Învățați cum să prepari sfecla perfecta la aburi pentru o varietate de preparate sănătoase, de la o simplă garnitură la salate și supe.

Sfeclă gătită la aburi, cu oțet balsamic

Sfecla este o legumă subestimată. Este ieftină, disponibilă pe tot parcursul anului și este plină de nutrienți. Sfecla la aburi poate fi folosită ca o garnitură simplă, ca ingredient pentru salate și adăugată în supe. Poate fi transformată chiar în dip-uri și sosuri delicioase!

Iar dacă ați gustat doar sfeclă din conservă, vă așteaptă o adevărată desfătare! Sfecla fiartă la aburi nu este doar ușoară și nutritivă, ci și super gustoasă!

Frunzele de sfeclă sunt asemănătoare cu cele de varză kale. Ele sunt o sursă bună de calciu, vitamine și fier. Le puteți sota într-o tigaie cu ulei de măsline și condimente pentru o garnitură sănătoasă.

Cum se prepară sfecla la aburi?

sfecla la aburi

Primul pas pentru a găti sfecla la aburi este să o curățați. Apoi, îndepărtați frunzele, tăind partea de sus a sfeclei. Puteți tăia capătul rădăcinii după ce sfecla a fiert la aburi.

Pentru a economisi puțin timp, puteți fierbe la aburi sfecla cu tot cu coajă. În acest fel nu trebuie să o curățați înainte de a o găti. Odată ce sunt fierte, cojile se desprind imediat, singura problemă este că veți avea degetele mov!

Un strop de ulei de măsline, puțin oțet și un vârf de cuțit de sare le oferă exact echilibrul potrivit de aromă, astfel încât să le puteți servi cu ușurință ca atare. Dacă vreți un plus de gust, încercați să le adăugați niște ierburi proaspete (pătrunjelul, menta și mărarul sunt preferatele noastre!).

Rețeta de sfeclă la aburi

Preparare 20 minute
Gătire 30 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 4 sfecle de mărime mică-medie, aproximativ 500 grame
  • 2 lingurițe de oțet balsamic
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Se curăță sfecla și apoi se pune într-un coș de aburi și se gătește timp de aproximativ 30 de minute sau până când se înmoaie complet.

După ce sfecla este suficient de rece pentru a fi manipulată, se curăță de coajă și se taie în bucăți mici.

Se amestecă cu oțet și ulei și se termină cu sare și piper.

Beneficiile consumului de sfeclă roșie

Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă foarte nutritivă! Este o sursă excelentă de potasiu, mangan și acid folic, precum și de vitaminele A, B6, C și K. Este săracă în calorii și se crede că este bună pentru inimă și are proprietăți antiinflamatorii.

Sfecla roșie este, de asemenea, bogată în fibre care pot ajuta la digestie. Așa că bucurați-vă de câte sfecle la aburi vreți, pentru că aveți numai de câștigat!

Calorii și valori nutriționale

O porție de 200 grame de sfeclă la aburi are 25 calorii.

  • Calorii

    25kcal

  • Carbohidrați

    1g

  • Grăsimi

    2g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.