Cartofii cu mărar și smântână sunt foarte des întâlniți în gospodăriile ucrainene. Poate și pentru că, în trecut, cartofii erau de bază la fermă sau în grădini. Asta deoarece erau foarte ieftini, atât pentru a fi cultivați cât și pentru a fi cumpărați și gătiți. Oricum, pe cât sunt de simplu de făcut, pe atât sunt de savuroși.

Cartofi cu mărar (și smântână) în stil ucrainean - 2 rețete

Această garnitură se realizează din doar patru ingrediente: cartofi, mărar, usturoi și ulei de floarea soarelui nerafinat, iar combinația lor va fi de-a dreptul magică. La fiecare mușcătură din cartoful fiert și cremos, veți simți o notă ierboasă de mărar proaspăt și savoarea usturoiului crud, alături de cea a semințelor din uleiul de floarea-soarelui.

Cartofii cu mărar în stil ucrainean se pot mânca la micul dejun alături de hering, șprot sau macrou afumat sărat, dar și la cină cu piept de pui, somon la cuptor / grătar sau pește prăjit.

Sfaturi pentru cei mai buni cartofi cu mărar

Nu vă zgârciți cu uleiul de floarea-soarelui. Succesul acestor cartofi stă în uleiul nerafinat, ce are o culoare galben-aurie și o aromă ușoară ca de nucă. La fel ca un ulei de măsline extravirgin, este folosit ca ulei de finisare, așa că este minunat în salate, cu fasole sau pe pâine la grătar.

Fierbeți cartofii mici întregi. Dacă aveți cartofi noi mici cu atât mai bine. Însă, cei mai mari trebuie tăiați în bucăți de 2-3 cm. Puneți cartofii la fiert direct în apă rece (față de a-i adăuga în apă clocotită), astfel încât să se gătească uniform.

Folosiți o presă de usturoi. Este întodeauna o alegere mai bună atunci când vreți să dați o savoare aparte unui fel de mâncare, întrucât presarea usturoiului eliberează uleiurile esențiale și zdrobește practic cățeii de usturoi, ceea ce înseamnă că mâncarea dumneavoastră va fi intens și uniform parfumată cu aromă de usturoi.

Rețeta 1 - Cartofi simpli cu mărar în stil ucrainean

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi (sau cartofi mici)
  • 2 lingurițe de sare Kosher sau mai mult, după gust
  • 3 căței de usturoi
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui nerafinat
  • 10 grame de mărar proaspăt, tocat mărunt

Mod de preparare

Cântăriți 1 kg de cartofi noi: dacă au aproximativ 2-3 cm în diametru, lăsați-i întregi. Dacă sunt mai mari, tăiați în bucăți de 2-3 cm, așa cum am explicat și mai sus, asigurându-vă că toți cartofii au aproximativ aceeași dimensiune pentru a se găti uniform, așa cum trebuie.

Puneti cartofii într-o oală mare și adăugați apă cât să îi acopere cu aproximativ 5 cm. Apoi, presărați 2 lingurițe de sare Kosher, acoperiți-i și lăsați-i să fiarbă la foc mediu-mare. Reduceți focul la mic și fierbeți ușor cu capacul întredeschis până când cartofii pot fi străpunși ușor cu o furculiță, având grijă să nu-i fierbeți prea mult, în jur de 12 până la 15 minute.

Între timp, se taie fin (se rad sau se zdrobesc) 3 căței de usturoi si se pun într-un castron mic. Adăugați ulei de Floarea-soarelui și amestecați pentru a se combina. Tocați mărunt și mărarul proaspăt.

Scurgeți cartofii și puneți-i din nou în oală. Adăugați uleiul cu usturoi, mărarul și un praf de sare Kosher. Se amestecă ușor pentru a se combina, fără să se zdrobească. Gustați și asezonați cu mai multă sare după preferință.

Opțiuni de ulei: 2 linguri de ulei de măsline extravirgin fructat plus 2 linguri de ulei de nucă pot înlocui uleiul de floarea-soarelui.

Depozitare: Dacă v-au rămas cartofi cu mărar, aceștia pot fi refrigerați într-un recipient ermetic până la 4 zile.

Rețeta 2 - Cartofi cu mărar și smântână în stil ucrainean

Cartofi fierți acoperiți cu smântână și mărar
Cartofi cu mărar și smântână în stil ucrainean

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi noi
  • 300 g de smântană
  • 3 căței de usturoi
  • o legătură de mărar proaspăt
  • o bucată de unt
  • sare, după gust
  • piper negru măcinat, tot după gust

Indicații pentru preparare

Spălați și curățați cartofii. Puneți-i într-o tigaie și acoperiți-i cu apă. Adăugați sare și lăsați-i la fiert, la foc mic. Între timp, spălați și tocați mărunt mărarul.

Separat, amestecați mărarul și smântâna într-un castron. Adăugați sare și usturoiul zdrobit. Amestecați ingredientele cu grijă până obțineți un sos omogen.

Scurgeți apa și puneți din nou tigaia pe aragaz pentru a lăsa apa rămasă să se evapore. Apoi, adăugați untul și amestecați.

Se pun și cartofii cu sosul de smântână și se amestecă din nou ingredientele.

Acoperiți bine cu capacul și lăsați cartofii la foc în jur de 15 minute. Cu siguranță, la masa se va exclama că-s cei mai buni cartofi în stil ucrainean!