Încercă tiramisu cu căpșuni, o combinație perfectă între dulceața căpșunilor proaspete și crema intensă de mascarpone.

Tiramisu cu căpșuni. Desertul italian perfect pentru zilele de vară

Tiramisu cu căpșuni poate fi considerat o versiune de vară a celebrului desert clasic italian. Cremos, de efect și cu o aromă proaspătă, acesta este perfect la petreceri, dar și în weekenduri sau în zile obișnuite în care apare pofta de ceva dulce și bun, ușor de preparat, fără coacere. 

Tiramisu este un desert clasic al bucătăriei italiene, cu o consistență moale și cremoasă, realizat din straturi de pișcoturi Savoiardi înmuiate în cafea, alternând cu cremă de mascarpone și la final decorat cu pudră de cacao. 

Dintre numeroasele variante ale acestui celebru desert, cel mai popular și răspândit este cu siguranță tiramisu cu căpșuni.

Există diferite interpretări ale tiramisu-ului cu căpșuni: mulți folosesc frișcă în loc de cremă de mascarpone și blat de tort în loc de pișcoturi Savoiardi.

Însă, în această rețetă, cafeaua este înlocuită cu lapte cu adaos de sirop de căpșuni; crema tradițională de mascarpone este îmbogățită cu bucăți mici de căpșuni și chipsuri de ciocolată neagră; și sunt folosite pișcoturi Savoiardi, conform tradiției.

Rețeta de tiramisu cu căpșuni

Preparare 30 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 300 de grame (adică aproximativ 30 - 40 de pișcoturi) Savoiardi  
  • 500 de grame de brânză mascarpone
  • 4 ouă de mărime medie
  • 100 de grame de zahăr tos
  • 300 de mililitri de lapte
  • 350 de grame de căpșuni
  • 50 de mililitri de sirop de căpșuni
  • 100 de grame de chipsuri de ciocolată neagră

Mod de preparare

Pasul 1

Mai întâi, pregătește căpșunile. Așadar, spală-le cu grijă, apoi tăie-le în bucăți foarte mici. Pune deoparte 6 sau 8 căpșuni și taie-le în felii subțiri. Acestea din urmă vor servi drept decor.

Pasul 2

Pregătește apoi siropul pentru a înmuia pișcoturile Savoiardi. Toarnă siropul de căpșuni în lapte și amestecă bine. Dacă preferi un gust mai puternic, poți folosi un lichior în loc de sirop. De exemplu Limoncello.

Pasul 3

Acum separă albușurile de gălbenușuri și nu uita că pentru a bate albușurile suficient de tare nu trebuie să existe nici urmă de gălbenuș în ele. 

Ia un castron curat și bine degresat și bate albușurile până când se formează o spumă tare. În cele din urmă, ar trebui să poți întoarce castronul deasupra capului fără să îți fie teamă că albușurile se vor mișca de la locul lor. Când sunt gata, pune-le deoparte.

Acum, într-un alt castron sau în același castron, dar spălat și uscat, bate gălbenușurile de ou cu zahărul până când acestea capătă o culoare deschisă, timp de trei până la cinci minute.

Pasul 4

Când gălbenușurile sunt gata, adaugă peste ele brânza mascarpone. Bate încet crema cu ajutorul unui mixer electric.

Pasul 5

Adaugă acum albușurile bătute tare. Amestecă de jos în sus, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă din silicon. Amestecă încet până când obții o cremă netedă. Crema de mascarpone pentru tiramisu este gata.

Pasul 6

Acum înmoaie rapid pișcoturile Savoiardi în laptele cu sirop de căpșuni. Atenție! Fursecurile nu trebuie să absoarbă prea mult lichid, altfel tiramisu va fi prea moale. Pune-le apoi într-o tavă din ceramică sau din sticlă.

Pasul 7

Întinde patru sau cinci linguri de cremă de mascarpone pe suprafața fursecurilor. Adaugă căpșunile tocate și câteva chipsuri de ciocolată. 

Pasul 8

Adaugă încă un strat de pișcoturi Savoiardi și apoi acoperă-le cu mai multă cremă de mascarpone, căpșuni și chipsuri de ciocolată și așa mai departe până când recipientul este plin.

Pasul 9

La final decorează tiramisu cu căpșuni tăiate în felii subțiri și dacă dorești cu alte chipsuri de ciocolată. Pentru etapa de decorare, lasă-ți imaginația să zburde! 

În final, lasă-l să se odihnească timp de trei ore în frigider înainte de a-l servi. Este chiar mai bine dacă faci tiramisu cu o zi înainte, lăsându-l să se odihnească peste noapte în frigider.

Tiramisu cu căpșuni: Variante

Dacă printre cei care se vor bucura de tiramisu cu căpșuni nu se numără copii, poți adăuga lichior în lapte pentru a face mai vioaie aroma acestui desert delicios. 

Romul este foarte potrivit pentru un gust mai puternic al acestui desert. Pentru o aromă puternică și, de asemenea, pentru a avea o culoare frumoasă, Alchermes este perfect. În cele din urmă, celebrul Limoncello se potrivește și el bine cu aroma de căpșuni.

Dacă preferi o versiune de tiramisu de căpșuni fără ouă, urmează această procedură: Toarnă peste căpșuni o jumătate de pahar de suc de lămâie și zahăr și fierbe amestecul într-o cratiță timp de zece minute până când acesta devine gros. 

Lasă siropul la răcit și, între timp, bate brânza mascarpone cu un tel. Ulterior, încorporează ușor sucul de căpșuni fierte în mascarpone, cu ajutorul unei spatule.

Dacă după ce ai preparat tiramisu cu căpșuni îți rămâne puțină cremă, o poți servi în cupe alături de căpșuni sau alte fructe tăiate.

Cum se păstrează

Puteți păstra tiramisu de căpșuni timp de până la trei zile în frigider, bine acoperit cu folie alimentară. Spre deosebire de tiramisu tradițional, congelarea nu este recomandată pentru tiramisu cu căpșuni, deoarece căpșunile pot fi apoase odată decongelate.