Sarmalele ardelenești se fac dintr-un amestec de carne de porc și vită, iar secretul aromei lor constă în boiaua afumată și slănină.
Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor, mai ales dacă vorbim despre sărbătorile de iarnă. Există multe rețete și feluri de a face sarmale și fiecare gospodină are propriile secrete atunci când vine vorba despre acest preparat.
Această rețetă de sarmale ardelenești este savuroasă, doar că în compoziție se adaugă și carne de vită, alături de slănină afumată, pentru un plus de aromă. Sarmalele gustoase sunt cele cu un procent corect de grăsime, nu cele fade și uscate. Și se pot servi cu mămăliguță, smântână și ardei iute.
Rețeta de sarmale ardelenești
Timp total 3 ore
Ingrediente
- 800 g carne tocată de porc
- 200 g carne tocată de vită
- 5 felii slănină afumată
- 2 cepe
- 2 linguri ulei
- 100 g orez
- 300 ml bulion
- sare
- piper
- mărar uscat
- cimbru
- 1 lingură boia de ardei
- varză murată
- foi de dafin
Mod de preparare
Tocați mărunt ceapa și puneți-o la călit în două linguri de ulei. Adăugați orezul și lăsați pe foc câteva minute. Turnați totul peste carnea tocată. Adăugați sare și piper după gust, mărar, cimbru și boia. Turnați jumătate din bulion și amestecaț bine, folosind mâinile.Alegeți varza pentru împachetat. Foile mai frumoase le veți folosi la sarmale, iar pe cele mici sau rupte le veți toca și le veți folosi pentru stratul de sus și de jos.
Puneți câte o lingură de amestec de sarmale pe foaia de varză și rulați strâns, având grijă să sigilați capetele, pentru a nu se desface în timpul fierberii.
Așezați un strat de foi de varză pe fundul unui vas. Apoi urmează un strat de sarmale, foi de dafin și crenguțe de mărar. Încă un strat de foi și tot așa până când terminați de așezat sarmalele. Lăsați în mijloc un loc gol, pe care îl veți umple cu șunculița și varză tocată.
La final, amestecați bulionul care v-a rămas cu apă și turnați peste sarmale cât să le acopere. Acoperiți totul cu foi de varză murată.
Puneți pe foc și lăsați să dea în câteva clocote, după care puteți băga sarmalele la cuptor pentru 2 ore - 2 ore și jumătate. Învârtiți sarmalele din când în când pentru a nu se lipi.
Serviți sarmalele cu mămăliguță, ardei iute și smântână. Poftă bună!