrediente la fiert, după care lăsați-le să se răcească și tăiați-le mărunt.

Într-o altă oală, puneți la fiert cartofii întregi, după ce îi spălați bine. După ce fierb, lăsați-i să se răcească și curățați-i de coajă, iar apoi tăiați-i mărunt.

În cazul în care folosiți mazăre din conservă, clătiți-o în mai multe ape, astfel încât să dispară gustul conservantului, după care lăsați-o la scurs. Însă, dacă mazărea pe care o utilizați este crudă, trebuie să o fierbeți și apoi să o lăsați la scurs, într-o strecurătoare.

Separat, clătiți în apă rece castraveții murați, după care uscați-i cu un prosop de hârtie și tăiați-i mărunt, după care lăsați-i și pe aceștia în strecurătoare. În cele din urmă, amestecați într-un bol încăpător toate ingrediente tăiate mărunt.

Într-un alt bol, pregătiți maioneza. Amestecați bine două gălbenușuri fierte tari și două gălbenușuri crude cu două linguri de muștar clasic. Apoi, turnați uleiul, puțin câte puțin, continând să amestecați, până când iese o maioneză bine legată. Dacă doriți, puteți adăuga și câteva picături de suc de lămâie proaspăt stors.

În amestecul de legume și carne, adăugați trei sferturi din cantitatea totală de maioneză. Amestecați bine și condimentați cu sare, după gust. Dacă preferați ca salata de boeuf să fie ceva mai acră, mai puteți pune muștar, zeamă de lămâie sau încă unul sau doi castraveți murați.

Aranjați salata într-un platou, după care ornați-i cu maioneza rămasă, într-un strat uniform. Decorați-o după cum doriți. De exemplu, puteți forma oameni de zăpadă din albușuri fierte, măsline, morcovi și castraveți murați.

Cum se face maioneza de casă pentru salata boeuf

Dacă doriți să folosiți maioneză de casă, o puteți pregăti ușor. Aveți nevoie doar de două gălbenușuri fierte tari, două gălbenușuri crude, două linguri de muștar clasic și de 200 de mililitri de ulei.

Modul de preparare este următorul: Amestecați bine gălbenușurile fierte tari cu cele crude și cu cele două linguri de muștar clasic. Apoi, turnați uleiul, puțin câte puțin, continând să amestecați, până când obțineți o maioneză bine legată. Puteți adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, dacă doriți.

Câte calorii are salata boeuf cu carne de vită

În orice variantă ați alege să pregătiți salata de boeuf, dacă aceasta conține maioneză, atunci preparatul are multe calorii. Maioneza se pregătește cu ulei, iar fiecare lingură de ulei are câte 80 până la 100 de calorii, indiferent de tipul de ulei folosit.

Prin urmare, ar trebui să mâncați salată de boeuf cu măsură. O porție ar trebui să aibă aproximativ două sau trei linguri și doar 300 de calorii, mai ales când o serviți ca aperitiv în perioada Sărbătorilor.