
Deliciile nu se termină niciodată!
Dă-ne follow pe Instagram și hai să faci parte din aventura noastră culinară!
@temananc.ro
Sarmalele sunt un preparat tradițional, ce nu poate lipsi de pe mesele românilor la cele mai importante evenimente, de la Crăciun până la nunți și botezuri. Gospodinele știu prea bine că nu sunt tocmai simplu de făcut, fiind nevoie de muncă multă pentru o oală întreagă de sarmale, însă în momentul în care ajung în farfurie, gustul incredibil șterge cu buretele orice efort depus.
Chiar dacă au ajuns în bucătărie românească cu influențe din Orient, sarmalele rămân una dintre cele mai românești mâncăruri.
De unde provine rețeta de sarmale
Cine nu a mâncat, măcar o dată, o porție delicioasă de sarmale, cu puțină mămăligă și smântână? Vorbim despre un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării. Cu toate astea, nu își are rădicinile în România, ci tocmai în Imperiul Otoman.
De fapt, cuvântul „sarma” vine din limba turcă – „sarmak” – și înseamnă „a înfășura”, „a înveli”. Oamenii mănâncă sarmale din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală, fiecare zonă venind cu propria variantă de rețetă. Preparate similare sunt gołąbki sau holishkes. In meniuri in restaurantele internaționale le găsim sub numele de „cabbage rolls”.
Nu există zonă de la noi din țară în care oamenii să nu le pună pe masă, la fiecare sărbătoare, având o simbolistică specială pentru poporul român.
Cele mai bune rețete de sarmale
Aveți o multitudine de rețete de sarmale pentru mesele de sărbători și nu trebuie decât să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine gusturilor dumneavoastră.
Cât orez se pune la sarmale
Este important să știți cât orez se pune la sarmale, dacă vreți ca acestea să iasă gustoase, nici prea moi, nici prea tari. Indiferent dacă folosiți foi de viță sau frunze de varză proaspătă ori murată, regula este aceeași.
Cele mai bune sarmale ies atunci când la un kilogram de carne tocată se folosesc 100 de grame de orez. Bucătarii numesc această proporție „regula lui 10%”.
Prin urmare, dacă vreți să gătiți o cantitate mai mare de sarmale, tot ce vă rămâne de făcut este să dublați sau să triplați cantitățile de carne și orez, respectând această regulă.
Astfel, dacă vreți să faceți sarmale din două kilograme de carne tocată, folosiți 200 de grame de orez. Dacă doriți sarmale din trei kilograme de carne tocată, adăugați 300 de grame de orez și tot așa.
Câtă carne se pune la sarmale
Multe persoane obișnuiesc să gătească o cantitate mai mare, astfel încât să ajungă pentru toată lumea la un anumit eveniment sau chiar pentru a putea păstra o parte la congelator. Oricare ar fi planul, este bine să știți câtă carne este necesară pentru 100 de sarmale.
Desigur, primul lucru de luat în considerare este faptul că dimensiunea sarmalelor nu este una standard. De fapt, în țară, aceasta diferă de la o zonă la alta. Dacă în Moldova se fac cele mai mici sarmale, cât degetul mic de la o mână, în Oltenia și Ardeal, sarmalele sunt mai mari, cât frunza de varză sau de aproximativ 8 – 10 centimetri lungime.
În general, pentru sărmăluțele cu dimensiuni medii, se calculează aproximativ 30 de grame de umplutură de carne cu orez și ceapă pentru fiecare. La cele mici, se pun între 15 și 20 de grame de umplutură pentru fiecare.
Prin urmare, primul pas pentru a estima de câtă carne aveți nevoie pentru a găti 100 de sarmale este să vă hotărâți asupra dimensiunii sarmalelor pe care vreți să le gătiți. De obicei, pentru 70 - 100 de sarmale medii, este nevoie cam de un kilogram sau un kilogram și jumătate de carne de porc.
Cu ce și cum se mănâncă corect sarmalele
În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.
La fel de importantă este și cantitatea. O porție nu trebuie să aibă mai mult de cinci sarmale. Potrivit nutriționiștilor, sarmalele din carne de porc în foi de varză acră ar trebui fierte în zeamă de varză, borș sau suc de roșii, fără a se adăuga ulei. În ceea ce privește smântâna, aceasta ar trebui să fie doar de decor. Se poate opta chiar pentru un iaurt grecesc sau unul cu 2% grăsime.
Sarmalele cu carne de vită sau porc, în frunze de varză sau viță de vie, sunt minunate dacă le serviți fierbinți, alături de mămăligă sau de pâine normală sau prăjită, lângă un ardei iute și cu puțină smântână sau iaurt, dacă preferați.
Câte calorii au sarmalele și câte poți să mănânci fără să te îngrași
Știm că sunt delicioase, știm din ce ingrediente se fac, dar ceea ce puțini știu este câte calorii au sarmalele. Un fel de mâncare complet, sunt sursă de proteine, carbohidrați și grăsimi în proporții aproape ideale. Sunt lăudate de nutriționiști, dar, totuși, nu au efecte pozitive asupra siluetei. De ce se întâmplă asta?
Sarmalele în foi de varză au fost catalogate ca fiind un aliment complet, încadrându-se în piramida alimentară clasică: carbohidrații sunt asigurați de orez, proteinele și grăsimile necesare, de carnea de porc, iar fibrele vegetale ce nu ar trebui să lipsească de la nicio masă sunt oferite de foile de varză în care este înfășurată umplutura.
O sută de grame de sarmale cu carne de porc au în jur de 150 de calorii. Valoarea se modifică în funcție de tipul de combinație folosită pentru umplutură. Dacă adaugi și slănină, aportul caloric se va dubla, o sută de grame ajungând să aibă 300 de calorii.
Dacă alegi să faci un amestec de carne de porc și vită, o porție cu două sarmale va avea în jur de 190 de calorii.