Vrei să prepari sarmale moldovenești în foi de viță de vie acasă? Rețeta tradițională este ușor de urmat și te va ajuta să obții un gust perfect!

Sarmăluțe moldovenești în foi de viță

Când vine vorba de sarmale, mulți se gândesc prima dată la alea tradiționale, învelite în foi de varză murată. Sunt cele pe care le știe toată lumea, alea care ne aduc aminte de mesele în familie sau de sărbătorile tradiționale. Sarmalele cu varză murată au gustul ăla acrișor care se îmbină perfect cu carnea și cu mirodeniile.

Dar, dacă vrei să încerci ceva un pic diferit, sarmalele în foi de viță de vie sunt o variantă la fel de gustoasă. Sunt mai delicate și au un gust mai subtil comparativ cu cele în foi de varză. Folosirea frunzelor de viță de vie aduce un gust unic, un pic acrișor și foarte aromat. E o schimbare binevenită dacă vrei să experimentezi sau dacă ai invitați și vrei să le oferi ceva special.

Carnea tocată poate fi de vită, porc sau pui, iar orezul se amestecă adesea cu mărar proaspăt tocat. Sarmalele moldovenești în foi de viță de vie se servesc de obicei cu smântână, o combinație irezistibilă.

Rețeta de sarmăluțe moldovenești în foi de viță

Ingrediente

  • 1 kg carne tocată de vită
  • 100 grame orez
  • 150 grame morcovi
  • 300 grame ceapă
  • 100 grame bulion
  • frunze de viță de vie
  • Sare și piper, după gust
  • Cimbru
  • Foi de dafin

Mod de preparare

Toacă mărunt ceapa și morcovii. Călește ceapa în ulei până devine aurie, apoi adaugă morcovii și călește-i pentru încă 5 minute.

Spală orezul și adaugă-l peste ceapă și morcovi. Călește totul timp de 2 minute, amestecând continuu. Lasă la răcit.

Amestecă carnea tocată cu orezul călit, sarea, piperul și cimbrul.

Opărește frunzele de viță de vie în apă clocotită timp de 1-2 minute, apoi scurge-le bine.

Ia o frunză de viță de vie și pune o lingură de compoziție de carne în mijloc. Pliază marginile frunzei peste compoziție și rulează sarmala. Repetă cu restul de frunze și compoziție.

Așează un strat de frunze de viță de vie pe fundul unei oale. Pune sarmalele în oală, una lângă alta, în straturi. Adaugă foi de dafin printre sarmale.

Toarnă apă fierbinte peste sarmale, cât să le acopere. Acoperă oala cu un capac și fierbe-le la foc mic timp de aproximativ 1 oră.

Dizolvă bulionul în 200 ml de apă și toarnă-l peste sarmale. Acoperă oala cu folie de aluminiu și introdu-o în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15 minute.

Servește sarmalele calde, cu smântână și mămăligă.

Sfaturi

  • Pentru un gust mai bogat, folosește o combinație de carne tocată de vită și porc.
  • Pentru o variantă mai ușoară, folosește carne tocată de pui sau de curcan.
  • Pentru un gust acrișor, adaugă câteva linguri de zeamă de varză la sosul de roșii.