Salată de sfeclă roșie crudă are un gust bun și este plină de nutrienți. O puteți servi chiar și ca pe o garnitură este foarte sățioasă și se face în câteva minute.

Salată de sfeclă roșie crudă - delicioasă și plină de vitamine

Deși conține câteva ingrediente, această salată de sfeclă crudă are un gust bun dar este și plină de nutrienți. De asemenea, este foarte sățioasă și o puteți servi chiar și ca pe o garnitură. Și partea bună este că se face în doar câteva minute.

Sfecla se poate mânca și crudă?

Cu siguranță, mâncărurile preparate cu sfeclă fiartă sunt mai cunoscute, dar nu uitați că puteți consuma sfecla și crudă! Cea proaspătă este crocantă, suculentă, dulce și reprezintă o bază excelentă pentru salată. De asemenea, este foarte hrănitoare și plină de fibre.

Cum se prepară sfecla crudă pentru a o folosi într-o salată

Când preparați sfecla, rețineți întotdeauna că pătează tot ce atinge. Vă va păta mâinile și nici măcar nu trebuie să vă treacă prin minte să folosiți tocătorul cel bun, deoarece va rămâne pătat.

Odată ce ați îndepărtat totul din drum și chiar v-ați pus niște mănuși de gătit, puteți pregăti sfecla în doar trei pași simpli:

1. Spălați sfecla

Este foarte important să spălați bine sfecla înainte de a o folosi pentru salată, întrucât crește în sol nisipos și poate avea coaja destul de murdară.

O puteți freca bine cu un burete sau cu o perie de legume sub jet de apă, asta fiind cea mai bună modalitate de a înlătura pământul de pe sfecla roșie.

2. Curățați sfecla de coajă

Coaja de sfeclă este comestibilă, dar nu oferă o senzație prea plăcută la gust. Dacă aveți sfeclă mică și foarte proaspătă abia culeasă din grădină, ați putea lăsa coaja. În rest, vă recomandăm să curățați întotdeauna sfecla înainte de a o servi.

Coaja de sfeclă este destul de subțire, așa că o puteți curăța exact așa cum ați curăța cartofii cu un cuțit mic sau cu un curățător de legume.

Mărunțiți sau spiralați sfecla

Sfecla este o legumă foarte densă, așa că atunci când faceți o salată de sfeclă crudă, este mai bine să o mărunțiți sau să o spiralați.

Mărunțirea sfeclei cu mâna este posibilă, dar necesită ceva efort. De asemenea, nu se va rupe uniform, iar sucul de sfeclă s-ar putea împrăștia peste tot. Dacă aveți un robot de bucătărie cu lamă de tocat, este indicat să îl folositi pentru a toca sfecla.

Rețeta de salată de sfeclă roșie crudă

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 1 sfeclă medie, mărunțită sau spiralată
  • 3 morcovi medii, mărunțiți sau spiralați
  • un pumn de pătrunjel
  • suc de la 1/2 lămâie
  • 1 măr, tăiat cubulețe
  • 60 grame de semințe de dovleac, crude
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • sare după gust (opțional)

Mod de preparare

Puneți sfecla mărunțită, morcovii și pătrunjelul într-un castron de salată.

Tăiați mărul în cuburi mici. Apoi, puneți mărul tăiat cubulețe într-un castron mic și turnați peste el sucul de lămâie. Amestecați pentru a fi sigur că toate bucățile sunt acoperite cu suc de lămâie. Apoi se adaugă peste sfeclă.

Presărați semințele de dovleac. După aceea, turnați uleiul de măsline și oțetul balsamic. Se amestecă pentru a combina. Asezonați cu sare dacă este necesar.

Tips & Tricks

Păstrați această salată la frigider într-un recipient de sticlă (caserolă) cu capac etanș.

Cum se păstrează

Salata de sfeclă roșie se păstrează bine la frigider pentru câteva zile. Rețineți că atunci când o depozitați, legumele își lasă suc, așa că nu uitați să îl scurgeți înainte de servire.

Calorii și valori nutriționale

Din această reșetă ies cam 4-6 porții. O porție de salată de sfeclă roșie crudă are aproximativ 190 calorii.

  • Calorii

    190kcal

  • Proteine

    5g

  • Carbohidrați

    14g

  • Zaharuri

    8g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    14g

  • Grăsimi saturate

    2g

  • Sodiu

    48mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Beneficii ale consumului de sfeclă crudă

Consumul de sfeclă crudă este unul dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca sfeclă. Este plină de antioxidanți, minerale și vitamine, fiind un aliment cu puține calorii și super sănătos.

La fel ca majoritatea alimentelor crude, sfecla își păstrează întreaga valoare nutritivă atunci când nu este gătită, iar antioxidanții ce conferă sfeclei nuanța sa purpurie (sau galbenă ori roz) sunt de mare ajutor în organism atunci când nu este gătită. Sfecla crudă este și o sursă bună de fibre!

Diverse studii arată că sfecla crudă poate reduce inflamația, crește imunitatea, scade tensiunea arterială, crește circulația și îmbunătățește funcția cardiovasculară. În plus, are o valoare nutritivă deosebită, cu niveluri ridicate de acid folic, magneziu, potasiu și fier.

Deși unii oameni cred că prăjirea scoate în evidență aroma dulce, naturală a sfeclei, consumul în stare crudă reprezintă o modalitate tocmai bună de a vă bucura de gustul său unic. Ba mai mult decât atât, unii sunt de părere că sfecla crudă are chiar un gust mai dulce decât cea gătită.