Sos teriyaki - aflați care sunt ingredientele necesare pentru un sos teriyaki autentic, cum se prepară și cum se păstrează. Este incredibil de aromat și are un gust bogat.

Sos Teriyaki - Rețeta tradițională a unui sos de origine japoneză

Nu veți mai cumpăra niciodată sosul Teriyaki din magazin după ce îl veți prepara în casă, după această rețetă. Este incredibil de aromat și are un gust bogat.

Bucurați-vă de un sos rapid și aromat, făcut cu ingrediente comune precum sosul de soia și zahărul brun. În plus, aflați care sunt ingredientele necesare pentru un sos teriyaki autentic, cum se prepară și cum se păstrează.

Ce este Teriyaki?

Teriyaki se referă la un stil de gătit din bucătăria japoneză care include prepararea proteinelor și legumelor într-un sos gros, dulce și savuros. Termenul teriyaki este compus din cuvintele teri care înseamnă strălucitor și yaki care înseamnă gătit pe metal.

Sosul Teriyaki poate fi folosit ca marinată, ca agent de ungere sau ca sos. Este un preparat versatil în bucătărie, care dă aromă fripturilor și peștelui și fructelor de mare. Este ușor de preparat, necesită doar câteva ingrediente pe care, cel mai probabil, le aveți deja în bucătărie și are un gust puternic și delicios.

De reținut!

Teriyaki se referă de fapt la un stil de gătit japonez. Deoarece sosul face parte din stilul de gătit, noi îl numim sos teriyaki.

Care este diferența dintre sosul teriyaki și sosul de soia

Sosul teriyaki utilizează sosul de soia ca bază, dar include o serie de alte ingrediente. De obicei, acesta are o aromă mai dulce, în timp ce sosul de soia este mai sărat.

Ingrediente pentru sosul Teriyaki

Sosul teriyaki japonez autentic combină sosul de soia, mirin (vin dulce, preparat din orez), zahăr și sake pentru a crea un gust distinctiv și înțepător, iar versiunile occidentale înclud printre ingrediente mierea, usturoiul și ghimbirul pentru un plus de gust.

Amidonul de porumb este adesea adăugat la sosul teriyaki ca agent de îngroșare.

Vă recomandăm să folosiți usturoi și ghimbir proaspăt pentru un gust cât mai aromat!

Cum se prepară sosul teriyaki

Preparare 5 minute
Gătire 5 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 240 ml de apă
  • 60 ml de sos de soia
  • 5 lingurițe de zahăr brun
  • 1 lingură de miere, sau mai mult după gust
  • 1 lingură de usturoi, tocat mărunt (sau 1/4 linguriță de praf de usturoi)
  • 1 lingură de ghimbir, tocat mărunt (sau 1/2 linguriță de ghimbir măcinat)
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 60 ml de apă rece

Mod de preparare

Combinați 240 ml de apă, sosul de soia, zahărul brun, mierea, ghimbirul și pudra de usturoi într-o cratiță la foc mediu. Se lasă pe foc până când este aproape încălzit, aproximativ 1 minut.

Adăugați amidonul de porumb și 60 ml de apă rece într-o cană; amestecați până se dizolvă, având grijă să se elimine toate cocoloașele, apoi turnați compoziția în cratiță.

Gătiți și amestecați sosul până când se îngroașă, între 5 și 7 minute.

Cum se păstrează sosul Teriyaki făcut în casă

Sosul teriyaki făcut în casă poate rezista până la o săptămână în frigider, dar fiți atenți la ingredientele adăugate, cum ar fi ierburile folosite, care îi pot scurta durata de valabilitate.

Păstrați sosul rămas într-un recipient ermetic.

Cât de sănătos este sosul teriyaki

Sosul teriyaki nu este nesănătos, dar nici nu este un aliment sănătos: are prea multă sare, zahăr și carbohidrați pentru a fi considerat cu adevărat "sănătos".

Cu toate acestea, atunci când este consumat în cantități mici, se poate încadra cu ușurință în macronutrienții care trebuie consumați zilnic pentru a rămâne sănătos.

Utilizări ale sosului teriyaki

Sosul Teriyaki este cel mai adesea folosit ca marinată sau ca glazură pentru carne și pește. Este cel mai bine cunoscut pentru utilizarea alături de puiul la grătar, dar se poate folosi la fel de bine în cuptor, în tigaie pe aragaz, într-un slow cooker și într-un wok.

De asemenea, îl puteți stropi peste carne chiar înainte de servire sau îl puteți pune pe masă pentru a-l folosi ca sos, de exemplu, cu kebab. Este un adaos excelent la carnea tocată de vită într-un burger și poate fi folosit în locul sosului barbeque.

Sosul Teriyaki se potrivește bine cu cărnuri precum peștele, puiul, carnea de vită și de porc. Atunci când este folosit ca sos, teriyaki parfumează aripioarele de pui, creveții și friptura. În preparatele cu orez și legume se folosește sosul teriyaki pentru un plus de aromă.

De unde se poate cumpăra sos teriyaki

Puteți cumpăra sos teriyaki din aproape orice magazin alimentar sau online. Magazinele asiatice specializate pot avea produse cu o listă de ingrediente mai autentică, dar urmând rețeta de mai sus puteți face cu ușurință acest sos teriyaki tradițional acasă.

Calorii și valori nutriționale

Din acestă rețetă ies aproximativ 12 porții. O porție de 30 ml de sos teriyaki are 21 calorii.

  • Calorii

    21kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    5g

  • Zaharuri

    3g

  • Sodiu

    302mg

  • Potasiu

    17mg

  • Calciu

    4mg

  • Magneziu

    3mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.