Folosind această metodă, coaja parcă va aluneca imediat. Din rândurile de mai jos vei învăța trei moduri diferite de a curăța sfecla fiartă, precum și câteva sfaturi și trucuri ce te vor ajuta să scapi de petele roșii de pe mâini și de pe suprafețele de lucru.
La prima vedere, sfecla roșie poate să pară o legumă destul de capricioasă în momentul în care trebuie gătită. Un alt obstacol este curățarea cojii. Dar simplul act de a o fierbe într-o oală cu apă o va face moale și fragedă, iar coaja va aluneca imediat!
Cum alegi sfecla
Când te duci în piață sau în supermarket și vine momentul să alegi sfecla pe care vrei să o cumperi, sunt câteva detalii de care ar trebui să ții cont mereu. Cum ar trebui să fie:
- Netedă și neînvinețită. Selectează-le pe cele care au puține sau deloc tăieturi sau vânătăi pe coajă.
- Tare și fermă la atingere. Dacă este moale, înseamnă că acea sfeclă fie a fost deteriorată în timpul transportului, fie a început să se strice.
- Frunze proaspete. Dacă frunzele, în loc să fie verzi, sunt ofilite, înseamnă că acele legume sunt pe punctul de a începe să se strice și vor mai putea fi păstrate prea mult timp.
- Dimensiune similară. Dacă fierbeți sfecla, cel mai bine este să le selectați pe cele de dimensiuni similare, astfel încât să se gătească în același timp.
Cum se pregătește sfecla
Înainte de a o pune la fiert, sfecla trebuie întâi pregătită.
Tăiați și îndepărtați frunzele verzi, lăsând în jur de cinci centimetri din tulpină conectată la rădăcina de sfeclă. Lăsând puțin din tulpină intactă, sucul de sfeclă roșie nu se scurge în oala cu apă în timp ce fierbe.
Odată ce sfecla este pregătită, este timpul să o fierbi.
Vei avea nevoie de o oală suficient de mare încât să încapă în ea toate bucățile de sfeclă, cu un spațiu de cel puțin zece centimetri de apă sub ele pentru apă.
Cum se fierbe sfecla
Pune pe foc o oală mare cu apă. Când începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare pentru fiecare patru bucăți de sfeclă pe care le prepari.
Spală și curăță sfecla pentru a îndepărta toată murdăria și resturile. Taie și îndepărtează frunzele, lăsând cinci centimetri din tulpină.
Fierbe bucățile mai mici timp de 20 de minute, iar pe cele mai mari, în jur de 40 de minute.
Veți ști că sfecla s-a fiert când poate fi străpunsă cu ușurință cu o furculiță sau un cuțit.
Scurgeți sfecla într-o strecurătoare sau scoateți din apă cu o lingură cu fante.
Clătiți sfecla sub jet de apă rece pentru a curăța coaja. De asemenea, puteți folosi un prosop de hârtie sau un cuțit pentru a îndepărta pielea, astfel încât să nu vă pătați atât de mult pe mâini.
Adăugați sfecla în rețetele preferate de hummus, salată sau garnituri.
Cum se scot petele de sfeclă
Ce faci dacă ai încercat toate trucurile, dar totuși te alegi cu pete de sfeclă roșie pe mâini sau pe suprafața de lucru?
Iată câteva trucuri simple pentru a scăpa de acele pete încăpățânate:
- De pe mâini: stoarceți o linguriță sau două de suc proaspăt de lămâie pe mâini. Frecați-le bine și așteptați cel puțin zece secunde. Clătiți-vă mâinile cu apă și săpun.
- De pe suprafața de lucru: Presărați puțină sare pe toată suprafața și frecați. Clătiți tocătorul sau blatul cu apă și săpun.