11 beneficii ale sucului de sfeclă roșie.
Iată ce beneficii are sucul de sfeclă și de ce ar trebui să îl introduceți în alimentație!
1.
Este bogat în substanțe nutritive
Sucul de sfeclă conține o cantitate importantă de vitamine și minerale esențiale.
O porție de 100 ml de suc organic de sfeclă roșie are 29 de calorii, nu conține deloc grăsimi, în schimb are următorii nutrienți:
- 0,42 g proteine
- 7,5 g carbohidrați
- 5,42 g zahăr
- 0,4 g fibre
Sucul de sfeclă mai conține și antioxidanți, aceștia având un rol important în reducerea stresului oxidativ, pe care cercetările l-au asociat cu boli precum cancerul, afecțiuni inflamatorii și cardio-vasculare.
2.
Îmbunătățește tensiunea arterială
Sucul de sfeclă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Această legumă conține în mod natural cantități mari de nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric.
Acesta are un rol important în dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și ducând la scăderea tensiunii arteriale.
3.
Are efect antiinflamator
Sucul de sfeclă roșie conține compuși antiinflamatori care joacă un rol important în prevenirea bolilor inflamatorii.
4.
Îmbunătățește rezistența la efort
Consumul de sfeclă crește nivelul de nitrați din plasmă și, astfel, crește performanța fizică.
Un studiu efectuat pe un grup de bilicliști a arătat că sportivii care au băut 2 căni de suc de sfeclă pe zi și-au îmbunătățit performanța pe o distanță de 10 km cu aproximativ 12 secunde. În același timp, și-au redus debitul maxim de oxigen.
5.
Previne anemia
Sfecla roșie este bogată în fier, o componentă esențială a globulelor roșii din sânge. În lipsa fierului, globulele roșii nu pot transporta oxigenul în organism.
Persoanele care au un deficit de fier pot dezvolta anemie, motiv pentru care adăugarea de surse de fier în alimentație poate reduce riscul acestei afecțiuni.
Simptomele anemiei cauzate de deficitul de fier sunt: oboseală, amețeli, dificultăți de respirație, dureri de cap, palpitații.
6.
Protejează ficatul
Sucul de sfeclă conține antioxidanți, vitamina A, B6 și fier. Acești compuși ajută la protejarea ficatului împotriva inflamației și a stresului oxidativ, sporind capacitatea acestuia de a elimina toxinele din organism.
7.
Poate preveni demența
Potrivit unui studiu din 2011, nitrații pot contribui la creșterea fluxului de sânge în creier, mai ales la persoanele în vârstă, ajutând la încetinirea declinului cognitiv.
Cercetarea a arătat că participanții care au avut o dietă bogată în nitrați, care includea și suc de sfeclă, au avut un flux sanguin crescut în lobii frontali, cei care sunt asociați cu gândirea și comportamentul cognitiv.
8.
Ar putea preveni cancerul
Sfecla are o culoare puternică, dată de betalaine, niște antioxidanți solubili în apă. Potrivit unui studiu, acești antioxidanți au proprietăți chimio-preventive împotriva unor linii de celule canceroase.
Se crede că betalainele captează radicalii liberi și că ajută la identificarea și distrugerea celulelor instabile din organism.
9.
Sursă de potasiu
Sfecla roșie are un conținut ridicat de potasiu, un mineral care ajută mușchii și nervii să funcționeze corect.
Consumul moderat de suc de sfeclă ajută la menținerea unui nivel optim de potasiu în organism. Dacă acesta scade, pot apărea oboseala, slăbiciunea și crampele musculare.
Un nivel foarte scăzut de potasiu poate duce la anomalii ale ritmului cardiac.
10.
Sursă de vitamine și minerale
Corpul nostru nu funcținează corect fără mineralele esențiale. Unele dintre acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, în timp ce altele mențin oasele și dinții sănătoși.
Pe lângă potasiu, sucul de sfeclă este o sursă excelentă de: fier, magneziu, mangan, sodiu, zinc, cupru, seleniu, vitamina A și vitamina B6.
11.
Sursă de acid folic
Acidul folic este o vitamină din grupul B care ajută la prevenirea defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifidă și anencefalia. De asemenea, poate scădea triscul de naștere prematură.
Sucul de sfeclă este o sursă importantă de acid folic, iar femeile însărcinate sau care și-au propus să aibă un copil ar trebui să includă în dieta zilnică o cantitate de 600 de micrograme de acid folic.
Este recomandat să bei suc de sfeclă în fiecare zi?
Sfecla are rol important în prevenția unei serii de afecțiuni, în special a anemiei.
Deși nu există recomandări oficiale cu privire la cantitatea de suc de sfeclă care ar trebui consumată, se crede că un pahar mic de suc de sfeclă pe zi este ideal.
Efecte secundare ale consumului de suc de sfeclă
În general, oamenii pot consuma sfeclă roșie sub orice formă, fără a experimenta efecte secundare negative.
Nitrații din sucul de sfeclă scad tensiunea arterială, așa că persoanele care au deja tensiunea mică sau iau tratament pentru aceasta ar trebui să discute cu medicul despre consumul de sfeclă roșie.
De asemenea, această legumă conține oxalați, care pot provoca pietre la rinichi.
Cum se prepară sucul de sfeclă roșie
Sucul de sfeclă roșie se prepară folosind un robot de bucătărie, un storcător de fructe sau un blender. De obicei, sfecla de combină cu alte fructe și legume, pentru ca gustul sucului să fie mai plăcut.
- Spălați bine sfecla și curățați-o de coajă. Pentru un plus de nutrienți, puteți folosi sfecla cu tot cu coajă, dar asigurați-vă că este bine spălată.
- Tăiați sfecla cubulețe și puneți-o în blender sau în storcător.
- În funcție de preferință, puteți servi sucul de sfeclă cu tot cu pulpă sau îl puteți strecura.
- De asemenea, puteți să îl puneți la frigider pentru a se răci înainte de a-l savura.
Pentru un plus de savoare, puteți combina sfecla cu alte fructe, legume și plante aromatice.
Fructele citrice, mărul, morcovul, castravetele, ghimbirul, busuiocul și menta se potrivesc de minune în combinație cu sfecla.
Alegeți 2-3 ingrediente și mixați-le bine pentru a obține un suc. Puteți adăuga o linguriță de miere, pentru un gust mai dulce.