Salata de sfeclă roșie cu usturoi este o salată fresh, ușoară și foarte apetisantă, făcută cu ierburi proaspete, ceapă, oțet balsamic și ulei de măsline.

Salata de sfeclă roșie cu usturoi

Combinația de sfeclă și usturoi este preferata grecilor. Această salată rece, de culoare mov, este simplu de făcut și delicioasă. Deși conține doar câteva ingrediente, are o aromă îndrăzneață, iar gustul de pământ al sfeclei se îmbină de minune cu aroma usturoiului și asprimea oțetului.

O să vă placă această salată de sfeclă cu usturoi pentru că este...

  • usoară și proaspată
  • foarte gustoasă
  • ușor de făcut
  • nu poate fi ceva mai sănătos decât asta

Deși sfecla coaptă la cuptor are un gust bogat, cel mai bine este să o fierbeți. Sfecla fiartă rămâne fermă și nu se descompune în marinadă, așa s-ar întâmpla cu o sfeclă coaptă, mai moale.

Dacă aveți timp, ar fi indicat să lăsați sfecla în apa clocotită să se răcească înainte de a o scurge. Aromele și substanțele nutritive care s-au lăsat în apă, în timpul gătitului, vor avea șansa de a fi absorbite din nou.

De altfel, dacă gătiți sfecla înainte de a o prepara, lăsați-o în apa de gătit și puneți-o la frigider (până la trei zile) până când veți vrea să o curățați și să o feliați.

Încercați această salată cu un strat gros de iaurt deasupra sau în lateral. Este delicios!

Cum se prepară salata de sfeclă roșie cu usturoi

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 25 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de sfeclă roșie
  • 1 ceapă verde mare
  • un pumn de pătrunjel tocat mărunt
  • un pumn de mărar tocat mărunt
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 6 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 4 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Separați sfecla roșie de tulpini și frunze. Clătiți-le bine pe toate. Tăiați tulpinile în bucăți mai mici, de aproximativ 5 cm lungime.

Umpleți o oală cu apă până la jumătate. Se condimentează cu puțină sare și se pune la fiert la foc mare. În paralel, umpleți un vas mare cu apă foarte rece și păstrați-l lângă oală.

Înmuiați frunzele de sfeclă în apă fierbinte și fierbeți-le timp de aproximativ 2 minute. Apoi trebuie să le scoateți cu o lingură și să le transferați în vasul cu apă rece. Odată ce s-au răcit, puneți-le într-o strecurătoare și lăsați-le să se scurgă.

Atunci când apa din oală ajunge din nou la fiert, adăugați tulpinile și gătiți-le timp de 8-10 minute sau până se înmoaie. După aceea, transferați-le în vasul cu apă rece. Și la fel cum ați procedat și cu frunzele, odată ce s-au răcit, așezați-le în strecurătoare pentru a se scurge.

Tot în aceeași oală, se adaugă sfecla roșie (fără a o curăța) și se pune la fiert. Reduceți focul la mediu și lăsați să se fiarbă, cu oala parțial acoperită, pentru aproximativ 50 de minute până la 1 oră sau până când înțepați o sfeclă roșie cu un cuțit și aceasta se simte suficient de fragedă.

Schimbați apa din vas cu una rece și adăugați sfecla roșie. Lăsați-o să se răcească complet. Apoi, folosind un cuțit, tăiați o felie subțire de pe fundul său și cu mâinile îndepărtați coaja rămasă. Se va desprinde ușor și nu trebuie să folosiți un cuțit pentru a o decoji. Transferați sfecla roșie curățată pe un tocător.

Tăiați-o în cuburi mici de aproximativ 2 cm și apoi puneți-o într-un castron mare de salată. Adăugați și tulpinile și frunzele de sfeclă roșie în bol.

Tăiați mărunt pătrunjelul, mărarul și ceapa verde (toată) și adăugați-le în vasul de salată împreună cu oțetul balsamic, uleiul de măsline și usturoiul tocat.

Se asezonează cu sare și piper și se amestecă foarte bine.

Ar fi ideal să lăsați această salată să stea o jumătate de oră înainte de servire. Cu cât stă mai mult, cu atât devine mai aromată!

Calorii și valori nutriționale

Salata de sfeclă roșie cu usturoi are 985 calorii.

  • Calorii

    985kcal

  • Proteine

    9g

  • Carbohidrați

    51g

  • Zaharuri

    34g

  • Fibre

    15g

  • Grăsimi

    85g

  • Grăsimi saturate

    12g

  • Sodiu

    400mg

  • Potasiu

    1690mg

  • Vitamina A

    412IU

  • Vitamina C

    30mg

  • Calciu

    108mg

  • Fier

    5mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.