Supă cremă de năut și linte este o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă și consistentă. Se face repede, mai ales pentru că folosim năut și linte din conservă, gata fierte. Practic, scurgi conservele, le clătești și le adaugi direct în oală. Fără înmuiat, fără fiert separat, fără bătăi de cap.

Supă cremă de năut și linte

Năutul și lintea sunt surse foarte bune de proteine vegetale și fibre. Asta înseamnă că supa nu doar că este sățioasă, dar și ușor de digerat.

Dacă nu ai linte și năut la conservă și vrei să folosești varianta uscată, trebuie să știi că procesul durează mai mult. Năutul trebuie înmuiat cel puțin 8 ore (ideal peste noapte) și apoi fiert cam o oră. Lintea fierbe mai repede, dar și ea trebuie clătită bine înainte de a fi folosită. Deci, dacă vrei ceva rapid, conservele sunt varianta cea mai bună.

Pe lângă năut și linte, în supă mai punem și câteva legume (morcov, ceapă, ardei gras, roșii) și condimente (boia, cimbru, frunză de dafin). Dacă îți plac mâncărurile ușor picante, poți adăuga și un praf de fulgi de ardei iute.

Ca să iasă cu adevărat bună, e important să călești bine legumele la început. Ceapa, morcovul și ardeiul gras își vor intensifica gustul și vor face supa mai aromată. Usturoiul trebuie adăugat spre finalul acestui pas, ca să nu devină amar. După ce legumele sunt moi și ușor caramelizate, adăugăm năutul și lintea scurse, apoi turnăm apă rece cât să acopere tot.

După fierbere, supa poate fi pasată complet pentru o consistență fină sau doar parțial, dacă vrei să simți bucăți de legume și năut. Se servește caldă, simplă sau cu crutoane. Este o rețetă ușoară, gustoasă și hrănitoare, ideală pentru zilele în care vrei ceva rapid și sănătos.

Preparare 10 minute
Gătire 25 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 1 conservă (400 grame) năut, scurs și clătit
  • 1 conservă (400 grame) linte, scursă și clătită
  • 2 roșii mari, tocate
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 1 morcov mare, tăiat cubulețe
  • 1 ardei gras, tăiat bucăți mici
  • 4 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 linguriță boia dulce sau afumată
  • 1 frunză de dafin
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Într-o oală mare, încălzește 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu.

Adaugă ceapa, morcovul și ardeiul gras. Călește-le 4-5 minute, până se înmoaie.

Pune usturoiul, boiaua și cimbrul. Amestecă și gătește încă 30 de secunde.

Adaugă roșiile și gătește 2-3 minute, până încep să se înmoaie.

Adaugă năutul și lintea scurse. Amestecă bine.

Toarnă apă rece cât să acopere legumele și adaugă frunza de dafin. Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, până legumele sunt bine fierte.

Scoate frunza de dafin și pasează supa cu un blender vertical până devine cremoasă.

Potrivește de sare și piper după gust.

Servește supa caldă, simplă sau cu crutoane.