Cartofi dulci prăjiți în ulei de măsline cu boia dulce, pătrunjel și piper proaspăt măcinat.  O rețetă simplă, vegană, pentru o masă delicioasă și sățioasă.

Cartofi dulci prăjiți - un deliciu savuros. Cea mai bună variantă de cartofi prăjiți

O garnitură de cartofi dulci poate însoți aproape orice cină. Vă propunem o rețetă simplă, vegană pentru o masă delicioasă și sățioasă.

Prăjirea cartofilor dulci este simplă și întotdeauna delicioasă! Este o garnitură super rapidă pentru pui, pește sau carne, iar dacă vreți o masă vegetariană, îi puteți servi alături de o salată.

Condimente pentru cartofii dulci prăjiți

Această rețetă nu necesită nimic complicat. Doar cartofii dulci, o tigaie mare sau o tigaie antiaderentă, puțin ulei și câteva arome.

Iată câteva sugestii pentru condimentarea cartofilor dulci prăjiți în tigaie (sau cartofi dulci la cuptor).

  • praf de boia dulce, iute sau afumată + sare + piper
  • fulgi de chilli roșu sau ardei cayenne + usturoi + sare + piper
  • ierburi uscate (oregano, cimbru, rozmarin) + usturoi sau pudră de usturoi + sare + piper
  • boia + chimen măcinat + coriandru măcinat + un strop de scorțișoară + sare + piper

Puteți presăra cartofii dulci cu pătrunjel proaspăt sau coriandru proaspăt, fulgi de chilli, ceapă/ceapă verde tăiată subțire, semințe de susan sau semințe de chimen negru.

Pentru o aroma interesantă, dar, în același timp, delicioasă, puteți folosi za’atar sau sumac.

Cum se prăjesc cartofii dulci

Folosiți o tigaie mare antiaderentă. Așezați feliile de cartofi într-un singur strat în tigaie, astfel se vor rumeni uniform și vor fi crocanți la exterior. Dacă tigaia este supraaglomerată, mai degrabă se vor înăbuși în loc să se prăjească.

Cantitățile din această rețetă sunt suficiente pentru două persoane. Dacă doriți să gătiți pentru mai multe persoane, folosiți două tigăi sau gătiți în mai multe tranșe.

Prăjirea cartofilor dulci pas cu pas

Tăiați cartofii dulci. Tăiați cartofii dulci în jumătați apoi taiați-i pai ca pe cartofii obișnuiți. Sau, tăiați cartofii dulci în sferturi iar apoi tăiați sferturile de cartofi în cubulețe de aproximativ 0,5 – 1 cm.

Adăugați condimentele și amestecați bine pentru a se acoperi uniform.

Puneți-i în apă rece. Prin acest pas se scoate amidonul din cartofi, ceea ce îi ajută să devină crocanți. Înmuiați-i în apă timp de cel puțin 30 de minute.

Încingeți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă. Adăugați cartofii dulci într-un singur strat.

Prăjiți cartofii, întoarcându-i regulat, cam 15 minute, în funcție de cât de groși sunt. Începeți să verificați după aproximativ 12 minute, cubulețele de cartofi trebuie să fie aurii, crocante la exterior și foarte moi la interior.

Presărați cu ierburi aromate și serviți imediat.

Cartofi dulci prăjiți - cel mai rapid mod de a găti cartofii dulci

Dacă vă grăbiți să luați cina și tocmai v-ați dat seama că singurele legume din cămară sunt cartofii dulci, prepararea la cuptor nu este cea mai rapidă variantă pentru că durează aproape o oră. În schimb, îi puteți prăji și vor fi gata în doar 10-15 minute.

Perfecți alături de cotlete de porc.

Rețeta de cartofi dulci prăjiți

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci cam 250 - 300 grame
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriță praf de boia dulce după gust
  • sare de mare fină și piper negru proaspăt măcinat
  • pătrunjel tocat 

Mod de preparare

Tăiați cartofii dulci în cubulețe de aproximativ 0,5 – 1 cm. Adăugați condimentele și amestecați bine pentru a se acoperi uniform.

Înmuiați-i în apă rece timp de cel puțin 30 de minute. Astfel veți scoate amidonul din cartofi, ceea ce îi ajută să obțină un exterior crocant.

Încingeți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă. Adăugați feliile de cartofi dulci într-un singur strat.

Prăjiți cartofii dulci la foc mediu, întorcându-i la câteva minute, timp de aproximativ 15 minute, în funcție de cât de groși sunt. Începeți verificarea lor după aproximativ 12 minute; feliile de cartofi dulci trebuie să fie aurii, crocante la exterior și moi la interior.

Presărați cu ierburi proaspete și serviți imediat.

Cum să gătești cartofi dulci rapid

Secretul aici este dimensiunea. Curățarea și tăierea cartofilor dulci, apoi prăjirea în ulei va reduce timpul de pregătire în comparație cu fierberea sau gătirea la cuptor.

După cum am menționat, curățați cartofii dulci și tăiați-i în cubulețe de 0,5 până la 1 cm. Fiecare va avea dimensiuni ușor diferite, dar este important să fie similare.

Ați prăjit prea mulți cartofi dulci? Iată cum pastrați ce a mai rămas

Păstrați-le în același mod ca orice alte resturi, într-un recipient ermetic. Acestea vor rezista aproximativ 3 zile la frigider.

Cum să reîncălziți cartofi dulci prăjiți

Îi puteți reîncălzi cu ușurință în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde până la un minut.

Sau puteți adăuga resturile într-o tigaie fierbinte, cu aproximativ o lingură de ulei și să îi prăjiți rapid. Prin reîncălzirea în tigaie cartofii își vor păstra textura și nu se vor înmuia așa cum se întâmplă în cuptorul cu microunde.

Cartofii dulci trebuie să fie lăsați în apă rece înainte de a fi prăjiți?

Este, probabil, cel mai important pas din prăjirea cartofilor dulci. Prin înmuierea în apă rece, se scoate amidonul din cartofi, ceea ce îi ajută să devină crocanți. Cartofii dulci trebuie ținuți în apă timp de cel puțin o oră și până la 24 de ore.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 2 porții. O porție de cartofi dulci prăjiți are 244 kcal.

  • Calorii

    244kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    15g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    21g

  • Grăsimi saturate

    2g

  • Sodiu

    169mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Beneficiile consumului de cartofi dulci

Cartofii dulci oferă nenumărate beneficii pentru sănătate și sunt ușor de introdus în alimentația dumneavoastră.

Sunt o sursă excelentă de fibre, au mai puține calorii decât multe alte alimente și nu conțin grăsimi (cu excepția cazului în care a fost adăugată grăsime în timpul gătirii).

Cartofii dulci conțin și potasiu, dar sunt bogați și în vitamina A și vitamina C.

100 de grame de cartofi dulci copți cu coajă oferă 90 de calorii, 20 de grame de carbohidrați și 3,3 grame de fibre.