Savurează tiramisu fără ouă, un desert italian autentic, plin de aromă și cremozitate, ideal pentru cei cu alergii sau preferințe dietetice speciale.

Tiramisu fără ouă.  Plăcere pură, fără compromisuri

Ghidul nostru pas cu pas vă arată cum să creați acest desert irezistibil cu ingrediente de calitate, fără a compromite gustul tradițional de tiramisu.

Tiramisu fără ouă este o variantă mai ușoară a desertului clasic italian. Se pregătește foarte ușor, cu straturi de pișcoturi Savoiardi înmuiate în cafea și de cremă fină de mascarpone și frișcă.

Îl puteți servi într-o tavă sau în pahare ori cupe de înghețată, dacă preferați să faceți porții individuale.

Tiramisu fără ouă este perfect pentru cei care nu pot sau nu vor să folosească ouă crude. Această rețetă de tiramisu fără ouă este foarte ușor de făcut și foarte rapidă.

În doar 10 minute, cu foarte puține ingrediente și doar câțiva pași de urmat, vei putea face un delicios tiramisu italian fără ouă, pe care toată lumea îl va aprecia cu adevărat. Acesta nu este cu nimic mai prejos față de varianta tradițională a desertului clasic italian. 

Rețeta de tiramisu fără ouă

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 200 de grame (aproximativ 20-30) de pișcoturi Savoiardi
  • 250 de grame de mascarpone
  • 250 de mililitri de smântână pentru frișcă
  • 100 de grame de zahăr pudră
  • 250 de mililitri de cafea (de preferat espresso)
  • Două linguri de rom sau vin Marsala
  • Pudră de cacao neîndulcită

Mod de preparare

Pasul 1

Mai întâi, pregătește cafeaua, de preferat espresso, pentru o aromă mai intensă. Las-o să se răcească complet înainte de a o folosi. Pentru a face acest lucru, pune-o într-un bol mare. În acest fel, pe lângă faptul că se răcește mai repede, este și mai comodă pentru a înmuia pișcoturile Savoiardi.

După aceea, toarnă rom sau vin Marsala în cafea și amestecă bine. Lasă vasul deoparte cât timp pregătești crema.

Pasul 2

Acum pregăteșe o cremă cu mascarpone și frișcă. Așadar, cu ajutorul unui mixer vertical, bate smântâna pentru frișcă, rece de la frigider împreună cu o jumătate din cantitatea de zahăr pudră, timp de aproximativ cinci minute.

Pasul 3

Între timp, într-un bol separat, amestecă brânza mascarpone cu restul de zahăr pudră. Acest lucru va permite ca mascarpone să se îndulcească și să se înmoaie.

Pasul 4

Când frișca este moale și pufoasă, o poți adăuga la brânza mascarpone. Amestecă bine cu ajutorul unei spatule, de jos în sus.

Crema de mascarpone fără ouă este gata. Acum nu îți rămâne decât să asamblezi prăjitura tiramisu fără ouă.

Formează un strat de pișcoturi Savoiardi înmuiate în cafea, apoi continuă cu un strat de cremă, mai adaugă unul de pișcoturi înmuiate și tot așa. La final trebuie să ai cremă, pe care o poți pudra cu pudră de cacao neîndulcită.

De ce trebuie să folosești frișcă proaspătă pentru tiramisu

Frișca trebuie să fie foarte rece și proaspătă dacă vrei să obții cel mai bun tiramisu fără ouă. Aceste cerințe sunt esențiale pentru o frișcă perfectă. În schimb, smântâna vegetală pentru frișcă dă și ea rezultate bune.

Așadar, dacă ai intoleranță la lactoză sau dacă preferi o frișcă mai ușoară, poți folosi frișca vegetală. Vei obține în continuare un preparat gustos și fin.

De ce este crema ta de tiramisu atât de lichidă?

Despre brânza Mascarpone

Uneori, crema de tiramisu poate să fie prea lichidă. Acest lucru poate avea mai multe cauze, cum ar fi nerespectarea greutății ouălor în rețeta tradițională, de exemplu. Însă, cauza principală este cu siguranță legată de brânza mascarpone.

Brânza mascarpone trebuie să fie de cea mai bună calitate, cremoasă și groasă. Dacă aceasta este prea lichidă, pune-o pentru câteva ore într-o sită fină. În acest fel va pierde excesul de apă.

Iată o modalitate de a vedea dacă brânza mascarpone este bună pentru tiramisu. Pune-o într-un bol, apoi înfige o lingură de lemn chiar în centrul brânzei. Lingura trebuie să stea în picioare. În acest fel ai descoperit că brânza mascarpone este perfectă pentru a face un tiramisu excelent.

În cele din urmă, spre deosebire de frișcă, brânza mascarpone nu trebuie să fie prea rece. Cel mai bine este să o scoți din frigider chiar și cu o oră înainte. La temperatura camerei, mascarpone este mai moale și mai cremoasă și, prin urmare, mai ușor de amestecat cu frișca.

Despre cafea

Așa cum am precizat deja, este mai bine să folosești cafea espresso, pentru aroma sa intensă și inconfundabilă. Evident, poți folosi și cafea instant, având grijă, însă, ca aceasta să nu fie prea tare.

Un alt aspect important este că trebuie să folosești cafea amară. Una dintre caracteristicile rețetei de tiramisu fără ouă, chiar și a celei clasice, este contrastul dintre dulceața cremei și gustul amărui al cafelei ce oferă un echilibru perfect pentru papilele gustative. Cu o cafea cu zahăr, desertul ar fi prea dulce.

În cazul în care faci tiramisu pentru copii, nu adăuga lichior la cafea și eventual alege o cafea decofeinizată.

Însă, cea mai importantă condiție este ca înainte de a înmuia pișcoturile Savoiardi în ea, cafeaua să fie complet răcită. În caz contrar, acest desert ar fi ruinat. Chiar și o cafea călduță ar face ca crema de mascarpone pe care o adaugi între straturile de pișcoturi să devină lichidă.